Select Menu


Εδώ απογοήτευσε 3.5 εκατομμύρια Ελληνες, τον Ολαντ θα άφηνε;

Της Μαρίας Δεναξά

Απίστευτες είναι οι αποκαλύψεις του Φρανσουά Ολάντ γύρω από την ελληνική κρίση και τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο βιβλίο “Ένας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη στα γαλλικά βιβλιοπωλεία και έγραψαν δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Le Monde.

Στην σελίδα 510, υπάρχει εκτενής αναφορά για το πώς ένιωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο άκουσμα του δημοψηφίσματος που, όπως υποστηρίζει, βασίστηκε σε ένα προσχέδιο εγγράφου διαπραγμάτευσης και όχι στις προτάσεις, τις οποίες ο Γιούνκερ είχε ήδη κάνει!

Ο Ολαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους της εφημερίδας «διπλά προδομένος» από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Οπως αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίο:
«ο Ολαντ είναι ακόμα πιο αξιέπαινος γιατί ένιωσε, το παραδέχθηκε ο ίδιος, “δυο φορές προδομένος” από τον Ελληνα πρωθυπουργό». «Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ένας δύσκολος ομόλογος», λέει ο Γάλλος πρόεδρος, γελώντας.
«Η πρώτη φορά, ήταν όταν πραγματοποίησε ένα δημοψήφισμα, χωρίς να περιμένει τις τελικές προτάσεις. Πήρε ένα πρόχειρο έγγραφο, προσχέδιο βάσης των διαπραγματεύσεων, το δημοσιεύει και λέει: "Δεν συμφωνώ μ’ αυτό", τη στιγμή που ο Γιούνκερ είχε κάνει νέες προτάσεις…».
Από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως τη διεξαγωγή του, ο Ολάντ με, αλλά και χωρίς την Μέρκελ, πολλαπλασίασε τις επαφές με τον Τσίπρα, τον οποίο ήλπιζε να πείσει ώστε να κάνει πίσω.

Πίστεψε, μάλιστα, ότι τα κατάφερε, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε να συμβουλευτεί τον λαό του.
«Και τελικά, έκανε μια δήλωση λέγοντας: “Διατηρώ το δημοψήφισμα και καλώ προς ψήφιση του ΟΧΙ”. Ορίστε, τελείωσε…», είπε με λύπη ο Ολαντ που ένιωσε προδομένος για μια δεύτερη φορά, λοιπόν. «Την δεύτερη περισσότερο απ΄ότι την πρώτη», λέει…
-Μέρκελ σε Ολαντ: Γιατί πιστεύεις ακόμα τον Τσίπρα;

Οι συγγραφείς του βιβλίου επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε όλοι στην Ελλάδα. Η Ανγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ε.Ε.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, γύρισε και ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο γιατί πιστεύει ακόμα τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς θεωρούσε ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να κλειστεί καμία συμφωνία.

Ζήτησε, μάλιστα, την άδεια του Ολαντ, ώστε ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, να εξετάσει μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε το plan B που είχαν φτιάξει οι γερμανικές αρχές για τη διαδικασία του Grexit.
«Η Μέρκελ μου είπε: “Γιατί πιστεύεις ακόμα ότι ο Τσίπρας θέλει πραγματικά μια συμφωνία, τη στιγμή που επί εβδομάδες δεν μπορέσαμε να την επιτύχουμε;” Αμφιβάλει για τον Τσίπρα»
Ο Ολαντ και η Μέρκελ είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρίσκονται στην ίδια γραμμή. Οι καλές προθέσεις της Γαλλίας χτυπούν πάνω στην αδιαλλαξία της Γερμανίας.
«Εγώ, η δικιά μου κοινή γνώμη είναι πραγματικά υπέρ της εξόδου», 
Λέει η καγκελάριος για να εισπράξει την εξής απάντηση εκ μέρους του Ολαντ:
«Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκτός κι αν οι Έλληνες κάνουν απίθανη αυτήν την εξέλιξη».
Για να ρωτήσει η Μέρκελ.
«Πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο της εξόδου, επιτρέπεις στον Μισέλ Σαπέν, να μιλήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;» 
Και να της απαντήσει ο Γάλλος πρόεδρος:
«Δεν θα επιτρέψω στον Μισέλ Σαπέν να μιλήσει για το σχέδιο Β, παρά μόνο εάν κάνουμε τα πάντα ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο Α».
-Υπέρ του Grexit η Λαγκάρντ και «τα σκυλιά οι Γερμανοί»

