Select Menu


Αμερικανικό εφετείο έκανε δεκτή χθες μήνυση επενδυτών κατά 16 μεγάλων τραπεζών και από τις δυο όχθες του Ατλαντικού, που κατηγορούνται για συνωμοσία προκειμένου να χειραγωγήσουν το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου, Libor πάνω στο οποίο βασίζεται μια παγκόσμια αγορά χρηματοπιστωτικών συμβολαίων και χρέους μεγέθους 350 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!

Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαστήριο που είχε εξετάσει αρχικά την μήνυση έκανε λάθος όταν απόρριψε το αντιμονοπωλιακό τμήμα της ιδιωτικής προσφυγής κατά των τραπεζικών κολοσσών όπως μεταξύ άλλων της Barclays, της Bank of America, της Deutsche Bank, της J.P. Morgan, της Citigroup, της HSBC και της UBS, με την αιτιολογία ότι οι μηνυτές απέτυχαν να αποδείξουν ότι προκλήθηκε ζημιά στον ανταγωνισμό.

Το επιτόκιο Libor μεταξύ άλλων «ορίζει» τα επιτόκια των πιστωτικών κρατών, των φοιτητικών δανείων και των στεγαστικών δανείων και υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι τράπεζες.


Η προσφυγή των επενδυτών κατατέθηκε το 2011 και με αυτήν κατηγορούσαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι σκοπίμως «καταπίεζαν» το Libor στη διάρκεια της κρίσης για να ενισχύουν τα κέρδη τους και να αποκρύπτουν τις ζημιές τους.

Στις αρχές του 2013 ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν απέρριψε την προσφυγή, αφού σύμφωνα με την απόφαση της δικαστού Ναόμι Μπούχβαλντ οι τράπεζες δεν παραβίασαν τον αντιμονοπωλιακό νόμο όταν «συνωμοτούσαν» για την χειραγώγηση του επιτοκίου και ότι οι μηνυτές δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπέστησαν ζημιά από αυτή την αθέμιτη σύμπραξη.

Η απόφαση εξέπληξε πολλούς τότε, μια περίοδο που οι τράπεζες Barclays, UBS και Royal Bank of Scotland είχαν ήδη προχωρήσει σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με αντίτιμο που ξεπερνούσε τα 2,5δισ. δολάρια. Από τότε αυτά τα «πρόστιμα» έχουν ξεπεράσει τα 9 δισ. δολάρια, μεταξύ αυτών τα 2,5 δισ. που πλήρωσε η Deutsche Bank.

Το τριμελές εφετείο όμως τώρα διαφώνησε με την απόφαση κρίνοντας ότι οι μηνυτές απέδειξαν και με το παραπάνω ότι υπέστησαν ζημιά από την παρασκηνιακή συνεννόηση των τραπεζών και έστειλε την υπόθεση πίσω στο πρώτο δικαστήριο. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την προσφυγή είναι και δήμοι όπως η Βαλτιμόρη, το Σαν Ντιέγκο και το Χιούστον.

Οι εφέτες ωστόσο προειδοποίησαν για τις πολύ σοβαρές συνέπειες εάν αποδειχθεί η ενοχή των τραπεζών. «Το να απαιτηθεί από τις τράπεζες να πληρώσουν τον κάθε μηνυτή που κατέληξε στη λάθος πλευρά του Libor... όχι μόνο θα χρεοκοπήσει 16 από τα πιο σημαντικά τραπεζικά ιδρύματα, αλλά θα επεκτείνει την πιθανή αντιμονοπωλιακή προσφυγή σε χιλιάδες αγορές όπου διαπραγματεύονται παράγωγα εργαλεία»

They also warned of dire consequences should the case be proven against the banks. If the court were to rule in favor of the plaintiffs, they would be eligible to receive triple damages and attorneys’ fees for any violations.

Με άλλα λόγια η απόφαση μπορεί να βοηθήσει και επενδυτές που έχουν καταθέσει αγωγές στο Μανχάταν κατά τραπεζών για χειραγώγηση των τιμών στα ομόλογα, το συνάλλαγμα, τα επιτόκια δανεισμού, τα παράγωγα και άλλα παρεμφερή προιόντα.

theguardian.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top