Το θέαμα ως σκοπό του έχει να συγκεντρώσει τα βλέμματα των (πιθανών) θεατών του ολοκληρωτικά πάνω του. Μια θεαματική πράξη είναι ο αυτοσκοπός της όρασης. Επιθυμείται μόνο ο εντυπωσιασμός των ματιών του κύριο όργανου σύλληψης της εξωτερικής δομής της πραγματικότητας. Διότι το όργανο σύλληψης της ίδιας της πραγματικότητας είναι ο νους.

Φυσικά, η σύγχρονη κοινωνία έχει δομηθεί σε θεαματικές παραστάσεις, σε καινούς και κενούς εντυπωσιασμούς που φτάνουν στην παραπλάνηση του νου. Το θέαμα αποπλανεί το άτομο, του παρουσιάζεται προβάλλοντας τη δικιά του εκδοχή και τέλος παραπλανεί κάθε σκέψη ή προβληματισμό του ατόμου. 

Συνεπώς, το θέαμα είναι ένας καλός φίλος της χειραγώγησης. Όχι όμως και πιστός. Το ίδιο το θέαμα μπορεί να εξαπατήσει τον φορέα της χειραγώγησης και να τον εγκλωβίσει σε εικόνες και θεάματα. Διότι, ο φορέας δεν παύει να εντυπωσιάζεται από το δημιούργημά του, μάλιστα σε βαθμό λατρείας.

Όμως αν ξεφύγουμε από τα πιθανά παθήματα του δημιουργού της χειραγώγησης και κοιτάξουμε από ψηλά, θα δούμε έναν κόσμο ήδη χειραγωγημένο, παθητικό δέκτη του θεάματος. Ο σύγχρονος κόσμος ζει μέσα στο θέαμα. Ακόμα και η παρούσα συγγραφή είναι ένα υποπροϊόν του θεάματος και του εικονικού λόγου, πράγματα που δε στηρίζει ο συγγραφέας. Αλλά συνεχίζοντας να γράφει εδώ, αυτοαναιρείται. Η αυτοαναίρεση είναι εξάλλου και ο τρόπος του θεάματος. Το θέαμα ταυτοχρόνως παρουσιάζει τον εαυτό του για να προβληθεί και την ίδια στιγμή κρύβεται για να μη γίνει κατανοητό. Αυτή η έλλειψη κατανόηση ς της ουσίας το βοηθά να συνεχίσει να αποπλανεί-αφού ο κόσμος ζητά κι άλλο-και να παραπλανεί-αφού ποτέ κανείς δε θα δει ό,τι είναι.

Έτσι, το θέαμα κυριαρχεί (σ)τη σύγχρονη ζωή. Μάλιστα, την ορίζει. Οι εικόνες του θεάματος είναι το εμπόριο, έτοιμο προς άμετρη κατανάλωση που παράγει το θέαμα. Το θέαμα γεννά τις εικόνες που ορίζουν και συνεπώς περιορίζουν τον τρόπο ζωής. Ακόμα, όχι μόνο παράγεται, αλλά πολύ χειρότερα, αναπαράγεται. Κάθε εικόνα του θεάματος φροντίζεται από το θεάμα ώστε να παρουσιαστεί αρκετά, με άμεσο αποτέλεσ μα να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί όχι μία άλλα πλείστες φορές. Πέραν της άμετρης κατανάλωσης λοιπόν, έχουμε και την άκριτη υιοθέτηση. Φυσικά, το δεύτερο είναι ο βασικός συνεργός της κατανάλωσης. Αν μια εικόνα δεν υιοθετηθεί τότε δεν αναπαράγεται. Αλλά με ποιά μέσα;

Τα μέσα είναι ο ίδιος ο λαός, οι πολίτες του λαού. Ο μέσος άνθρωπος θα ακολουθήσει αυτό που θεωρεί επιθυμία του, αυτό που του έχει προβληθεί ως επιθυμία διότι ο χρόνος του (η δύναμη του θεάματος) είναι περιορισμένος για να (κατα)νοήσει τις πραγματικές επιθυμίες του. Έτσι, θα δεχτεί, θα αναπαράξει και θα επιβιώσει υπό την αρχή του θεάματος, γεγονότα που θα άλλαζαν αν ο χρόνος σταματούσε να είναι παγωμένος και παγιωμένος. Ο χρόνος του θεάματος είναι η σταματημένη εικόνα της ζωής που ποτέ δεν ξεκίνησε να αρχίζει. Είναι μια παγωμένη εικόνα. Ο χρόνος της εικόνας του θεάματος είναι ότι ορίστηκε δογματικά ότι είναι και δεν προχώρησε. Είναι μια παγιωμένη εικόνα.

Αν λοιπόν ο χρόνος (ξανα)ξεκινούσε, τότε ο άνθρωπος θα μπορούσε να δει αυτό που έχασε και αυτό που κέρδισε (παρελθόν), αυτό που έχει (παρόν) μα πάνω απ' όλα αυτό που θέλει (μέλλον). Διότι για το θέαμα το μέλλον είναι ο εχθρός. Το θέαμα δρα στο παρόν με υποβολέα το παρελθόν. Το μέλλον και τα προϊόντα του μέλλοντος θα μπορούσαν να επισκιάσουν το θέαμα. 

Γ.Λ.

Βιβλιογραφία: Σκέψεις και προβληματισμοί του συγγραφέα πάνω στις ιδέες του Γκυ Ντεμπόρ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top