Select Menu


Επιστολή προς τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γνωστοποίηση στην ολλανδική Προεδρία της ΕΕ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζητώντας όπως συμπεριληφθεί η τουρκική γλώσσα στις επίσημες της Ένωσης.

Η επιστολή διαβιβάσθηκε στις 17 Φεβρουαρίου προς τους Προέδρους του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου ενώ ενημέρωσε και την τρέχουσα Προεδρία, αυτή της Ολλανδίας. 

Σύμφωνα με την EUobserver, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ότι «σας γράφω για να σας ενημερώσω για την απόφαση της Κυβέρνησής μου να επιδιώξει ενεργά την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Ενόψει, όπως σημείωνει, της δυνατότητας για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, τόνισε ότι έχει έλθει η ώρα να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για να μπορέσει η Ένωση να αρχίσει να χρησιμοποιείται η τουρκική ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ μετά την επανένωση. Σημείωσε ότι ήδη κατατέθηκε το αίτημα αυτό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ το 2002. 

Ωστόσο, όπως υποδεικνύει, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης συμβούλευσαν τότε τη Λευκωσία να μην επιμείνει στο θέμα αυτό λαμβάνοντας υπόψη την πρακτική σημασία αυτής της κίνησης αλλά και το σημαντικό κόστος. Αξιωματούχος της ολλανδικής Προεδρίας ανέφερε στην εφημερίδα ότι θα μελετηθεί το περιεχόμενο της επιστολής και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα. 

Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στη EUobserver ότι η απόφαση αυτή είναι «μια πολύ σημαντική, πολύ θετική χειρονομία». Η ΕΕ έχει σήμερα 24 επίσημες γλώσσες. Απασχολεί περίπου 6.000 πλήρους απασχόλησης και μερικής απασχόλησης διερμηνείς, μεταφραστές και τους βοηθούς, με κόστος €450 εκατομμύρια το χρόνο. 

Η ΕΕ υπολογίζει συνολικά το κόστος της διαδικασίας να προστεθεί μια 25η γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, σε 37 εκατ. ευρώ. Η τελευταία γλώσσα που καθιερώθηκε ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ, ήταν η ιρλανδική, το 2007.

Αντιδράσεις στην Κύπρο

Στο μεταξύ ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών κατέθεσαν τη διαφωνία τους εκφράζοντας παράλληλα κατηγορίες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, εξέφρασε τη διαφωνία του «για πολλούς και διάφορους λόγους». Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο πριν φτάσει στο σημείο η ΕΕ να συμπεριλάβει την τουρκική ως μια από τις επίσημες γλώσσες της «θα πρέπει προηγουμένως η Τουρκία να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και αφορούν στην Κύπρο. Αντίθετα, όχι μόνο δεν το πράττει από το 2005 μέχρι σήμερα, αλλά έχει καταθέσει και συγκεκριμένο έγγραφο το οποίο θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως "εκλιπούσα"».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο «αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή να γίνεται αρωγός της προσπάθειας της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, θα έπρεπε να αξιοποιήσει τη θέση μας στην ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, ώστε, για να ικανοποιηθούν οι ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες να προχωρήσει σε σοβαρές παραχωρήσεις στο Κυπριακό για να μπορέσει να διανοίξει η προοπτική επίλυσής του».

Η Συμμαχία Πολιτών κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση» γιατί «από τη μια δηλώνει δημόσια ότι η Τουρκία είναι αδιάλλακτη στο τραπέζι των συνομιλιών και από την άλλη συνεχίζει την υποτελή τακτική του καλοπιάσματος με το αίτημά του προς την Ε.Ε. όπως η τουρκική γλώσσα συμπεριληφθεί ανάμεσα στις επίσημες γλώσσες της Ένωσης». Υποδεικνύει προς τον κ. Αναστασιάδη ότι «το καλόπιασμα δεν εξευμενίζει αλλά εξαγριώνει την Τουρκία».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top