Select Menu


Σήμερα που ο Ελληνικός λαός δέχεται και ανέχεται μια πολιτική υφαρπαγής δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας το λιγότερο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να αποτυπώσουμε πλήρως την Τραπεζική απάτη και την υποτιθέμενη υπερχρέωση του.
Για να γίνει όμως κατανοητό αυτό θα πρέπει να δούμε το κύκλο του χρήματος μέσα στην οικονομία και να αποτυπώσουμε πλήρως τον τρόπο διάθεσης και λειτουργίας του.

Βλέποντας το παραπάνω υποθετικό σχέδιο κάνουμε την εξής υπόθεση.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως ο κύριος Δημήτρης δούλευε για πάρα πολλά χρόνια στην Γερμανία αποταμίευσε ένα ποσό της τάξεως των 100.000 € και αποφάσισε να το φέρει στην Ελλάδα όπου και το κατέθεσε στην Εθνική τράπεζα. 

Μετά από λίγη ώρα ο κύριος Γιώργος ο γιατρός ζήτησε ένα δάνειο ύψους 100.000 € από την Εθνική τράπεζα για αγορά ιατρικού εξοπλισμού όπου και του το εγκρίνανε. Πήγε λοιπόν και πήρε μια επιταγή ύψους 100.000€ και την κατέθεσε στη Eurobank στον λογαριασμό του προμηθευτή του.
Μετά από λίγη ώρα ο κύριος Θανάσης ο επιχειρηματίας ζήτησε ένα δάνειο ύψους 100.000€ από την Eurobank για κεφάλαιο κίνησης όπου και εγκρίθηκε. Του δώσανε μια επιταγή ίσης αξίας όπου και πήγε και την κατέθεσε στον λογαριασμό του προμηθευτή του όπου του διέθετε εμπόρευμα στην τράπεζα Πειραιώς.

Μετά από λίγη ώρα ο κύριος Πέτρος αγρότης στο επάγγελμα πήγε και ζήτησε δάνειο ύψους 100.000 € για αγορά πρώτων υλών για να σπείρει τα χωράφια όπου και η τράπεζα του διέθεσε το εν λόγω ποσό και του εξέδωσε την αντίστοιχη επιταγή και την οποία κατέθεσε στον λογαριασμό του προμηθευτή του στην ALPHA BANK.

Μετά από λίγη ώρα ο κύριος Βαγγέλης έμπορος στο επάγγελμα πήγε και ζήτησε δάνειο από την ALPHA BANK ύψους 100.000 € για αγορά εμπορευμάτων όπου και του εγκρίνανε το εν λόγω δάνειο.

Του εκδώσανε μια επιταγή ίσης αξίας και πήγε και την κατέθεσε στην Εθνική τράπεζα.

Στο τέλος της ημέρας οι λογιστικές εγγραφές που κάνανε οι τέσσερις εν λόγω τράπεζες είναι 100.000€ κατάθεση και 100.000€ δάνεια. 

Ητοι σημαίνει επί του συνόλου του τραπεζικού συστήματος 400.000€ κατάθεση και 400.000€ δάνεια.

Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας από εσάς με μια αρχική κατάθεση ύψους 100.000€ χορηγηθήκανε δάνεια ύψους 400.000€ ήτοι σημαίνει 4 φορές περισσότερες από το πραγματικό χρήμα.

Σήμερα το διεθνές τραπεζικό σύστημα δίνει την δυνατότητα για την εν λόγω κατάθεση να μπορεί να κυκλοφορεί ημερησίως μέχρι 90 φορές ήτοι σημαίνει πως με 100.000€ κατάθεση να δοθούν μέχρι 9.000.000€ δάνεια

Πάνος Λελιάτσος, Οικονομολόγος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top