Select Menu



Με εμπορικό αποκλεισμό είχε απειλήσει ο Ομπάμα την Αγγλία σε περίπτωση που ψηφίσουν υπέρ του Brexit! Θα υλοποιήσει άραγε τις απειλές του;

Όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC στις 24 Απριλίου, στην περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα τύχει προνομιακής μεταχείρισης σε σχέση με την ΕΕ, σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων (TTIP).
«Μπορεί να χρειαστούν πέντε χρόνια από σήμερα, δέκα χρόνια από σήμερα πριν κατορθώσουμε στην πραγματικότητα να ολοκληρώσουμε κάτι [...] 
Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί κάτι με τις ΗΠΑ ταχύτερα από ό,τι η ΕΕ [...] 
Δεν θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες μας να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία εμπορικών συναλλαγών με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο μας, την ευρωπαϊκή αγορά».
Εύκολα ο καθένας αντιλαμβάνεται πως το πιο σημαντικό σκέλος του Brexit για τους Αμερικάνους είναι η διαπραγμάτευση για το παγκόσμιο μνημόνιο υποδούλωσης (TTIP) και αυτό γιατί οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν πως η Βρετανία μπορεί να πετύχει τη δική της, ιδιαίτερη συμφωνία! 

Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα!

To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Μ. Βρετανία.

Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Μ. Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Μ. Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τρίτον, η Μ. Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ!

Όπως συμπερασματικά προκύπτει απο τα παραπάνω, οι Βρετανοί, μετα την απόφαση τους για αποχώρηση απο την Ε.Ε. θα διαπραγματευτούν ΜΟΝΟΙ τους τις διατλαντικές συνθήκες TTIP και TiSA!

Γεγονός το οποίο το γνωρίζουν οι Αμερικάνοι και για το οποίο είναι τόσο πολύ δυσαρεστημένοι ώστε να απειλούν ευθέως με ρήξη των προνομιακών σχέσεων που έχουν αιώνες τώρα με το Ηνωμένο Βασίλειο!!

Η εξέταση όλων των οικονομικών επιπτώσεων του Brexit είναι αναμφίβολα περίπλοκη. 

Όμως το συμπέρασμα είναι απλό: Η απόφαση της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ θα επιφέρει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στην επιχειρούμενη παγκοσμιοποίηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες.    

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top