Select Menu


Παγιδευμένος σκορπιός η κυβέρνηση, μας βλέπει αποκλειστικά σαν μια δεξαμενή οφειλετών του δημοσίου από τους οποίους μπορεί μόνο να εισπράττει!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σπύρου Δημητρέλη για την εφημερίδα «Κεφάλαιο», μια… δεξαμενή οφειλετών του δημοσίου από τους οποίους μπορεί να εισπράξει έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξήσει τους επόμενους μήνες τα φορολογικά έσοδα.

Πρόκειται για έσοδα από φόρους του δημοσίου που ενώ έχουν βεβαιωθεί οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν και δεν έχουν επιβληθεί εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή εφορίες και τελωνεία, ανερχόταν τον Σεπτέμβριο στους 4.374.475. Από αυτούς η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στους 1.618.460, δηλαδή σε περίπου έναν στους τρείς.

Στους υπόλοιπους δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είτε επειδή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, είτε επειδή είναι εξαφανισμένοι είτε επειδή οι οφειλές τους είναι πολύ χαμηλές (κάτω των 500 ευρώ).

Από τους 1.618.460 που μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, έχουν ληφθεί μέτρα περίπου στους μισούς, δηλαδή στους 788.947. Οι υπόλοιποι 829.513 βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που πρόκειται να λάβει εναντίον τους η φορολογική διοίκηση περιλαμβάνονται:
  • έκδοση κατασχετηρίων προς όλες τις τράπεζες προκειμένου να αποδοθούν στο δημόσιο ποσά που έχουν κατατεθειμένα οι οφειλέτες. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ για έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στο taxisnet
  • δέσμευση ακινήτων και πώλησή τους με πρόγραμμα αναγκαστικού πλειστηριασμού. Με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να μην εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία των οφειλετών που ανήκουν στις ευπαθείς οικονομικές ομάδες
  • κατάσχεση μισθών και συντάξεων με έκδοση κατασχετηρίων στα λογιστήρια επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων. Ισχύει αφορολόγητο όριο 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και πάνω από τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%
  • κατάσχεση εισοδημάτων και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, όπως είναι ενοίκια και απαιτήσεις επιχειρήσεων από πελάτες τους
Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλών προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) αφορά ποσά έως 20-30 χιλ. ευρώ/ΑΦΜ.

Τα ΑΦΜ αυτά έχουν οφειλές γιατί απλά δεν μπορούν να πληρώσουν.

Τί να κατασχέσει λοιπόν το Δημόσιο από ανθρώπους, οι οποίοι:

1) Δεν έχουν λεφτά σε τράπεζες. (Είναι δυνατόν να έχουν λεφτά και να αφήνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές;)

2) Δεν έχουν ακίνητη περιουσία, εκτός ίσως από την πρώτη κατοικία τους. Στην καλύτερη περίπτωση να έχουν κάποιο ακίνητο ακόμα, μικρής αξίας, ξενοίκιαστο, το οποίο δεν μπορούν να πωλήσουν σε οποιαδήποτε τιμή και το οποίο την ίδια στιγμή τους επιβαρύνει κάθε χρόνο με τον ΕΝΦΙΑ (ο οποίος και προφανώς προστίθεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους).

3) Δεν λαμβάνουν μισθούς και συντάξεις. (Στην καλύτερη περίπτωση να λαμβάνουν κάποια μικρή σύνταξη, κάτω από 1.000 ευρώ.)

4) Δεν έχουν απαιτήσεις από τρίτους.

Αναρωτιέται κάποιος πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι; 

Πρόκειται για άνεργους, επαγγελματίες οι οποίοι προσπαθούν να ζήσουν με εισόδημα 200-300 ευρώ το μήνα, προφανώς δημιουργώντας χρέη και βοηθούμενοι από φίλους και συγγενείς (στην καλή περίπτωση), από ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν σε part-time δουλειές και παίρνουν ένα χαρτζιλίκι, κτλ.

Δεν γνωρίζω κανέναν, ο οποίος να διαθέτει κάποια περιουσιακά στοιχεία, είτε κινητά είτε ακίνητα, εντός Ελλάδας, τα οποία δεν θέλει να τα χάσει και ενώ έχει επαρκή εισοδήματα αφήνει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Εάν υπάρχει, είναι απλά ηλίθιος.

Θα μου πείτε δεν υπάρχουν ηλιθιοι; Προφανώς υπάρχουν. Μπορεί να περιμένουν ακόμα μία γενική διαγραφή των χρεών τους. Αλλά πόσοι είναι;

Το χειρότερο είναι ότι η παραπάνω κάστα των ανθρώπων που φαίνονται ως οφειλέτες στην εφορία με τα γνωστά τεχνάσματα της, είναι αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι που χρειάζεται μια οικονομία για να πάρει μπρος! Η συστηματική όμως καταδίωξη, έχει φέρει την μετανάστευση, την ανεργία, και έχει στερήσει την οποιαδήποτε ανάπτυξη θα μπορούσε να εμφανιστεί στη χώρα.

Και κάπως έτσι καταντήσαμε οι μισοί Έλληνες να είναι όμηροι των άλλων μισών και του κρατικοδίαιτου τέρατος! 

Kαι όλα αυτά για να γλιτώσουν μέσα στην αναμπουμπούλα των εκατομμυρίων χρεοφειλετών, 1.000-3.000 μεγάλοι δράστες του ριφιφί και καμιά πενηνταριά χιλιάδες διορισμένοι στο δημόσιο από τα παράθυρα, αφισοκολλητές μισθοφόροι των ανωτέρω.

Για να γλιτώσουν αυτά τα ποντίκια, και να χαθούν τα ίχνη τους, βάλανε φωτιά στο δικό μας σπίτι εκμηδενίζοντας με τους φόρους τους, την ιδιωτική και δημοσιά περιουσία μας!

ΔΝΤ, Ευρωπαϊκοί (θεσμοί) και κουαρτέτα αποδείχτηκαν για τα πανηγύρια, με ύποπτους στόχους, και μόνο σκοπό, το να επωφεληθούν από το πλιάτσικο, με επικεφαλείς τους ιδίους δράστες του ριφιφί που παραμένουν στο απυρόβλητο ενώ τιμωρούνται αυτοί που δεν έβαλαν χέρι στο δημόσιο ταμείο!

Το πλήρωμα του χρόνου όμως έρχεται διότι άμα κάνει αυτήν την κίνηση η κυβέρνηση θα ισοδυναμεί με αυτοκτονία, όχι μόνο της ίδιας αλλά και του κράτους.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top