Select Menu

tsipras-moskobisi

«Από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα», είπε ο πρωθυπουργός στον γάλλο επίτροπο Π. Μοσκοβισί (βλ. εδώ).

Τώρα, αυτό το είπε, έτσι για να πεί κάτι, ή γιατί το πιστεύει και το εννοεί;

Ο λόγος που αναρωτιέμαι, είναι, γιατί εδώ και λίγες μέρες μας είπανε -για την κατάληψη των Πανεπιστημιακών χώρων- πως «η κυβέρνηση είναι της άποψης για μη παρέμβαση». Αυτό, χωρίς άλλο σημαίνει ότι προκειμένου η πολιτεία να διαφυλάξει και να προστατέψει την δημόσια περιουσία και ιδιοκτησία από τους λογής λογής και αγνώστους (στην κυβέρνηση;) καταληψίες, δεν θα κάνει τίποτε.

Είναι άραγε μέσα στην συλλογιστική της κυβέρνησης ως δημοκρατική έκφραση των πολιτών, η απολύτως ελευθέρα και ακώλυτος χρήση της δημόσιας περιουσίας, παρ' οιουδήποτε, συγκεκριμένου ή μη προσώπου και καθ' οιονδήποτε τρόπον, και οποτεδήποτε το πρόσωπο αυτό επιθυμεί ;

Και περαιτέρω, φρονεί η κυβέρνηση ότι η διάθεση αυτή περιλαμβάνει και τους - διαβατικούς από την επικράτεια, για οποιοδήποτε λόγο- αλλοδαπούς;

Και ποιά διαφορά θα έχει το κοινόχρηστον δημόσιο πράγμα (όπως ο αέρας της ατμόσφαιρας και το νερό της θάλασσας, τα οποία όλοι χρησιμοποιούμε χωρίς να παρακωλύουμε την χρήση τους από άλλους είτε αναπνέοντας, είτε κολυμπώντες κλπ) από το δημόσιο πράγμα (όπως ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο, ή ένα πανεπιστήμιο) που υπηρετεί ειδικό και συγκεκριμένο σκοπό;

Το ερώτημα τίθεται δεδομένου ότι, το δημόσιο πράγμα ειδικού σκοπού, ακόμη και αν θεωρηθεί ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, δεν δύναται παρά να υπηρετεί το σύνολο των πολιτών για τον συγκεκριμένο σκοπό, είτε ως αυτούσιο το πράγμα (ένα κτίριο για παράδειγμα) είτε ως (σε είδος ή χρήμα) πρόσοδος, που θα χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένη (κρατική-εθνική-λαϊκή) ανάγκη.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση, η Πολιτεία, θα πρέπει να γνωρίζει καλώς ότι δεν μπορεί -χάριν ελευθεριότητος προς κάποιους και όχι προς άλλους- να επιτρέπει την από ωρισμένους παρακώλυση της χρήσης του δημοσίου αυτού πράγματος ειδικού σκοπού από όλους τους άλλους.

Για να είμαστε (όλοι μαζί) εντάξει με την δημοκρατία και με την συνταγματική νομιμότητα καλόν είναι να γνωρίζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες ότι η κάθε κυβέρνηση (και η αριστερού, και η δεξιού και συνθέτου ή αντιφατικού προσήμου) αναδεικνύεται προκειμένου να υπηρετήσει το σύνολο των πολιτών, κι όχι μόνο τους ομοϊδεάτες της.

Επί πλέον, μια κυβέρνηση που γνωρίζει το εκλογικό ποσοστό με το οποίο αναδείχθηκε, δεν είναι σώφρον να αισθάνεται παντοκράτωρ όταν αντιπροσωπεύει μικρό μόνο μέρος του εκλογικού σώματος, γιατί βαδίζει διαρκώς επί «ξυρού ακμής», κι η μακροημέρευσή της εξαρτάται από την αποτελεσματικότητά της, άσχετα από την προσκόλλησή της στους μηχανισμούς της εξουσίας, γιατί κι αυτοί δεν είναι παντοτινοί. Κι είναι πια, τραγική κι απρόβλεπτη ιστορία, ίσως και οδυνηρή για όλους μας, η εμμανής κι εμμονική πρόσδεση στα γρανάζια τους.

Κύριε πρωθυπουργέ, η δήλωση πως «Από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα», χρειάζεται λίγη περισσότερη επεξεργασία, προκειμένου να έχει αντίκρυσμα η διατύπωση κι η αναγγελία της. Αν εξακολουθήσουν στις μέρες της εξουσίας σας, οι πάσης φύσεως καταλήψεις, χωρίς καμμιά σας παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους, η παραπάνω δήλωσή σας μοιάζει με «δούλεμα», και μάλιστα χωρίς επεξεργασία.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top