Select Menu


Δεν είναι μόνο ένα, αλλά δύο χωριά με το ελληνικό όνομα στα βάθη της Νότιας Αμερικής!

Ο Γεώργιος Γαβριανός μας διηγείται, πώς τον Μάρτιο του 2012, κατάφερε να φτάσει στα 2 χωριά!

Ονομάζομαι Γαβριανός Γεώργιος και κατάγομαι από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Αφού υπηρέτησα την στρατιωτική μου θητεία μετανάστευσα στην Αμερική όπου και εργάστηκα για 21 συναπτά έτη.
Το διάστημα στο οποίο δούλευα στην Νέα Υόρκη είχα γνωρίσει ένα ζευγάρι από την Κολομβία οι οποίοι μου είπαν οτι κατοικούν στην πόλη Μανιζάλες. 

Ψάχνοντας στο ιντερνετ να βρω αυτήν την πόλη, διαπίστωσα ότι κόντα της υπήρχε μια πόλη με το όνομα Σαλαμίνα. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και θέλησα να μάθω περισσότερα. Έκανα ένα ταξίδι τον Μάρτιο του 2012, για να γνωρίσω την πόλη αυτή και τους κατοίκους της. Πήγα στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μποκοτά για να πάρω περισσότερες πληροφορίες για την πόλη της Σαλαμίνας και διαπίστωσα ότι υπάρχει και δεύτερη πόλη με το ίδιο όνομα. Κατόπιν ταξίδεψα και στις δύο πόλεις και καταθέτω τις εμπειρίες μου.

Η πρώτη βρίσκετε στο νομό Caldas σε υψόμετρο 1800μ στην οροσειρά των Άνδεων, με 32.000 κατοίκους. Στην ιστορία αυτής τη πόλης βρίσκουμε ότι όταν απελευθερώθηκε η πόλη από τον στρατηγό Σαταντερ από τους Ισπανούς κατακτητές του ήρθε διάταγμα να μετονομάσει την πόλη από Σαβάνα Λάργα σε Σαλαμίνα προς τιμήν της νίκης των Ελλήνων έναντι των Περσών στη Σαλαμίνα.

Παραθέτω αυτούσιο το κείμενο που υπαρχεί στην ιστοσελίδα της πόλης."Según decreto expedido por el General Santander, en el sitio denominado Sabanalarga y en el año 1827 fue trasladada al sitio que actualmente ocupa y que lleva el nombre de Encimadas. En el decreto de fundación pedía el General Santander que se le diera el nombre de Salamina en memoria de la Isla Salamis de la magna Grecia en donde el General Temístocles, a la cabeza del ejército ateniense libró en el año 480 una batalla contra los marinos persas comandados por el Rey Yergues."

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Σαλαμίνας του νομού Κάλδας παρακάτω:
www.salamina-caldas.gov.co

Μερικές φωτογραφίες από την πόλη Σαλαμίνα του νομού Κάλδας



Η Δήμαρχος της Σαλαμίνας Caldas κ. Olga Constanza Dugue και στο φόντο ο απελευθερωτής της Λατινικής Αμερικής Simon Bolivar. Την ευχαριστώ θερμά που με δέχτηκε στο δημαρχείο της.

Αστυνομικό τμήμα της πόλης

Παραδοσιακό αρχοντικό

Κεντρική πλατεία της πόλης





Από την ομόνυμη ταινία με τον Άντονι Κουίν

Νεαρός αγρότης

Πατήστε εδώ για να δείτε βίντεο από την Σαλαμίνα του νομού Κάλδας.

Η 2η Σαλαμινά του νομού Μαγδαλένα!

Η δεύτερη πόλη βρίσκετε στο νομό Magdalena με 11.000 κατοίκους, την οποία διασχίζει ο ομώνυμος ποταμός Μαγδαλένα. Ο ύμνος της πόλης αναφέρετε τόσο στην ονομασία της πόλης από τον στρατηγό Σιμόν Μπόλιβαρ, όσο και στην ιστορία της Ελλάδας.

Παραθέτω τον ύμνο της πόλης στα Ισπανικά αλλά και μεταφρασμένο.

CORO - Χορός

Oh! Salamina tu que bella eres Tu gloria santaviva estarâ Lucharemos por ignorarte gloria Y por grande siempre seras.

Ω Σαλαμίνα πόσο όμορφη είσαι η ιερή σου δόξα θα είναι ζωντανή και θα αγωνιζόμαστε για την δόξα σου και την μεγαλοπρέπεια σου.

I

De Grecia vino tu santo nombre Con Bolivar la bautizò Como homenaje a una tierra savia Por tu gran arrojo y propulsion

Από την Ελλάδα ήρθε το ιερό σου όνομα που σου έδωσε ο Μπολιβάρ τιμώντας τη γλυκή σου γη και την μεγάλη σου τόλμη.

II

Como Esparta defendiò su tierra Con gran respeto y mucho valor Lucharemnos por ti bella tierra para verte en un puesto de honor

Όπως η Σπάρτη υπερασπίστηκε τα εδάφη της, με μεγαλό σεβασμό και αξία αγωνιζόμαστε για εσένα όμορφη μας γη, για να σε δούμε ανάμεσα στους δοξασμένους τόπους.

III

Seràs respetada por tu grandeza Por tu riqueza y prosperidad levantaras la aureola divina Oh! Salamina siempre ha de amar.

Εισαί σεβάσμια για το μεγαλείο σου, τον πλούτο σου και η ευημερία σου θα φαίνετε σαν πανέμορφο φωτοστεφανό. Ω Σαλαμίνα πάντα θα σ' αγαπώ.

πηγή και ιστοσελίδα της πόλης Σαλαμίνας του νομού Μαγδαλένα στην παρακάτω ιστοσελίδα:
www.salamina-magdalena.gov.co

Με τον Δήμαρχο της Σαλαμίνας Magdalena Jose Escopeta και την ιδιαιτέρα γραμματέα του, τους οποίους ευχαριστώ για τον πολύτιμο χρόνο που μου αφιέρωσαν. Την ημέρα εκείνη είχε 40 βαθμούς Κελσίου.

Το ξενοδοχείο στο όποιο έμεινα.

Ηλιοβασίλεμα στον ομώνυμο ποταμό Magdalena, παραπόταμο του Αμαζονίου.

Η κοίτη του ποταμού Μαγδαλένα

Δρόμος της πόλης


Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερα βίντεο από την Σαλαμίνα του νομού Μαγδαλένα και της γύρω περιοχής


Για την δημιουργία του άρθρου αυτού ευχαριστώ θερμά τον Κολομβιανό φίλο μου Luis Davis Ramirez Urrego ο οποίος με βοήθησε στην Μποκοτά και φαίνετε στην φωτογραφία.

Η μετάφραση από τα Ισπανικά στα Ελληνικά πιθανόν να έχει κάποια λάθη, παρακαλώ στείλτε μας τις παρατηρήσεις σας ώστε να το διορθώσουμε.

Αφήγηση: Γαβριανός Γεώργιος εκ Θεσσαλονίκης


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top