Select Menu


Άλλο ένα «μαξιλάρι» για την αποφυγή της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη θα αποτελέσουν τα αποθεματικά των δημοσίων οργανισμών σε τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες θα περιέλθουν και επίσημα στον πλήρη έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα με την σφραγίδα της τρόικας!

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Realnews, με το αναθεωρημένο μνημόνιο, στην κατεύθυνση εξομάλυνσης της «στρέβλωσης» όπως αποκαλείται, η διατήρηση αποθεματικών σε διάσπαρτους τραπεζικούς λογαριασμούς από φορείς του δημοσίου και στην κατεύθυνση της ενοποίησης της διαχείρισης των δημοσίων αποθεματικών προβλέπεται η δημιουργία μιας νέα επιτροπής διαχείρισης.

Η επιτροπή αυτή θα έχει ως μέλη εξειδικευμένα στελέχη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον ΟΔΔΗΧ και την νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αποστολή της θα είναι να ελέγχει εφεξής τη διαχείριση των αποθεματικών των δημοσίων οργανισμών ασκώντας «υψηλής ποιότητας πιστωτική εποπτεία» όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Με αυτό ολοκληρώνεται το βήμα που έγινε με νόμο που ψηφίστηκε στο τέλος του 2015 και προέβλεπε ότι όλα τα αποθεματικά των φορέων του δημοσίου (ασφαλιστικών ταμείων ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ) θα έπρεπε να συγκεντρωθούν στον κοινό λογαριασμό διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πολλοί δημόσιοι φορείς απέφευγαν μέχρι στιγμής το «πικρό ποτήρι» της εκχώρησης των αποθεματικών τους και αγνόησαν και αυτόν τον νόμο.

Στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται όχι μόνο η συγκέντρωση όλων των χρημάτων στον κοινό λογαριασμό της ΤτΕ (ένα ποσό που αγγίζει τα 13,5 δις ευρώ) αλλά και ο πλήρης έλεγχος από τις τρεις βασικές δημόσιες αρχές που διαχειρίζονται έσοδα δαπάνες και χρέος.

Μάλιστα προβλέπεται ότι η επιτροπή που θα συσταθεί άμεσα, θα πρέπει να συντάξει μια μελέτη προς τους θεσμούς μέχρι και το τέλος Ιουλίου ώστε και οι δανειστές να έχουν μια αφετηρία για να ελέγχουν την κίνηση των χρημάτων αυτών.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας τα ποσά που δεσμεύθηκαν πέρσι από τα αποθεματικά φορέων του δημοσίου προκειμένου, μέσω συμφωνιών επαναγοράς (ρέπο), να χρηματοδοτήσουν μισθούς, συντάξεις και τις υπόλοιπες ανάγκες του ελληνικού δημοσίου, ανήλθαν σε 3,34 δισ. ευρώ.

Το έγγραφο που έχει κατατεθεί στην Βουλή από τις αρχές τους χρόνου με το συνολικό ποσό των προσόδων -και όχι των τόκων, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά για κεφάλαια προς επένδυση σε ρέπο με το ελληνικό δημόσιο- το οποίο κατανεμήθηκε και αποδόθηκε στους επιμέρους δικαιούχους – φορείς ανήλθε σε 20.052.675,32 και αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2015 (απόδοση 3,117%).

Με την τελευταία εξέλιξη η διαχείριση και των υπολοίπων 10 δισ. ευρώ όχι μόνο περιέρχεται στο υπουργείο Οικονομικών αλλά είναι και αμφίβολο (λόγω της γενικότερης δημοσιονομικής στενότητας) αν κάποιος οργανισμός χρειαστεί τα χρήματα του θα μπορέσει να τα πάρει με ευκολία.
Από την άλλη μεριά βέβαια η εμπλοκή της τρόικας και σε αυτή την διευθέτηση έχει την βάση της στο ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει με κανένα τρόπο να υπάρχουν αποκλίσεις σε έσοδα ή δαπάνες που δεν θα μπορούν να καλυφθούν .

Τούτο διότι κάποια απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο θα είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη την στιγμή που θα υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να καλύψουν το δημοσιονομικό άνοιγμα και να αποφευχθεί η οριζόντια μείωση των δαπανών ακόμη και σε μισθούς και συντάξεις.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top