Select Menu


Και Μεταναστευτικό… Μνημόνιο ετοιμάζουν να φορτώσουν στην πλάτη της Ελλάδας, με την μετατροπή των ελληνικών νησιών, σε «Αλκατράζ μεταναστών» καθώς το Βερολίνο βλέποντας ορατό πλέον τον κίνδυνο εκτροχιασμού της Συμφωνίας με την Τουρκία αναζητά Plan B για να οχυρωθεί η Κεντρική Ευρώπη απέναντι σε νέα μεταναστευτικά κύματα...

Το σχέδιο που αποκάλυψε η Bild σύμφωνα με το Liberal προβλέπει ότι εφόσον η συμφωνία με την Τουρκία δεν προχωρήσει τότε οι μετανάστες θα κρατούνται και θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, θα απαγορεύεται η μετάβαση τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα (ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο συγκέντρωσης τους στα σύνορα με τα Σκόπια και η προσπάθεια για νέους διαδρόμους προς Αλβανία η Ιταλία).

Ως ..γενναιόδωροι οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ακόμη και το ενδύουμε τα 6 δισ. που έχουν υποσχεθεί στην Τουρκία να δοθούν στην Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες αυτές των μεταναστών. Από τα ελληνικά νησιά θα γίνει προσπάθεια για επιστροφή στην πατρίδα τους.

Καθώς στο Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να παρουσιασθεί την Τετάρτη η εισήγηση της Κομισιόν για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες το κλίμα είναι εκρηκτικό, καθώς το...

Ευρωκοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα εγκρίνει την συμφωνία εάν δεν έχουν εκπληρωθεί και οι 72 προϋποθέσεις, ενώ έχουν εγερθεί και νομικά ζητήματα για την συμβατότητα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Πρωτοβουλίες Ερντογάν

Ο Ερντογάν από την ημέρα που απομάκρυνε τον Νταβούτογλου από την πρωθυπουργία, έχει επιδοθεί ο ίδιος αλλά και οι στενοί συνεργάτες του σε μια άνευ προηγουμένου επιθετική πολιτική εναντίον της Ε.Ε., αποβλέποντας όπως πολλοί αναλυτές εκτιμούν, στο να υποχρεωθεί η Ε.Ε. να εφαρμόσει την συμφωνία απελευθέρωσης των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες, χωρίς την κλήρωση όλων των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η Τουρκία.

Γνωρίζοντας πόσο ανάγκη έχει την συνεργασία μαζί του, η Α. Μέρκελ άλλα και οι Βρυξέλλες ο Ερντογάν προκαλεί καθημερινά την Ε.Ε.. Μόλις προχθές προσέφυγε σε γερμανικά δικαστήρια ζητώντας την δίωξη του επικεφαλής του μεγαλύτερου εκδοτικού ομίλου της Γερμανίας του Αλεξ Σπρίνγκερ, για γελοιογραφίες που είχαν δημοσιευθεί στα έντυπα του, κίνηση η οποία προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην Γερμανία, ενώ οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον κουρδικών πόλεων και χωριών, έχουν φέρει σε δεινή θέση την κ. Μέρκελ η οποία βρίσκεται στην ανάγκη να υποστηρίζει την συνεργασία με ένα τέτοιο καθεστώς

Το Βερολίνο και συγκεκριμένα η Α. Μέρκελ είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν εναλλακτικές επιλογές καθώς η μεταναστευτική πολιτική της αποδοκιμάζεται από την γερμανική κοινή γνώμη άλλα ακόμη και κορυφαία στελέχη του κόμματος της και του κυβερνητικού συνασπισμού και το τελευταίο ανάχωμα δεν ηταν άλλο από αυτή την συμφωνία με την Τουρκία.

Βασική προϋπόθεση που έχει τεθεί από την Τουρκία για να κλείσει τις προσφυγικές ροές, που απέδειξε ότι μπορεί να το κάνει εφόσον έχει κάτι να κερδίσει, είναι και η απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους τούρκους πολίτες. Μια συμφωνία που για να λειτουργήσει όμως προϋποθέτει ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί!

Από την Μαλάτεια ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Ε.Ε. λέγοντας ότι επιμένει στην αναθεώρηση του αντιτρομοκρατικού νόμου την ώρα που απλώνει κόκκινο χαλί για τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι. Και επίσης κατηγόρησε για υποκρισία την Ε.Ε. γιατί πιέζει την Τουρκία να αλλάξει τον νόμο την ώρα που υποβαθμίζει την Δημοκρατία στο έδαφος της στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ενώ και πάλι αναφέρθηκε στο περιστατικό με τις διαδηλώσεις των κούρδων έξω από την έδρα της Ε.Ε., λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουν συστάσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας εκείνοι που αφήνουν τους τρομοκράτες να στήνουν σκηνές στις Βρυξέλλες...

Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι είναι ανειλικρινής όταν αναφέρεται στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας διπλά μετρά και σταθμά όταν η συζήτηση από την Μέση Ανατολή και την Αφρική έρχεται στην Τουρκία, ενώ εξαπέλυσε απειλές και εναντίον της Σουηδού Υπουργού εξωτερικών Μ. Γουόλστρομ λέγοντας ότι θα χαρακτηρίσει την Σουηδία χώρα υποστηρικτή της τρομοκρατίας εάν επιτρέψει να ανοίξει γραφείο στην Σουηδία η κουρδική οργάνωση της Σύριας PYD.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του στενού συμβούλου του Ερντογάν, Γιγκιτ Μπουλουτ ότι η Τελωνειακή Ένωση θα ακυρωθεί σύντομα, ενώ ο κορυφαίος θεολόγος που επηρεάζει τον Ερντογαν, Χαϊρεττίν Καραμάν δήλωσε ότι ο κοσμικός χαρακτήρας (του κράτους) και το Ισλάμ είναι εντελώς ασύμβατα.

Ο Ερντογάν δεν αντιδρά στην εκπλήρωση των υπολοίπων προϋποθέσεων μόνο σε μια επίδειξη ισχύος έναντι της Ε.Ε., αλλά και επειδή αντιμετωπίζει ορισμένες από αυτές ως εν δυνάμει απειλή για τον ίδιο και το καθεστώς του. Η εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η Κομισιόν και η εφαρμογή τους είναι προφανές ότι θα υπονομεύσουν το πελατειακό και αυταρχικό καθεστώς που στήνεται στην Τουρκία.

Η προϋπόθεση για αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νομού και των προβληματικών πρακτικών εφαρμογής του δεν τίθενται για πρώτη φορά στην Τουρκία, καθώς είναι υποχρεωτικές για όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Προβληματίζουν οι συστάσεις για αντιμετώπιση της διαφθοράς

Υπάρχουν όμως άλλες προϋποθέσεις που ενοχλούν τον Ερντογάν και τον οδηγούν σε αυτή την επιθετική ρητορική με την Ε.Ε.

Μια από τις προϋποθέσεις υποχρεώνει την Τουρκία να υιοθετήσει σχέδιο δράσης ενόντων της Διαφθοράς και την συμμόρφωση με τις συστάσεις της GRECO της διακυβερνητικής ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των παράνομων χρηματοδοτήσεων..

Η Υπηρεσία αυτή έχει δημοσίως ζητήσει από την Τουρκία την συγκρότηση ενός απολύτως ανεξάρτητου Σώματος που θα παρακολουθεί τις υποθέσεις διαφθοράς, κάτι που η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει.

Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν αποκαλυφθεί δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς με την ανάμιξη ακόμη και κορυφαίων υπουργών, στενών συνεργατών ακόμη και των παιδιών του Ταγιπ Ερντογάν, οι οποίες συγκαλύφθηκαν και αποδόθηκαν στις «συνομωσίες» του Φετουλάχ Γκιουλεν. Το καθεστώς βρήκε την ευκαιρία για εκκαθαρίσεις στην Δικαιοσύνη με πρόσχημα την «διείσδυση» των Γκιουλενιστών, και πλέον το «Ερντογανικό βαθύ κράτος» ελέγχει πλήρως την Δικαιοσύνη.

Κάτι ακόμη με το όποιο δεν μπορεί να συμβιβασθεί εύκολα ο κ. Ερντογάν είναι η προϋπόθεση της Ε.Ε. για άμεση εφαρμογή της Συνθήκης του ΣτΕ για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος...

Οι Γκιουλενιστές κατηγόρησαν τον Ερντογάν ότι χρησιμοποίησε τις διατάξεις της νομοθεσίας για την διακοπή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας για να στραφεί όχι μόνο εναντίον των Γκιουλενιστων, αλλά και εναντίον των Αλεβιτών, κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμη και των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ.

Μια ακόμη προϋπόθεση η οποία προκαλεί « αλλεργία» στον Ερντογάν σχετίζεται με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την αρχή της ισότητας.

Το καθεστώς Ερντογάν το οποίο έχει δείξει εμμονή με τον χαρακτηρισμό των πολιτών βάσει των ιδεολογικών, θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων τους, δυσκολεύεται να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία για ισότιμη μεταχείριση των πολιτών ανεξαρτήτως φυλετικής η εθνικής προέλευσης

Υπάρχει όμως κι ένα ιδεολογικό στοιχείο. Ο Ερντογάν που αντιπροβάλλεται ως ο προστάτης όλων των μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δεν αποδέχεται ότι οι Βρυξέλλες απορρίπτουν την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους πολίτες άλλων μουσουλμανικών χώρων, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη προέρχεται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μαρόκο, την Παλαιστή, την Σομαλία, το Μπαγκλαντές την Αλγερία..

Ο Ερντογάν αυτούς τους μετανάστες τους θεωρεί ως συμπλήρωμα στο μακρύ χέρι της Τουρκίας και όταν αυτοί όλοι διοχετεύονται μέσω των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια ενσωμάτωσης τους μέσω της Τουρκικής Διασποράς.

Τέλος, με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων της Ε.Ε. η Τουρκία δεν θα μπορεί πλέον εύκολα να κάνει τα στραβά μάτια στα κυκλώματα ακραίων ισλαμιστών που λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top