Select Menu


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη να διαχειριστεί ενδεχόμενη κατάρρευση τραπεζών σε περίπτωση μιας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης, αναφέρει η Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη – μέλη να να συμφωνήσουν στην συγκέντρωση περισσότερων πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν μελλοντικές κρίσεις στον τραπεζικό τομέα.

Μετά την πιστωτική και τραπεζική κρίση της ευρωζώνη, οι χώρες της ΕΕ σχεδίασαν μια τραπεζική ένωση με στόχο να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα των τραπεζών, ωστόσο το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί.


«Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί ότι βρισκόμαστε στην καλύτερη δυνατή θέση για να εκκαθαρίσουμε μια προβληματική τράπεζα», δήλωσε ο επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της ΕΕ, Jonathan Hill.

Στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει στην κοινή εποπτεία των τραπεζών του και έχουν δημιουργήσει το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) για να διασώσουν προβληματικές τράπεζες.

Ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στα οικονομικά «αναχώματα» που θα στηρίξουν το Ταμείο κατά τα πρώτα χρόνια, σημειώνει το Reuters.

«Πρέπει να παράσχουμε ένα αξιόπιστο μακροπρόθεσμο ανάχωμα για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης», ανέφερε o Hill.

Σε έγγραφο που απευθύνονταν στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τον Απρίλιο, η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να παράσχει οικονομική στήριξη στο SRF.

Ο ESM έχει δυνατότητα δανεισμού ύψους 500 δισ. ευρώ. Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τη δημιουργία ενός πλαισίου ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο τρίτος και τελευταίος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης.

Τα εθνικά πλαίσια εγγύησης καταθέσεων υπάρχουν ήδη στα κράτη της ΕΕ, παρέχοντας εγγύηση σε καταθέσεις ύψους έως 100.000 ευρώ στην περίπτωση κατάρρευσης μιας εγχώριας τράπεζας, όπως προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.

Ωστόσο τα εθνικά πλαίσια μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν την πολλαπλή κατάρρευση τραπεζών.

Η ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων θα προστάτευε καλύτερα τις τράπεζες στην περίπτωση μεγαλύτερων τοπικών σοκ, σημειώνει ο Hill.

Παρά την ισχυρή στήριξη από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από πολλές χώρες, το σχέδιο δεν προχωράει λόγω των αντιδράσεων της Γερμανίας, καθώς το Βερολίνο φοβάται πως μπορεί τα γερμανικά κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση καταθετών άλλων χωρών, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top