Select Menu


Οι κάτοχοι του παγκόσμιου χρέους σε δύο διαγράμματα.

Το συνολικό κρατικό χρέος, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέρχεται περίπου στα 60 τρισ. δολάρια, το οποίο πωλείται στους επενδυτές με τη μορφή ομολόγων.

Ποιος, όμως, διακρατεί αυτό το χρέος;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ο Torsten Sløk, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, διασπώντας το χρέος διαφόρων χωρών, ανάλογα με ποιος το «εξουσιάζει».

Ειδικότερα, ο Sløk δημιουργεί, για αυτό τον σκοπό, δύο ξεχωριστά γραφήματα: ένα για επιλεγμένες ανεπτυγμένες χώρες και ένα για επιλεγμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Παραδείγματος χάριν, με βάση το σχετικό διάγραμμα, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των ΗΠΑ βρίσκεται στα χέρια Αμερικανών μη τραπεζικών επενδυτών, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο μέρος στα χέρια άλλων κυβερνήσεων.

Αντιθέτως, στην περίπτωση της Ιαπωνίας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της βρίσκεται στα χέρια της ίδια της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Στην Ελλάδα παρατηρεί κανείς εύκολα πως το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διακρατείται από ξένους επίσημους επενδυτές, ενώ το δεύτερο, αρκετά μικρότερο, μέρος βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών τραπεζών.

Ένα μεγάλο μέρος του κινεζικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των κινεζικών τραπεζών, ενώ τη μερίδα του λέοντος ελέγχουν οι κρατικές τράπεζες.




Πηγή: Business Insider

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top