Select Menu

Υπάρχει θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

Απο το φθινόπωρο σχέδια κατάργησης 13ου και 14ου μισθού με το κόλπο της ενσωμάτωσης σε έναν κατά φαντασία μισθό τον οποίο κόβουν και ξανακόβουν, με μειώσεις στο αφορολόγητο, με αυξήσεις μηνιαίας παρακράτησης, με εργαλεία όπως οι ατομικές συμβάσεις που επί της ουσίας είναι επαναλαμβανόμενοι κόφτες και με τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών...
«Δεν θέτουμε συγκεκριμένα μισθολογικά θέματα, αλλά οι σχέσεις επιχειρήσεων και εργαζομένων θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στα νέα δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να δώσουμε τις άλλες ρυθμίσεις πλην του μισθολογικού και διάφορες ρυθμίσεις που δεν αφορούν στην πλειοψηφία τους τις ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να αναθεωρηθούν. Οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι μόνο επιδόματα, αυξήσεις, 13 και 14 μισθός, ωράρια... θα μπορούσαν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να συζητούν και να αποφασίζουν για το πώς θα μοιράζεται το μισθολογικό κόστος, δηλαδή αν θα είναι σε 12, 13, 14 ή 15 «κομμάτια», χωρίς αυτό να μειώνεται».
Ποιος τα λέει όλα αυτά; Μα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας ο οποίος ενώ μέχρι πριν μερικές ημέρες εξαπέλυε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης για τα σκληρά μέτρα, ξαφνικά έκλεισε το μάτι στο ΔΝΤ και στις απαιτήσεις που εγείρει κατά καιρούς για τα εργασιακά θέματα. Και ξαφνικά στηρίζει το Μαξίμου λέγοντας ότι αν τα μέτρα υλοποιηθούν θα έρθει η ανάπτυξη αλλά χρειάζεται... πολιτική συναίνεση, δηλαδή να ψηφίσει και η ΝΔ το πακέτο του Τσίπρα.

Και ποιος είναι το αντάλλαγμα στους βιομηχάνους; Μα φυσικά όλα τα παραπάνω που περιέγραψε και τα οποία συγκλίνουν σε ένα: Στην έμμεση κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού μέσω ενσωμάτωσης στον κύριο μισθό των δώρων. 

Λες και δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στους χώρους εργασίας όπου πάνω από 800 χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους; Ή ότι κάποιοι αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο από το ωράριό τους με λιγότερα χρήματα. Τι κάνει ουσιαστικά ο Φέσσας; 

Εν μέσω ενός μεγάλου παιχνιδιού που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας βάζει την κουκούλα και «δίνει» στο ΔΝΤ και τους «σκληρούς» το 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ό,τι απέμεινε δηλαδή για να κινηθεί λίγο η αγορά θέλει να τον καταργήσει ο ΣΕΒ προκειμένου να γεμίσουν οι τσέπες των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων.

Είναι άραγε ένα πολιτικο-οικονομικό αλισβερίσι του ΣΕΒ με την κυβέρνηση και το ΔΝΤ στη λογική «σου δίνουν οι βιομήχανοι στήριξη, κόψε κι εσύ επιδόματα και δώρα;»

Η κυβέρνηση της αριστεράς τι λέει για όλα αυτά άραγε; Ή μήπως θα πει ότι είναι αντίθετη αλλά μόλις έρθει ο καυτός Οκτώβριος θα σκύψει πάλι το κεφάλι και θα νομοθετήσει κλαίγοντας;
Οσο κι αν επικρατεί η λογική που σου υπενθυμίζει το βουνό των υποχρεώσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις, ολοένα και συχνότερα αναρωτιέσαι αν τελικά όλο αυτό αξίζει.

Να βλέπεις δηλαδή ότι στο τέλος, η μόνη διαφορά που θα υπάρχει μεταξύ εργασίας και ανεργίας είναι η πολύ σκληρή εργασία χωρίς καμία ανταμοιβή. 

Για την ηθική ούτε καν το συζητάμε...

Επιμέλεια: www.logiosermis.net

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top