Select Menu


Πολύ συχνά ακούμε από χείλη αρμοδίων, αναρμοδίων και πρακτορίσκων κάθε είδους το περίφημο "επιχείρημα" περί 133 χωρών που έχουν "αναγνωρίσει" τα Σκόπια ως "Μακεδονία". Η ανάρτηση που ακολουθεί απαντά με τεκμηριωμένα στοιχεία για το ανυπόστατο αυτό μύθευμα και ξεκαθαρίζει επακριβώς τι εννοούν κάποιοι με τον ασαφή όρο "αναγνώριση". Αξίζουν συγχαρητήρια στο ιστολόγιο Μacedonia Ηellenic land που ανέδειξε αυτό το ζήτημα.

Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας"

Περισσότερες από 130 χώρες (133 σύμφωνα με τα Σκόπια), έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την πΓΔΜ χρησιμοποιώντας το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Είναι όμως έτσι; Η φραση κλειδί εδώ είναι "σύναψαν διπλωματικές σχέσεις". Διότι άλλο "αναγνώρισαν την χώρα με τη συνταγματική της ονομασία", και άλλο "σύναψαν διπλωματικές σχέσεις".

Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων δεν σημαίνει αυτόματα αναγνώριση του κρατιδίου με τη συνταγματική του ονομασία. Σωστά;

Ψάξαμε λοιπόν να βρούμε αυτές τις 133 χώρες. Βρήκαμε όμως 117 μόλις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" για όλους τους επίσημους σκοπούς, και με μοναδική πηγή την Wikipedia. Ούτε στον επίσημο ιστότοπο του ΟΗΕ γίνεται αναφορά, αλλά ούτε και σε αυτόν του Υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων!

Ορισμένες έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα από την αρχή, ενώ άλλες άλλαξαν τη στάση τους μετά την αρχική χρήση της αναφοράς στο κρατίδιο ως "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (κυρίως οι Η.Π.Α. επί διοίκησης Τζορτζ Μπους τζούνιορ, αλλά και ο Καναδάς), ενώ, λιγότερο συχνά, έχει παρατηρηθεί και το αντίθετο (όπως στην περίπτωση του Μεξικού, που ανακάλεσε την προηγούμενη του αναγνώριση). Ωστόσο, η αναφορά στο κρατίδιο ως ΠΓΔΜ εξακολουθεί να υφίσταται σε χώρες που στο παρελθόν αναγνωρίσαν την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη διοίκηση του προέδρου Ομπάμα χρησιμοποιεί το όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" και τη συντομογραφία της (ΠΓΔΜ) σε επίσημα έγγραφα. Σύμφωνα λοιπόν με την Wikipedia, η παρακάτω λίστα περιέχει μερικές από τις χώρες και τις οντότητες που χρησιμοποιούν το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (οι υπόλοιπες φαίνεται παίζουν το κρυφτό ή είναι ντροπαλές και δεν εμφανίζονται) :

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός από τη Γαλλία:
  • Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (μέλος του NATO και των G8)
  • Ηνωμένο Βασίλειο (μέλος της ΕΕ, του NATO και των G8)
  • Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
  • Ρωσσία (μέλος των G8)
Χώρες που αποτελούσαν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας:
  • Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  • Κροατία (μέλος του NATO)
  • Κόσοβο
  • Μαυροβούνιο
  • Σερβία
  • Σλοβενία (μέλος της ΕΕ και του NATO)
Γειτονικές χώρες εκτός από την Ελλάδα και την Αλβανία:

Βουλγαρία (μέλος της ΕΕ και του NATO - αναγνωρίζει τη χώρα μεν, αλλά ούτε τη γλώσσα ούτε την εθνικότητα)

Άλλοι:

Αλγερία, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστρία (μέλος της ΕΕ), Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Μπανγκλαντές, Λευκορωσία, Μποτσουάνα, Βολιβία, Βραζιλία, Μπρουνέι, Μπουρούντι, Καμπότζη, Καναδάς (μέλος του NATO και των G8), Τσαντ, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Δημοκρατία της Τσεχίας (μέλος της ΕΕ και του NATO), Τζιμπουτί, Ανατολικό Τιμόρ, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Φίτζι, Γουατεμάλα, Γουινέα, Αϊτή, Ονδούρα, Ουγγαρία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιρλανδία (μέλος της ΕΕ), Ισραήλ, Τζαμάϊκα, Καζακστάν, Κουβέιτ, Λάος, Λιθουανία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Λουξεμβούργο (μέλος της ΕΕ και του NATO), Μαλαισία, Μαυρίκιος, Μολδαβία, Μογγολία, Μαρόκο, Μοζαμβίκη, Μονακό, Μυανμάρ (Μπούρμα), Ναμίμπια, Νεπάλ, Νικαράγουα, Νιγηρία, Βόρεια Κορέα, Νορβηγία (μελος του NATO), Ομάν, Πακιστάν, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Πολωνία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Κατάρ, Ρουμανία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Σλοβακία (μέλος της ΕΕ και του NATO), Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουρινάμ, Σουαζιλάνδη, Σουηδία (μέλος της ΕΕ), Ελβετία, Συρία, Τανζανία, Τατζικιστάν, Ταϋλάνδη, Τουρκία (μέλος του NATO), Τουρκμενιστάν, Τουβαλού, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Ζιμπάμπουε. - 99 το σύνολο!

