Select Menu


Προ των πυλών η προσχεδιασμένη περιθωριοποίηση των ελληνικών νησιών εις το όνομα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης της Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει πάνω από 3.000 νησιά από τα οποία κατοικούνται μόνο τα 160. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των μικρών και απομονωμένων νησιών του Αιγαίου Πελάγους ολοένα και μειώνεται. Όμως και στα μεγαλύτερα νησιά παρουσιάζονται πολλά προβλήματα που κάνουν δύσκολη την ζωή των νησιωτών.

Για τους κατοίκους των νησιών μας δυστυχώς λόγω της Ιδιαιτερότητας και κυρίως του δυσπρόσιτου της περιοχής, πολλές φορές το πολύτιμο αγαθό της Υγείας είναι ακόμα και σήμερα ζητούμενο. Είναι αυτό που πολλές φορές οδηγεί τους κατοίκους κυρίως των μικρών νησιών (πάνω από 30) να τα εγκαταλείψουν. Έστω και ένα μικρό πολυδύναμο ιατρείο ή ένα κέντρο Υγείας είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να μείνει ο νησιώτης στον τόπο του.

Σημαντικό είναι επίσης το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων με αποτέλεσμα οι ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών σε νερό να καλυφθούν από υδροφόρες του Πολεμικού Ναυτικού. Τα νησιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Σχοινούσα, η Δονούσα, τα Κουφονήσια, η Ηρακλειά και η Αμοργός στις Μικρές Κυκλάδες και οι Λειψοί, η Πάτμος και η Χάλκη στα Δωδεκάνησα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και λόγω τουριστικής περιόδου και αυξημένων αναγκών.

Οι ελλείψεις βέβαια στις βασικές υποδομές της τουριστικής Ελλάδας αναδεικνύονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Η οριακή κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια κάθε καλοκαίρι, αλλά και η υποστελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών αποτελούν βασικά κομμάτια του προβλήματος, μαζί με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και την κακή κατάσταση στα οδικά δίκτυα των περισσότερων νησιών.

Τίποτα όμως απο τα παραπάνω δεν φαίνεται να απασχολεί τους κυβερνώντες και το ιερατείο της Ευρωπαικής Ένωσης καθώς οι νησιωτικές περιοχές θεωρούνται, μαζί με τις ορεινές, ως οι κατεξοχήν προβληματικές ζώνες της Ε.Ε.!

Μάλιστα, σύμφωνα με την ταξινόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο νησιωτικός χώρος κατατάσσεται μεταξύ των πλέον απομονωμένων και οικονομικά καθυστερημένων σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, γιατί περικλείει σημαντικές φυσικές μειονεξίες (Ανθοπούλου,1997).

Η περιθωριοποίηση των νησιών δεν συνδέεται εκ των προτέρων με τη γεωγραφική τους θέση, αλλά είναι αποτέλεσμα του κυρίαρχου μεταπολεμικού μοντέλου της οικονομίας της αγοράς, που βασίζεται στις οικονομίες κλίμακας (ομοιόμορφη παραγωγή μεγάλης κλίμακας και χαμηλού κόστους) και στις οικονομίες συγκέντρωσης (αστικοποίηση), προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος παραγωγής. Με δεδομένα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι τα νησιά μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν στην αγορά τα προιόντα της ηπειρωτικής χώρας, γιατί ο μικρός χώρος και οι περιορισμένοι φυσικοί πόροι δε μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογες συνθήκες με αυτές της ηπειρωτικής χώρας.

Παρά την αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των νησιών που έχει γίνει αποδεκτή από πολλά όργανα της Ε.Ε. και διεθνής οργανισμούς, τα τελευταία 15 χρόνια, καμιά πολιτική δεν έχει εφαρμοστεί. Παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί ορισμένα κοινοτικά προγράμματα. Ο κυρίως λόγω, όπως αναφέρεται και στο Σχέδιο Ανάπτυξης του Κοινοτικού Χώρου, είναι ότι τα νησιά της Ε.Ε. είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που δε δύναται να καλυφθούν από μια ενιαία Κοινοτική νησιωτική πολιτική.

Ο οικονομολόγος κ. Σπιλάνης σε μελέτη που πραγματοποίησε το 1996 αναφέρει ότι, οι νησιωτικές περιφέρειες αναμένεται να βρεθούν σε δυσμενέστερη ακόμη θέση, εξ αιτίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης της Ε.Ε.. Η ενιαία αγορά έρχεται σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά των νησιών, όπου κυριαρχεί ο κατακερματισμός.

Με την εφαρμογή της θα ισχύσουν οι ίδιοι όροι ανταγωνισμού μεταξύ ηπειρωτικών και νησιωτικών περιοχών καταργώντας τα ειδικά καθεστώτα που ίσχυαν για διάφορες νησιωτικές περιοχές και αγνοώντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν μικρές και απομακρυσμένες περιοχές (Σπιλάνης,1996:15).

Και αυτή την εφαρμογή του δόλιου σχεδίου της Ε.Ε. καλείτε να ψηφίσει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει:

- Την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

- Την κατάργηση της εξαίρεσης των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχείων από την καταβολή ΕΝΦΙΑ

- Την μετάπτωση της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ

- Την επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ από το 23% σε 24%

- Την κατάργηση στην Δωδεκάνησο της έκπτωσης 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά

- Την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης

- Την σαρωτική μείωση των επιδοτούμενων αεροπορικών συνδέσεων

- Την τραγική υποχρηματοδότηση των νησιών σε έργα υποδομών,

Αν προσθέσουμε και τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές μας περιοχές, έυκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπογράφει με τον πλέον επίσημο τρόπο την απόλυτη υποταγή στα σχέδια της Ε.Ε. ακόμα και αν αυτό σημαίνει την καταδίκη εις θάνατο των ελλήνων νησιωτών βυθίζοντας αριθμούς και ανθρώπους στον πάτο της θάλασσας.

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top