Select Menu

slide_30

Μετά το καλοκαίρι του 2015 και το ιστορικό δημοψήφισμα όλες οι θεωρίες και οι αναλύσεις που ειχαν κατατεθεί στην δημόσια σφαίρα ενοποιήθηκαν σε ένα μοναδικό δίλημμα, Μνημόνιο ή…;

Γράφει ο Γ. Παπαιώαννου

Σε αυτό το δίλημμα απαντάμε ή τέλος πάντων προσπαθούμε να απαντήσουμε όλοι εμείς που λογίζουμε του εαυτούς μας ως αντιμνημονιακούς

Τι προτείνουμε απέναντι στο Μνημόνιο; Ποια είναι η λέξη μετά το διαζευκτικό;

Ας δούμε τις πιθανές και απίθανες απαντήσεις:
  • Μνημόνιο ή… έξοδος από την ευρωζωνη διαγραφή του χρέους και παραγωγική ανασυγκρότηση λέει η Λαϊκή ενότητα και το σχέδιο Β.
  • Μνημόνιο ή Γερμανικες αποζημιώσεις κάθε είδους και συμψηφισμός του χρέους λέει η Πλεύση ελευθερίας και πάει στα δικαστήρια.
  • Μνημονιο ή έξοδος από το ευρώ και ΕΕ με αντικαπιταλιστική πορεία Λατινικής Αμερικής λέει η Ανταρσυα.
  • Μνημονο ή Λαικη εξουσια και έξοδος από παντού λέει το ΚΚΕ.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για μικροδιαφορές άνευ ουσίας που μπορουν συνδυαστούν σε μεγάλο βαθμό. Είναι δεδομένο ότι όποιος αντιμνημονιακος κι αν κυβερνήσει αύριο την Ελλάδα την Ευρωζώνη δεν θα έχει πολλές επιλογές.Είναι δεδομένο ότι θα θα τον εκβιάσουν με έξοδο για τον οδηγήσουν σε Μνημόνιο.

Παρόλα αυτά το διλημμα «Μνημόνιο ή … » έχει γίνει το σημείο καμπής.

Το σημείο που διασπά και διαίρει έναν ολόκληρο κόσμο σε όλο και μικρότερες υποδιαιρέσεις οι οποίες τελικά προσπαθώντας να εξειδικεύουν απογοητεύουν.

Απογοητεύουν περισσότερο όταν κυριαρχεί η αίσθηση είναι ότι δεν εξειδικεύουν για να γίνουν κατανοητοί και προσιτοί στο λαό, άλλα για να περιχαρακώσουν τους δικούς τους ψηφοφόρους από τους υπολοίπους αντιμνημονιακούς ενόψει εκλογικής αναμέτρησης.

Εξειδικεύουν όχι για να προτείνουν λύσεις στο πρόβλημα της χώρας αλλά για να βρουν πολιτικό χώρο και ψήφους για να φτιάξουν ο δικό τους ακροατήριο.

Και είναι προφανές ότι ο κόσμος θα γυρίζει την πλάτη καθώς δεν θέλει κομματική εξειδίκευση και διαίρεση άλλα ένωση και λύσεις.

Ο κόσμος γυρίζει την πλάτη σε όσους διυλίζουν το κώνωπα για εκλογικούς λογούς και αυτή η τάση θα βγει εκλογικά.

Διότι στο δίλημμα «Μνημονιο ή…» η απάντηση είναι μια λέξη:
Είναι μια λέξη μοναχά… που δειλιάζουμε να πούμε

Ελευθερία την όποια ίσως διστάζουν ορισμένοι να πουν και λένε πολλά λόγια και προαπαιτούμενα να κρύψουν το φόβο τους.

Προχθές ένας φίλος με ρώτησε να κοστολογήσω το σχέδιο της εξόδου

Αλλά στα αλήθεια πόσο κοστίζει η ελευθερία;

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top