Select Menu

Το "ναυάγιο" πώλησης της ΣΕΚΑΠ στους Ινδούς ήταν η αρχή του τέλος. Χθες, η Αγροτική "υπέγραψε" την θανατική καταδίκη της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας.

Η απόφαση της ΑΤΕ, που είναι ο βασικός μέτοχος και πιστωτής της ΣΕΚΑΠ να καταγγείλει τις δανειακές συμβάσεις, ύψους 70 εκατ. ευρώ, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στους γνωρίζοντες. Οι εντολές προς την ΑΤΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης το οποίο έχει λάβει πράσινο φως από την τρόικα, έχουν υπάρξει σαφείς: ό,τι δεν μπορεί να πουληθεί, κλείνει προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο ισολογισμός της τράπεζας.

Τι κι αν η ΣΕΚΑΠ ήταν κάποτε κραταιά καπνοβιομηχανία; Τι κι αν η ελληνική καπνοβιομηχανία ήταν ένας παραδοσιακά ισχυρός κλάδος και πλέον έχει αφελληνιστεί, με εξαίρεση την Καρέλιας, η οποία διατηρεί τα ηνία και μάλιστα, έχει ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα; Ο φάκελος των "κόκκινων" δανείων πλέον της βιομηχανίας έχει διαβιβαστεί υπηρεσιακά στο Τμήμα Καθυστερούμενων Οφειλών του Υποκαταστήματος ΑΤΕ Καβάλας και το επόμενο βήμα είναι η ΑΤΕ θα προχωρήσει σε έκδοση διαταγής πληρωμής. Αυτό ουσιαστικά θα κάνει άμεσα απαιτητά τα χρέη της τόσο από την ΑΤΕ όσο και από άλλους πιστωτές της.

Το ερώτημα είναι εάν η ΣΕΚΑΠ θα μπορέσει να κάνει ένα διακανονισμό με την Αγροτική είτε εξοφλώντας μέρος του χρέους της είτε με κάποια ρύθμιση ώστε η τράπεζα, που ελέγχει το 50,36% των μετοχών της, να μην προχωρήσει σε έκδοση διαταγής πληρωμής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομικό τμήμα της εταιρείας εξετάζει τις εναλλακτικές του, και την δικαστική οδό με την άσκηση αναστολής της διαταγής πληρωμής εφόσον υπάρξει. Άγνωστο παραμένει εάν η ΣΕΚΑΠ έχει ίχνος ρευστότητας για να καλύψει μέρος των οφειλομένων της ή εάν θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση ώστε να αρθεί το επαπειλούμενο αδιέξοδο. Αν αναλογιστεί κανείς όμως, ότι η τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν τίθεται θέμα διατήρησης της ΑΤΕ υπό τη σκέπη του δημοσίου, τότε αντιλαμβάνεται κανείς πώς θα αντιδράσει εάν τεθεί ζήτημα στήριξης μιας ακόμη ζημιογόνας εταιρείας, η οποία "βαραίνει" και τον ισολογισμό της ΑΤΕ.

Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται σε ουσιαστικό αδιέξοδο, έχοντας εντολή να... ξεφορτωθεί ό,τι μη χρηματοοικονομικό και πολύ περισσότερο παθογόνο. Όμως, φέρει και ευθύνη, όπως και οι προηγούμενες, καθώς όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με ένα δικό της περιουσιακό στοιχείο, αυτό πια ήταν σε φθίνουσα πορεία. Με αποτέλεσμα ο ψίθυρος για επικείμενο λουκέτο να έχει μετατραπεί σε κραυγή...

Οικονομικά
Η παραπαίουσα ΣΕΚΑΠ δεν κατάφερε πριν λίγους μήνες να κλείσει την συμφωνία πώλησης της στην ινδική, «Bommidala Enterprises». Η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Ινδού στρατηγικού επενδυτή και μετόχων της ΣΕΚΑΠ ( ΣΕΚΕ κλπ) "τορπίλισε" την συμφωνία, ακυρώνοντας επί της ουσίας μία επένδυση, συνολικού ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ! Η Bommidala θα κατέβαλλε 25,4 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ για το 50,36% της καπνοβιομηχανίας, θα έβαζε 30 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, ενώ είχε δεσμευτεί να υλοποιήσει και επενδύσεις στην ελληνική εταιρία της τάξης των 17 εκατ. ευρώ.

Η ΣΕΚΑΠ είχε το 2011 έσοδα 29,5 εκατ. ευρώ, έναντι 36 εκατ. ευρώ το 2010, παρουσιάζοντας μείωση κατά 18,1%. Παράλληλα, καταγράφτηκε ζημία προ φόρων 15,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 13,2 εκατ. ευρώ το 2010. Μετά την πρόβλεψη για τους φόρους της χρήσης, η καθαρή ζημία ανήλθε σε 15,8 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρής ζημίας 18,6 εκατ. ευρώ το 2010. Οπως έχει επισημάνει η ΑΤΕ, η ΣΕΚΑΠ στα τέλη του 2011 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 107 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια περίπου 80 εκατ. ευρώ και 252 υπαλλήλους.

Η εταιρεία έκανε λόγο για πτώση της εγχώριας ζήτησης τσιγάρων και περαιτέρω ισχυροποίηση των σημάτων πολυεθνικών οίκων καπνού στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με την αδυναμία επαρκούς εξαγωγικής επέκτασης. Το γεγονός δε, ότι μέσα στο 2011 εμφάνισε ταμειακά προβλήματα, τα οποία παραμένουν άλυτα αφού η ΑΤΕ δεν την στήριξη κεφαλαιακά, είχαν ως συνέπεια να διακινηθούν με δυσκολία τα προϊόντα της και στην εγχώρια αγορά. Κάτι που, φυσικά, είχε ως συνέπεια να συρρικνωθούν περαιτέρω τα μερίδια αγοράς...

Ερώτημα πάντως, παραμένει γιατί μετά την αποχώρηση των Ινδών της Bommidala από τη διεκδίκηση της ακριτικής βιομηχανίας και την κήρυξη του διαγωνισμού ως άγονου, δεν προχώρησε το "φλερτ" με την καπνοβιομηχανία «Ηλίας Παπαδόπουλος», η οποία ενδιαφερόταν και είχε επίσης, υποβάλει δεσμευτική προσφορά. Εάν το πρόβλημα ήταν στο τίμημα, εγείρεται η απορία αν είναι προτιμότερο να κλείσει η καπνοβιομηχανία παρά να πωληθεί έστω και φθηνά. Εαν το deal χάλασε για άλλους λόγους, αντίστοιχους με αυτούς των Ινδών, τότε οι μέτοχοι της ΣΕΚΑΠ πιθανόν να προμελέτησαν το θάνατο μιας ακόμη ελληνικής βιομηχανίας...

Ρόη Χάικου 

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top