Select Menu


Όλα μοιάζουν ιδωμένα πριν την Ειδομένη. Kαι αν βαρεθήκαμε να ακούμε για τζιχάντ, ακόμα ίσως μπερδευόμαστε για το συριακό δράμα.

Πώς θα σας φαινόταν, όμως, αν διαβάζατε ένα κομμάτι με θέμα: «Τζιχάντ-Oil ‒ Οι σκοταδιστικές οργανώσεις από τη Δύση ως το Λεβάντε»; Υπέρ ποιας πίστεως, πατρίδας τάχα μου δήθεν κόπτονται κάποιοι για τα γυναικόπαιδα που ξεποδαριάζονται για μία καλύτερη ζωή;

Όπως γράφει η Δέσποινα Ορφανουδάκη στην ανάλυσή της, οι Γ. Κιουρκτσόγλου και Α. Κουτρουμπής, από το πανεπιστήμιο Γκρίνουϊτς του Λονδίνου, έκαναν αίσθηση την περασμένη άνοιξη, με τα στοιχεία τους για τις λαθραίες εξαγωγές πετρελαίου των τζιχαντιστών. Γνώση άντλησαν από τις κινήσεις τάνκερ – τσάρτερ και την ανάλυση δεδομένων στο χάρτη τερματικών σταθμών πετρελαίου που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής ή κοντά στα όρια του Ισλαμικού Κράτους, από τον Ιούλη του 2014 έως τα μέσα Φλεβάρη του 2015.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο επίκεντρο των οικονομικών πόρων του ΙSIS βρίσκεται ένα σκιώδες δίκτυο λαθρεμπόρων αργού πετρελαίου που είχε αρχικά συσταθεί πριν 30 χρόνια επί Σ. Χουσεΐν στο Ιράκ, εξαιτίας των αμερικανικών εμπορικών κυρώσεων στη χώρα.

Με δεδομένο όμως ότι ο Σαντάμ ανατράπηκε το 2003 από την επέμβαση των Αμερικανών και των συμμάχων τους, είναι ένα… ερώτημα, το πώς αυτό το δίκτυο έμεινε ανέπαφο περίπου 10 χρόνια, μέχρι το 2013 (που συγκροτήθηκαν οι τζιχαντιστές) και σε ποιανού τον έλεγχο βρισκόταν ως τότε.
Με βάση την έρευνα, έως τον Φλεβάρη του 2015, οι ισλαμιστές παρήγαγαν 45.000 βαρέλια τη μέρα, βγάζοντας (παρά τη διεθνή μείωση στις τιμές πετρελαίου) μεταξύ ενός και 3 εκατομμυρίων (!) δολαρίων ημερησίως. Κλειδί επιτυχίας του ΙΚ θεωρείται η πώληση αργού πετρελαίου 25-60 δολαρίων, όταν η τιμή του το 2014 κυμαινόταν ανάλογα μεταξύ 80 και 100 δολάρια το βαρέλι. (Χρήσιμη πληροφορία για όσους πηγαίνουν –ακόμη; – σε βενζινάδικα).

Οι ενδιάμεσοι- λαθρέμποροι στέλνουν δεκάδες φορτηγά στις πετρελαιοπηγές, τα αγοράζουν και τα μεταφέρουν κατά μήκος των περιοχών Συρίας – Ιράκ και Τουρκίας, ενώ την ίδια στιγμή καλύπτουν τις ντόπιες ανάγκες σε ενέργεια. Από πληροφορίες της ιστοσελίδας «Business Insider» (το 2014), προκύπτει ότι ένας λαθρέμπορος, από ένα μόνο ταξίδι μεταφοράς 30 τόνων αργού πετρελαίου, μπορεί να βγάζει μέσα σε λίγες μέρες κέρδος πάνω από 4.000 δολάρια. Για πλάκα.

Η ανάλυση, η οποία στηρίζεται σε ξένες, δυτικές πηγές, εξηγεί εν πολλοίς τι γίνεται σε αυτήν τη λωρίδα γης, που έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν όλοι οι στρατοί του κόσμου. Η δύναμη πυρός που συγκεντρώθηκε γύρω από το βόρειο κομμάτι της Συρίας και το ιρακινό Κουρδιστάν, χονδρικά από τη Λαττάκεια μέχρι τη Μοσούλη και πέρα, είναι τεράστια.

Και εμείς; Ζούμε μέσα σε ένα πλαίσιο με το ΝΑΤΟ εγγυητή ασφάλειας, σε τέτοιο βαθμό που όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Οργανισμός έκανε τα στραβά μάτια για την Τουρκία, από το Κυπριακό το ΄74 έως το παράνομο πετρέλαιο σήμερα.

Αν αναρωτιόμαστε στο τι θα μετατραπεί τώρα η θάλασσά μας με την άφιξη των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, η απάντηση δείχνει… μία ουδέτερη ζώνη που θα ξεβράζονται άνθρωποι ξεριζωμένοι και συμφέροντα εδραιωμένα. Ο πόλεμος δεν είναι ποτέ δίκαιος, όταν, για να βγάζει λεφτά, σκοτώνει τα πάντα στον δρόμο του. Το 2016.

Ψωροκώσταινα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top