Select Menu





Related image

Η μόνη απάντηση που θαρρώ πως ταιριάζει σε έναν κομματικο-οπαδικό χουλιγκανισμό (υβριστικά σχόλια μπολιασμένα με κομματικό μίσος και προσωπικές ύβρεις) δεν είναι από μένα. Αλλά από μια πέννα, που το έργο της αποτέλεσε τομή στην σκέψη.

Συνιστώ, λοιπόν, σε κάθε τέτοιον σχολιαστή να επανεξετάσει την υβριστική τοποθέτησή του και να την ξαναδεί έχοντας μελετήσει το έργο του Εὐάγγελου Λεμπέση: Ἡ Επαναστατική Μάζα και Η Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ, από τις Εκδ. των Φίλων, Αθήνα, 2005.

Δεν θα αντιπαρατεθώ, για να πείσω, γιατί η επιχειρηματολογία απαιτεί νοήμονες ανθρώπους, που έχουν τον απαιτούμενο αυτοσεβασμό καθώς διατυπώνουν τις απόψεις τους.

Ύβρεις, χυδαιότητες και απειλές χρησιμοποιούνται όταν χάνεται η ψυχραιμία και κυριαρχεί στο θυμικό η επιδίωξη της κυριαρχίας επί του άλλου, αν όχι της εξόντωσής του.

Και καλά, αν σου απευθύνεται ο απειλητικός συνομιλητής σου πρόσωπο με πρόσωπο, όταν όμως σου ομιλεί κρυπτόμενος κάτω από ένα ψευδώνυμο, τότε, δεν είναι σαν φορεί μια κουκούλα; Δεν είναι, εκτός από υβριστής, κι ένας απειλητικός κουκουλοφόρος;

Θεωρώ πως κάθε υβριστικό σχόλιο [στο οποίο ασφαλώς λανθάνει το ήθος του σχολιαστή], αποτελεί ηθικό ολίσθημα.

Όμως τα εκάστοτε υβριστικά λεγόμενα, ας μην επισκιάζουν και κάθε θετική σκέψη και κριτική που εκφράζεται. Ο καθένας βγάζει από μέσα του ό,τι έχει.

Η πρακτική των υβριστικών σχολίων, είναι αντιδεοντολογική και αντικοινωνική ως συμπεριφορά των πολιτών. Κι αυτό, είναι λυπηρό, όχι μόνο για την πολιτική, για την ελευθερία του λόγου και για την κοινωνική συνοχή, αλλά, και γιατί βάλλει κατά της θετικής συνεισφοράς που θα μπορούσε να έχει μια ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών και απόψεων των πολιτών.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top