Select Menu


Τριπλασιάστηκε στην Ελλάδα συμφώνως προς τον ΟΟΣΑ, εντός μιας επταετίας ο αριθμός εκείνων που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, ο οποίος είναι αισθητά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο των άλλων χωρών-μελών του Οργανισμού. Μετρώντας το όριο της φτώχειας ως το 50% του μέσου διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος σε κάθε χώρα, ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει πως σήμερα στην Ελλάδα το 35,2% του πληθυσμού είναι στο όριο αυτό, εν αντιθέσει με το 11,4% που ήταν πριν από επτά χρόνια.

Για να καταδειχθεί η διαφορά της Ελλάδος με τα λοιπά κράτη που περιλαμβάνονται στην ανάλυση, αρκεί να αναφερθεί πως κατά μέσον όρο μόλις το 10% των πολιτών των χωρών του ΟΟΣΑ διαβιούν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην έκθεση (που περιλαμβάνει στοιχεία για 35 χώρες ) υπογραμμίζεται πως στην Ελλάδα η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά μετά το 2010, ενώ ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 20% και τα εισοδήματα μειώθηκαν κατά μέσο όρο 12% μεταξύ 2010 και 2014. Ακόμη, υπογραμμίζεται πως, αν και η φορολογική βάσις διευρύνθηκε με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ, η επιδοματική πολιτική προς τους ανέργους και τις φτωχές οικογένειες «πάγωσε».

Κατά τον Οργανισμό, τα νοικοκυριά υψηλότερου εισοδήματος επωφελήθηκαν διεθνώς περισσότερο από την ανάκαμψη από ότι τα άτομα με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΒ, με το οικονομικό του δελτίο, που κυκλοφόρησε χθες, ζητεί σχεδιασμό «για μείωση της φορολογίας και άρση τωνcapital controls, καθώς και πρόσβασης του ελληνικού δημοσίου στις κεφαλαιαγορές με σχετικώς χαμηλά επιτόκια», προκειμένου να αντιμετωπισθούν «οι ισχυρές αβεβαιότητες της αγοράς ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια».

Πρωταγόρας

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top