Select Menu


Το χρονικό ενός πρωινού στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ιπποκρατείου.

Ιπποκράτειο, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013. 

Αίθουσα αναμονής των εξωτερικών ιατρείων. Οι ασθενείς με τους συνοδούς τους περιμένουν υπομονετικά. Οι γιατροί κάνουν τη δουλειά τους, αλλά…το πλήθος στην αίθουσα όλο και μεγαλώνει. Το μάτι πέφτει στον πίνακα ανακοινώσεων, όμως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μια εκπληκτική εικόνα από ένα ελληνικό νησί…

Ο φίλος που ήρθα να δω μπήκε με υπόνοια εμφράγματος κι ένιωσα τυχερός που τον πήραν αμέσως… Οι γύρω μου στην αίθουσα αναμονής δυσανασχετούν… Το πλήθος αυξάνεται καθώς η “ουρά” δεν προχωρά. Ξανακοιτάζω την οθόνη. Το μάτι μου επικεντρώνεται στην “κορδέλα” που περνά στη βάση της οθόνης.

Διαβάζω: “Καρδιολογικό, μέσος χρόνος αναμονής 189 λεπτά. Πραγματικός χρόνος, 126 λεπτά”. Δύο ώρες αναμονή!

Εεε…, εντάξει, σκέφτομαι! Παρατηρώ και τις άλλες ειδικότητες. Μικρότερη αναμονή, αν και το “Παθολογικό” ανεβαίνει ραγδαία! Σε κάποιες ειδικότητες ο πραγματικός χρόνος αναμονής υπερβαίνει τον προβλεπόμενο “μέσο χρόνο αναμονής”.

Μια νεαρή γιατρός κατεβαίνει απ τη σκάλα αλαφιασμένη και ζητά επειγόντως έναν καρδιολόγο στον πρώτο όροφο…

-Μπορείτε παρακαλώ να κάνετε πιο γρήγορα;…

Ο γιατρός τρέχει και μετά από κάποια ώρα επιστρέφει. Κοιτάζω την κορδέλα στην οθόνη και παθαίνω ψιλοέμφραγμα!

” Καρδιολογικό. Μέσος χρόνος αναμονής 335 λεπτά”. Υπολογίζω: 5,5 ώρες!
Θαύμα. Φωτογραφίζω την οθόνη με το κινητό μου. Με πλησιάζει ο υπεύθυνος ασφαλείας και μου κάνει παρατήρηση. Κάνω πως δεν καταλαβαίνω…


Σε λίγη ώρα ξανακοιτάζω την οθόνη:
“Καρδιολογικό: Μέσος χρόνος αναμονής 414 λεπτά”!


Τα 335 αποτελούν μακρινό παρελθόν. Η αναμονή πλησιάζει τις 7 ώρες! Ποιός αντέχει, σκέφτομαι… Και πράγματι. Πολλοί απ αυτούς που περιμένουν απογοητεύονται και φεύγουν! Άλλος για ιδιωτικά θεραπευτήρια κι άλλος για το σπίτι! “Αν πάθω κάτι”, σου λέει, “ας το πάθω εκεί”!

Ο “σεκιουριτάς” φωνάζει νούμερα προτεραιότητας και σε πολλά κανείς δεν ανταποκρίνεται. Λογικό. Αφού απογοητεύτηκαν και έφυγαν! ( Να γιατί υπάρχει και η διαφορά ανάμεσα στον “μέσο χρόνο αναμονής” και τον “πραγματικό χρόνο αναμονής”!…)

Η ώρα κοντεύει τρεις το απόγευμα. Η επαγγελματική “διαστροφή” δεν μ αφήνει! Ξανακοιτώ την κορδέλα στον πίνακα:

“Παθολογικό: Μέσος χρόνος αναμονής 706 (!) λεπτά!!! Με απλά μαθηματικά. ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 12 ΩΡΕΣ!!!

Αναρωτιέμαι: Ποιός αντέχει να περιμένει; Έστω κι αν ο πραγματικός χρόνος εν τέλει μπορεί να είναι κατά τι μικρότερος;..

Ιπποκράτειο. Εξωτερικά Ιατρεία. Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013. Για να σε δει γιατρός πρέπει να περιμένεις έως και 12 ώρες!!

Τι σημασία έχει όμως αυτό για τους ιθύνοντες; Υπουργούς, πρωθυπουργούς, αντιπροέδρους… όταν η χώρα έχει …πλεόνασμα; Οταν η χώρα έχει …ανάπτυξη; Οταν η χώρα ζει στον αστερισμό του success story του κ Σαμαρά;..

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top