Select Menu

Image result for εικόνες άγαλμα Κολοκοτρώνη  γραφιτι

Η περιουσία του ελληνικού δημοσίου αυξήθηκε κατά ένα Ίδρυμα!

Μπορεί η αξία του Ιδρύματος αυτού να συντελέσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής μας εξαθλίωσης. Μπορεί το ΤΑΙΠΕΔ τώρα που αύξησε τους πόρους του και τα ασημικά του, να καταφέρει να λιγοστέψει το δημόσιο χρέος μας, δεδομένου ότι οι μειώσεις των αποδοχών των ελλήνων κι οι αυξήσεις των φόρων που τους επιβάλλονται δεν επαρκούν γ'αυτό.

Ή μπορεί να βρουν επί τέλους τα παιδιά (που ανθίστανται γενναία, και κρατάνε γερά με φρούριο το άβατο των Εξαρχείων) να ανοίξουν ένα ακόμη μετωπο για να εκσφενδονίζουν τις μολότωφ τους, εναντίον του συστήματος.

Κι ας λέει ο πρωθυπουργός μας για εστίες πολιτισμού. Εστίες πολιτισμού δεν είναι τα κτίρια και οι υποδομές. Κι ας είναι και δώρο. Πολιτισμός είναι οι συμπεριφορές, η εργασία και η δημιουργία και τα έργα, που παράγονται με τον τρόπο αυτόν.

Τα κτίρια είναι εστίες μνήμης πως κάποιοι έκαναν κάτι, κάποτε. Δώρησαν, δαπάνησαν, ανήγειραν κτίρια για να στεγάσουν ιστορία, δράσεις, προοπτικές και έργα υπέρ του λαού.

Τέτοια κτίρια στην πρωτεύουσά μας είναι και εκείνα του συγκροτήματος που στέγασε τις «βάρβαρες τέχνες», το γνωστό μας Μετσόβιο πολυτεχνείο, όπου και το πρώτο κτίριο της Σχολής «Καλών Τεχνών». Αυτά τα κτίρια, που «στέγασαν πολιτισμό» για πολλές δεκαετίες, έχουν -παρά τον ρόλο και τον σκοπό που υπηρετούν- υποστεί τερατώδεις βανδαλισμούς, από τους «υπερασπιστές» λαϊκών αλλά και «εθνικών» αγώνων.

Το ίδιο συνέβη και με διάφορα μνημεία και μνημειώδους αρχιτεκτονικής κτίρια, όπως εκείνο της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το Κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο περίβολος των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί και κακοποιηθεί αισθητικά και λειτουργικά.

Μήπως επιφυλάσσεται παρόμοια τύχη και στο νέο κτίριο πολιτισμού; Ποιός θα μπορούσε να το προστατέψει, αφού ο βανδαλισμός και η καταστροφή δημοσίων κτιρίων και μνημείων θεωρείται στην χώρα μας αντιστασιακή και πολιτική πράξη και δικαίωμα;

Μάλλον πρέπει να ιδρυθεί ένα νέο ΑΕΙ, στο οποίο να ανατεθεί η κατάρτιση των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου αυτά
  • να μάθουν να μην χρησιμοποιούν ανοήτως τους κομματικούς τους στρατούς και τις εκλογικές τους εφεδρείες. 
  • Νά μάθουν (τα πολιτικά κόμματα) πως οι δημόσιες υποδομές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για την ευόδωση των τακτικισμών τους ή για αντιπερασπισμό προς την ανικανότητά τους. 
  • Να διδαχθούν πως δεν είναι επιτρεπτή η υποβάθμιση και η εξαφάνιση -δημοσίων και ιστορικών- έργων και υποδομών, που αφορούν την χώρα και τον λαό. 
  • Να μάθουν την διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον λαό και στην εκλογική τους πελατεία, για μην οικειοπούνται υπέρ ορισμένων εκείνα τα δημόσια αγαθά που ανήκουν σε όλους.
Γιατί ο λαός μιας χώρας, όπως αυτός νοείται ιστορικά και πολιτικά, δεν είναι οι τουρίστες που δέχεται η χώρα, οι γείτονες ή οι εισβολείς που την προσβάλλουν, ούτε οι διάφοροι περαστικοί από την επικράτειά της. Δεν είναι ούτε οι εκλογικοί πελάτες των κυβερνώντων.

Λαός μιας χώρας είναι ο κόσμος που δημιουργεί και υπερασπίζεται την ιστορία της, που συμμετέχει στους αγώνες και σαρκώνει τα οράματά της, σεβόμενος τα αντίστοιχα όλων των άλλων λαών και χωρών.

Συμφωνούμε, ή θα το βάψουμε με καπνούς το νέο ίδρυμα, αντιπολιτευόμενοι ή συμπολιτευόμενοι, παίζοντας με καπνογόνα και μολότωφ;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top