Select Menu


Η αμερικανική διοίκηση χρηματοδότησε μυστικά το κοινωνικό δίκτυο ZunZuneo για να υποδαυλίσει τη διαμαρτυρία και να υπονομεύσει εκ των έσω, την ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας, αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

Χιλιάδες Κουβανοί χρησιμοποίησαν αυτό το δίκτυο χωρίς να γνωρίζουν ότι στηριζόταν από το Αμερικανικό Πρακτορείο για τη διεθνή ανάπτυξη (Usaid). Στην Κούβα η πρόσβαση στο ίντερνετ γίνεται μέσα από κρατικές υποδομές και την εταιρεία Etecsa που αποτελεί το μονοπώλιο του κράτους στις τηλεπικοινωνίες.

Για να επιτύχουν το σκοπό τους, οι χορηγοί αυτού του δικτύου δημιούργησαν μια εταιρεία-βιτρίνα στην Ισπανία και έκρυψαν τα ποσά της χρηματοδότησης στα νησιά Καϊμάν. Το ZunZuneo έπρεπε να αναπτυχθεί χωρίς να τραβήξει την προσοχή των αρχών της Κούβας, ανεβάζοντας ειδήσεις για το ποδόσφαιρο, την μουσική ή τις τροπικές καταιγίδες ώσπου να φτάσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό αναγνωστών που θα του επέτρεπε να αποκτήσει επιρροή στην κοινωνία και την πολιτική της Κούβας.
Το σάιτ έπρεπε λοιπόν να επιτρέπει στις ΗΠΑ να συλλέγει πληροφορίες για τους κουβανούς χρήστες ενώ θα παρέμενε πολύ διακριτικό.

Το πώς δημιουργήθηκε αυτό το σύστημα παραμένει μυστήριο: Κανείς δεν γνωρίζει ποιός έδωσε την άδεια -οι μυστικές δράσεις στο εξωτερικό πρέπει να έχουν την σύμφωνη γνώμη του προέδρου των ΗΠΑ- ούτε πώς μέσα από αυτό το δίκτυο κατόρθωσαν να συλλέξουν τα προσωπικά στοιχεία και τα τηλέφωνα σχεδόν 500 000 Κουβανών.
Ενα πράγμα είναι βέβαιο: το σχέδιο ξεκίνησε το 2010, λίγους μήνες μετά τη σύλληψη του Αλαν Γκρος, ενός στελέχους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, την ώρα που παρέδιδε υλικό επικοινωνιών μέσω δορυφόρου σε μέλη της κουβανικής αντιπολίτευσης. Καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2011 σε 11 μήνες φυλάκιση για «απόπειρα εναντίον της ανεξαρτησίας και την ασφάλειας της Κούβας».

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2012, το ZunZeo που είχε κατορθώσει να φτάσει τους 40.000 χρήστες, εξαφανίστηκε, κυρίως γιατί διαφώνησαν οι μέτοχοί του μετά την διακοπή του προγράμματος χρηματοδότησης.



iefimerida

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top