Select Menu


Ο Γλέζος ξαναχτύπησε! Μα αυτός ο άνθρωπος, εκατό χρονώ κοντεύει και δεν λέει να ησυχάσει! Πάλι φλερτάρει με τη σημαία! Και θέλει να την κατεβάσει. Μα κι αυτήν; την σημαία του Σύριζα; Το λάβαρο του συριζαϊκού αγώνα ενάντια στην Εκκλησία;

Ο υπουργός μας, και τί δεν μας είπε, βέβαια, πάντα Φιληκά!

Διαβάζω εδώ πως «Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης με τις νέες του δηλώσεις για τον ιστορικό ρόλο της εκκλησίας και τη σχέση της με την ηθική έκπτωση της κοινωνίας, λίγες μόνο ώρες μετά τις αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.

Ειδικότερα ο κ. Φίλης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra επέρριψε ευθύνες στην εκκλησία για τη στάση της την περίοδο της κατοχής και της χούντας.

Η εκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, τόνισε ο κ. Φίλης διερωτώμενος με «ποιο μέρος ήταν η εκκλησία και που ήταν στη χούντα και στην κατοχή».

Διευκρίνισε δε ότι για τους λόγους αυτούς στη συνταγματική αναθεώρηση θα προωθηθεί ρύθμιση για ένα ουδετερό-θρησκο κράτος».

Από την άλλη, διαβάζω στην Καθημερινή πως ο Μανώλης Γλέζος, ξεσπάθωσε πάλι, κι είπε πως «Όποιος καταφέρεται εναντίον της Εκκλησίας για τη δήθεν αδράνειά της στη διάρκεια της Κατοχής βλαστημεί. Όταν ο Στρατηγός Σταυράκος, διοικητής στρατιωτικός των Αθηνών και της Αττικής, κάλεσε τους δημάρχους, τις αρχές και τους περιφερειάρχες να έρθουν στους Αμπελοκήπους για να παραδώσει τα κλειδιά της πόλης στους κατακτητές, ο Αρχιεπίσκοπος τότε αρνήθηκε και δήλωσε ότι η «Εκκλησία παρίσταται στην απελευθέρωση των λαών και όχι στη σκλαβιά τους».

Αυτή ήταν η πρώτη αντίσταση την ημέρα της κατοχής της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα. Ο ίδιος αρνήθηκε να ορκίσει την κυβέρνηση Τσολάκογλου και όταν τον κάλεσαν (οι Γερμανοί) να τελέσει δοξολογία για την κατοχή της Ελλάδος στους Γερμανούς αρνήθηκε. Γι’ αυτό τότε η Ιερά Σύνοδος δέχτηκε και ήρθε στην θέση του ο Δαμασκηνός που έπαιξε τη γνωστή βυζαντινή πολιτική. Η πρώτη αντίσταση στην Ελλάδα έγινε από την Εκκλησία. Είναι να κλαίει και να γελάει κανείς (με αυτά που λέει ο κ. Φίλης)».

Κι εγώ, με το φόβο πως να μην προσβάλλω πυλώνες της εξουσίας και του πολιτεύματος, αναρωτιέμαι καλοπροαίρετα γιατί τάχα ο υπουργός μας να αγωνίζεται μανιωδώς κι εστιασμένα, ιδεοληπτικά, εμμονικά και επίμονα για την απο-Χριστοποίηση της ελληνικής κοινωνίας;

Μήπως θέλει να μας βάλει σε αναγεννησιακό, διαφωτιστικό, σοσιαλιστικό ή ποιός ξέρει τί άλλο καλούπι; Ποιός, αλήθεια, ξέρει τί έχει στο μυαλό του;

Εμείς όμως κ. Φίλη, ως Έλληνες, ξέρουμε τί έχουμε στο μυαλό μας!

Εμείς θέλουμε να είμαστε ό,τι μας αρέσει. Ή ό,τι συνηθίσαμε. Ή ό,τι παραλάβαμε. Ή ό,τι σήμερα μας προσελκύει. Ή ό,τι αύριο προκύψει. Γιατί είμαστε ευρηματικός λαός. Ελεύθερος. Άναρχος. Ανεξέλεγκτος. Ανυπότακτος. Πλάνης. Είμαστε ερευνητές των οριζόντων της ζωής μας και ονειροπόλοι του αύριό μας.

Πάντα όμως πολεμάμε για τα κόκκαλα και τους τάφους των δικών μας.

Και γυρίζουμε πάντα εκεί που η σπίθα της καρδιάς μας φωτίζει το δρόμο.

Γιατί οι ρίζες μας βρίσκονται εκεί που το αίμα των προγόνων μας έχει ποτίσει το χώμα, και δεν αρνηθήκαμε ποτέ την εθνική μας ταυτότητα και πορεία.

Και σήμερα, απογοητευμένοι κι απελπισμένοι από όλους τους ηγέτες μας, εκείνο που θέλουμε είναι να απαλείψουμε από τον πίνακα του μέλλοντος τα λάθη του παρελθόντος μας. Κι ορίζουμε ως απαξία, το ψεύδος και την υφαρπαγή της πολιτικής συναίνεσης μ' αυτό, την δημαγωγία και το λαθρεμπόριο ελπίδων, την προδοσία, και την απεμπόληση των ιστορικά πολυτίμητων.

Μην πολεμάτε λοιπόν την Εκκλησία μας. Μην πολεμάτε και την Ελευθερία μας. Είναι Θεόσδοτο δώρο σε όλους μας, κι είναι απάνθρωπα τα έργα ανθρώπου που νομίζει πως είναι θεός.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top