Select Menu


Παρότι το ΣτΕ έκρινε τον ΕΝΦΙΑ ώς ΠΑΡΑΝΟΜΟ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυξάνει τους συντελεστές και μειώνει το αφορολόγητο!

Με βάση τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 650.000 φυσικά πρόσωπα καθώς επίσης και περισσότερες από 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα οι οποίοι είχαν από 1/1/2016 ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το news247, οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να φτάσουν την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ ( δηλαδή καθαρά έσοδα για το δημόσιο ) κοντά στα 3 δις ευρώ από 2,65 δις ευρώ που είναι ο στόχος των εσόδων από το βασικό φόρο για τα ακίνητα. Κρίθηκαν δε επιβεβλημένες αφού οι μειώσεις από - υποχρεωτική με απόφαση του ΣτΕ - αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που είχε ως αποτέλεσμα μειώσεις των τιμών από 5% έως και 38% στην τιμή του τετραγωνικού άνοιξαν μια τρύπα περίπου 220 εκ ευρώ στην αναμενόμενη είσπραξη του φόρου η οποία καθώς φαίνεται θα υπεραναπληρωθεί με τον φόρο ενεργοποίησης και τους δημοσιονομικού κόφτη.

Από που θα προέλθουν τα πρόσθετα έσοδα; Το πολυνομοσχέδιο εξηγεί:

1) Αυξάνονται κατά 23% - 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. επί των οικοπέδων.

2) Καταργείται για το 2016 η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.

3) Μειώνεται από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστές 0,1%-0,15%.

4) Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

5) Ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

6) Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

7) Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ποιοι πληρώνουν τις αλλαγές

Με δεδομένα τα παραπάνω οι συνέπειες είναι οι εξής

- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια κ.λπ.) θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότερα φυσικά πρόσωπα να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., ενώ όσα τον πλήρωναν ήδη να τον καταβάλουν φέτος αυξημένο έως και πάνω από 200%, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος το νέο «φουσκωμένο» συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.

- Η αύξηση κατά 23-25% των συντελεστών κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλα τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμού οικόπεδα της χώρας, ανεξάρτητα αν μειώθηκε ή όχι η αντικειμενική τους αξία σημαίνει ότι σε όσες περιοχές δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες ή μειώθηκαν ελάχιστα, η αύξηση του φορολογικού βάρους των ιδιοκτητών μπορεί να είναι διπλή: και από την αύξηση του συντελεστή φόρου επί του οικοπέδου, αλλά και από την αύξηση της κλίμακας του συμπληρωματικού φόρου.

- Η κατάργηση της έκπτωσης του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αυξάνει την φορολογική επιβάρυνσης κατά 25% ενώ αποδεδειγμένα δεν αποδίδουν εισοδήματα στους ιδιοκτήτες τους.

- Η επιβολή συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. 0,1% στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα όλων των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων καθώς επίσης και οι αυξήσεις κατά 10% έως 40% των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλα τα υπόλοιπα ακίνητα των εταιριών και των λοιπών νομικών προσώπων θα προκαλέσει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σε περίπου 250.000

YΓ. Ο Οργανισμός προστασίας και υποστήριξης καταναλωτών και επιχειρήσεων δίνει τη δυνατότητα σήμερα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ-ΕΕΤΗΔΕ κάθε χρόνο τη δυνατότητα να διεκδικήσουν σήμερα την επιστροφή του ΕΝΦΙΑ-ΕΕΤΗΔΕ που έχουν καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια. Όλες οι πληροφορίες στην ιστοσελίδα: opyke.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top