Select Menu


Την αποκάλυψη ότι η Eurobank έχει δώσει δάνειο 5,2 εκατ. ευρώ στο ΠΑΣΟΚ με μία υποσχετική επιστολή και 3,3 εκατ. ευρώ στη ΝΔ έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης και των κομμάτων.

Συνολικά τα δάνεια που δόθηκαν σε ομίλους που αποτελούν αντικείμενο της Εξεταστικής είναι 85 εκατ. ευρώ. σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η εφημερίδα Αυγή

Εξ αυτών μη εξυπηρετούμενα είναι τα 16,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 19,2%.

Οι ακάλυπτοι κίνδυνοι 18,1 εκατ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 20%. Σε μέσα ενημέρωσης από τα 85 εκατ. έχει δοθεί περίπου το 10% και στα κόμματα περίπου το 3%.

Η αποκάλυψη για δάνειο του ΠΑΣΟΚ με υποσχετική επιστολή έγινε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα.

Επρόκειτο μάλιστα για το τρίτο συνεχόμενο δάνειο που είχε δοθεί από την Eurobank στο ΠΑΣΟΚ, που είχε αποπληρώσει τα δύο προηγούμενα.

«Όντως στο ΠΑΣΟΚ για τη δανειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή.

Έκανα την ίδια ερώτηση στις νομικές υπηρεσίας και μου είπαν ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες τις τράπεζας.

Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια.

Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια όπως τις χρηματορροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός», είπε ο Φ. Καραβίας και πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο δάνειο δόθηκε το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Ξανά νέο δάνειο το 2009 και εξοφλήθηκε το 2010. Ξανά το 2010 και έχει καταγγελθεί.

Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 20 εκατ. έσοδα. Το ποσό αυτό του δανείου είναι μικρό σε σχέση με το συνολικό δανεισμό. Με όλα αυτά τα στοιχεία η επιτροπή αποφάσισε να το δώσει το δάνεια».

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΜΜΕ ο Φ. Καραβίας ανέφερε ότι ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ δεν εξυπηρετεί δάνειο 13.000.000 ευρώ και γι’ αυτό «η τράπεζα δεν έχει δώσει τραπεζική ενημερότητα», ενώ ο όμιλος Κοντομηνά δάνειο 3.387.000 ευρώ.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αφορούν τον όμιλο και όχι τι κανάλι Alpha, το οποίο «δεν έχει υπόλοιπο και κατά συνέπεια δεν έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο».

Ακόμη ο Φ. Καραβίας ανέφερε ότι για τα δάνεια στο Πρώτο Θέμα και τον Ελεύθερο Τύπο «έχουν δοθεί προσωπικές εγγυήσεις που καλύπτουν το σύνολο της δανειακής σχέσης».

Στην Eurobank «έχουν γίνει και εσωτερικοί και εξωτερικοί έλεγχοι στα δάνεια», ανέφερε ο Φ. Καραβίας και σημείωσε ότι «δεν έχει διαπιστωθεί κάποια πλημμέλεια».

Επεσήμανε ακόμη ότι για τα δάνεια στα ΜΜΕ και τα κόμματα «είχαμε πολύ συντηρητική πολιτική για τις δανειοδοτήσεις που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που σας έδωσα».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top