Η γερμανική αδιαλλαξία φαίνεται ότι ενοχλεί την γαλλική ηγεσία. Χαρακτηριστική είναι η φράση που φέρεται να έχει πει σύμφωνα με το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
"Αυτά τα σκυλιά οι Γερμανοί, εχουν πιαστεί από το γεγονός ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο".
"Το ξέρουμε ότι είναι ικανοί", και συνεχίζει ο Ολάντ:
"φοβάται ότι οι Γερμανοί εξοργισμένοι από τους δισταγμούς του Τσίπρα, θα πετάξουν έξω από την Ευρωπη τους Έλληνες, όποιες κι αν είναι οι υποχωρήσεις που θα κάνουν".
"Υπάρχει μια απόφαση της Μέρκελ που λέει ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του χρέους."
Ναι αλλά αυτό είναι φυσιολογικό λέει ο Σαπέν. Κι εμείς το ίδιο λέμε. 

Η Λαγκάρντ δεν μας διευκολύνει γιατί εκείνη μιλάει πάντα για απομείωση του χρέους, συμπληρώνει ο Ολαντ, για να καταλήξει ο Σαπέν:
Το ΔΝΤ, εάν πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση αυτό σημαίνει ότι είναι υπερ του GREXIT . 
Ναι αυτό πιστεύω, συμπληρώνει ο Ολαντ με τον Σαπεν να απαντά:
Η Λαγκάρντ είναι υπέρ της εξόδου. Μου το έχει πει. Με επιχειρήματα τα οποία μπορούμε να ακούσουμε. Πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ορθοποδήσει με όλα όσα της επιβάλλονται με ένα τέτοιο χρέος. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν αναστολή της από την ζώνη του ευρώ"
Ιούλιος-Διαπραγμάτευση

Στο βιβλίο περιγράφεται και τι φέρεται να είπε ο Φρανσουά Ολάντ τον Ιούλιο του 2015 κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.
"Είπα στον Τσίπρα: Βάζουμε όλες τις υπηρεσίες στην διάθεση σου, τουλάχιστον θα σε βοηθήσουμε σε τεχνικό επίπεδο. Θέσαμε 10 αξιωματούχους στην υπηρεσία της Ελλάδας, τον διευθυντή των φορολογικών υπηρεσιών και αλλους ώστε όλα να τεθούν σε εφαρμογή Του είπα: στην κατάσταση που βρίσκεσαι, δεν θα τα καταφέρεις εάν δεν σε βοηθήσουν Δέχεσαι; Δεν θα κάνουμε προτάσεις στην θέση σου. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Θα κάνουμε ότι πρέπει για να τα παρουσιάσουμε αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να σου δώσουμε το πλαίσιο, τα στοιχεία. Και έτσι τους κάναμε να έρθουν στις Βρυξέλλες".
"Παρόλο που ο Ολάντ επιχειρεί να καταπραΰνει την καχυποψία του συνομιλητή του δεν αγνοεί πως προτείνει να μπεί υπό γαλλική εποπτεία, η ελληνική διοίκηση. Ο Τσίπρας δέχτηκε" αναφέρουν οι δημοσιογράφοι-συγγραφείς του βιβλίου.

Κύκλοι του Ελιζέ για τη συνομιλία Ολάντ-Πούτιν και τη δραχμή

Στο μεταξύ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αποκάλυψη στο βιβλίο της συνομιλίας του Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τα όσα ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογό του για το τύπωμα δραχμής στη Ρωσία, κύκλοι του Γαλλικού Προεδρικού Μεγάρου, μιλώντας στο Real.gr, διευκρίνισαν ότι ο Ολάντ λέει στο βιβλίο ότι «η Ελλάδα ζήτησε από τον Πούτιν να τυπώσει δραχμή», χωρίς να αναφέρεται στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα.
 
Επιμέλεια: www.logiosermis.net
Με πληροφορίες απο εδώ και εδώ

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top