Select Menu


Στο βιβλίο του Νικολό Μακιαβέλι (1469-1527) "ο Ηγεμόνας", ένα βιβλίο πολιτικού αμοραλισμού, γίνεται ξεκάθαρος διαχωρισμός της ηθικής και της πολιτικής όπου αναλύονται το δέον για τους λαούς, αλλά και το συμφέρον των ηγετών τους. Αυτά υποστηρίζει με δυο λόγια ο Μακιαβέλι.

Κάπου ενάμισι αιώνα αργότερα εμφανίζεται ο Ιούλιος Μαζαρίνος ( 1602-1661) Γαλλο-Ιταλός Καρδινάλιος που διαδέχτηκε τον Καρδινάλιο Ρισελιέ μετά τον θάνατό του. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αν όχι ο μεγαλύτερος ραδιούργος δολοπλόκος της ιστορίας. Έγινε πρώτος τη τάξη υπουργός του Λουδοβίκου ΙΔ και συνετέλεσε να γίνει η Γαλλία μια κραταιά δύναμης.

Έγραψε το "Εγκόλπιο των πολιτικών" που περιγράφει ωμά την τέχνη της κατάκτησης, της διατήρησης και της ενίσχυσης της εξουσίας τους.

Η φιλοσοφία του "Εγκόλπιου" είναι να μην έχεις άλλη φιλοσοφία, από την φιλοσοφία πως η εξουσία να γίνει δική σου και να παραμείνει δική σου με κάθε τρόπο. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να ελέγχεις απόλυτα την πολιτική κατάσταση με πράκτορές σου (ΜΜΕ) και έτσι με ευκολία θα ελέγχεις το λαό. Πρέπει να υποκρίνεσαι όσο γίνεται πιο τέλεια πως είσαι αυτό που δεν είσαι και πως δεν είσαι αυτό που είσαι.

Μεγάλος εχθρός σ' αυτή την [ευγενή] και [υψηλή τεχνική] του καμουφλάζ είναι τα αισθήματα που διαβάζονται στο πρόσωπό σου, όμως να χαμογελάς για να τα κρύψεις όσο γίνεται.

Εκείνο που δε λέει στο "Εγκόλπιο" είναι πως όσο κρύβεις τα αισθήματά σου, καταλήγεις να μην έχεις καθόλου αισθήματα.

Είναι απαραίτητο οι άλλοι να μη γνωρίζουν τίποτα για σένα, ενώ εσύ πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα για τους άλλους.

Η κολακεία, η προθυμία, η αφοσίωση είναι δοκιμασμένα μέσα για να υψωθείς σε υπηρέτη του Κυρίου, μέχρι να γίνεις εσύ κύριος του Κυρίου.

Οι δημόσιοι λόγοι σου φρόντισε να έχουν διπλό νόημα, να μην μπορούν να ερμηνευτούν έτσι κι' αλλιώς και να μην είναι κανένας σε θέση να βγάλει άκρη. Φόρτωνε τα λάθη και τις ευθύνες σου στους άλλους υποκρινόμενος τον αθώο για τις κακές επιλογές σου.

Μην αποκαλύπτεις σε κανένα τα πραγματικά αισθήματά σου, αλλά παίζε τον ειλικρινή φτιασίδωσε το πρόσωπό σου, τους τόνους της φωνής σου όσο και τις λέξεις σου. Δίνε δώρα και μάλιστα δώρα που δε σου κοστίζουν τίποτα. Όπως προνόμια, θέσεις, αργομισθίες ή αν δεν το μπορείς αυτό δίνε υποσχέσεις γιατί η υπόσχεση είναι ένας τρόπος να μη δίνεις και να πληρώνεις τους ανθρώπους με ωραία λόγια.

Οι πολιτικοί όλου του κόσμου τα έχουν τα βιβλία αυτά κάτω από το μαξιλάρι τους για να γίνουν "καλοί" πολιτικοί, εσύ τώρα που τα γνωρίζεις όλα αυτά και είσαι ενημερωμένος πολίτης τι θα κάνεις όταν έρθει ή ώρα να δείξεις τη δύναμή σου; 

Μπες στη βάσανο της αναλύσεως αυτών που διάβασες από τον Μακιαβέλι και τον Μαζαρίνο, βγάλε τα συμπεράσματά σου και πράξε αναλόγως εθελόδουλε.

Θεόφιλος Αιγινήτης
Ζωγράφος, συγγραφέας. 
theofilouerga.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top