Χώρες/οντότητες που χρησιμοποιούν την ονομασία "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" για όλους τους επίσημους σκοπούς

Αλβανία (μέλος του NATO), Αυστραλία, Βέλγιο (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Κύπρος (δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το κρατίδιο, μέλος της ΕΕ), Δανία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Αίγυπτος,

Γαλλία (μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των G8 και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), Γερμανία (μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των G8), Ελλάδα (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Ιταλία (μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των G8), Ιαπωνία (μέλος των G8), Λετονία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Ολλανδία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ), Νότια Αφρική (δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το κρατίδιο), Ισπανία (μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) - 117 το σύνολο

Διεθνείς Οργανισμοί

Οι παρακάτω διεθνείς οργανισμοί χρησιμοποιούν την αναφορά που υιοθέτησε ο ΟΗΕ "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" στις επίσημες σχέσεις τους:
  • ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση
  • NATO (με υποσημείωση σε όλα τα αναφερόμενα έγγραφα ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την χώρα ως Μακεδονία)
  • Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
  • ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) και ΕΑΒ ΟΟΣΑ (Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΟΟΣΑ)
  • Οργανισμός Παγκόσμιου Εμπορίου
  • Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή
  • Παγκόσμια Τράπεζα
  • Συμβούλιο της Ευρώπης
  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης
  • ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφαλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)
  • FIFA, UEFA, FIBA, CERN, EBU, FIDE
  • Διεθνής Οργανισμός Γαλλόφωνων
  • Διεθνής Ολυμπιάδα Μαθηματικών
  • Ένωση Επαγγελματιών Τέννις
Χώρες/οντότητες όπου η ονομασία και η αναγνώριση του κρατιδίου είναι ασαφής

Αφγανιστάν, Αγκόλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Aρμενία, Μπελίζ, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Καμερούν, Κέιπ Βέρντε, Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, Κολομβία, Κομόρες, Κονγκό, Δημοκρατία του Κογκό (Democratic Republic of the Congo), Ντομίνικα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Ισημερινή Γουινέα, Εριθρέα, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα-Μπισάου, Γουιάνα, Ισλανδία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ιορδανία, Κένυα, Κυργιστάν, Λεσότο, Λιβύη, Λίχτενσταϊν, Μαδαγασκάρη, Μαλάουι, Μαλδίβες, Μήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μεξικό (Το Μεξικό απέσυρε την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας τον Οκτώβριο του 2008), Ομόσπονδα κράτη της Μικρονησίας, Ναούρου, Νίγηρας, Παναμάς, Περού, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Άγιος Τομέ και Πρίνσιπε, Σενεγάλη, Σιέρρα Λεόνε, Σομαλία, Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν) (από το 2001 δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια), Τόγκο, Ουζμπεκιστάν, Βανουάτου, Βατικανό, Υεμένη, Ζάμπια

Οι παρακάτω χώρες/οντότητες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το κρατίδιο:

Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπουτάν, Μήσοι Κουκ, Γεωργία, Γρενάδα, Γουϊάνα, Κιριμπάτι, Λίβανος, Λιβερία, Μαλί, Μάλτα (μέλος της ΕΕ), Νιούε, Παλάου, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σαν Μαρίνο, Νήσοι Σολομώντα, Νότια Κορέα, Τόγκα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία

Αυτές λοιπόν είναι οι λίστες των χωρών με την κατάσταση ως έχει.. Θα παρακαλέσουμε λοιπόν τους γείτονες μας να δημοσιεύσουν τη λίστα με τις 133 χώρες που υποτίθεται ότι έχουν αναγνωρίσει το κρατίδιο με τη συνταγματική του ονομασία, συνοδευόμενη από επίσημα έγγραφα τα οποία πιστοποιούν την αναγνώριση αυτή. Έως τότε, μην πιστεύετε στην Σκοπιανή παραπληροφόρηση και προπαγάνδα! Βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Σύνταξη-μετάφραση: Αριστοτέλης Ιατρόπουλος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top