Select Menu


Τα όσα ακολούθησαν την ανάρρηση του Γιώργου Παπανδρέου στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας συνιστούν ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, το οποίο, όμως, δεν είναι δυνατόν να γραφτεί ακόμη.

Η ιστορία δεν γράφεται ποτέ εν θερμώ, πριν μελετηθούν όλα τα στοιχεία, διότι αλλιώς εκτρέπεται εύκολα σε συνωμοσιολογία. Παράδειγμα πρώτο: υπήρξε ή όχι προσυνεννόηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον επί κεφαλής τού ΔΝΤ Ντομινίκ Στρως-Καν, ώστε να συρθεί η χώρα στις δαγκάνες των πιστωτών; Παράδειγμα δεύτερο: μήπως, αντί να ψάχνουμε για το πόσο εσκεμμένη ήταν η χρήση λανθασμένου πολλαπλασιαστή ώστε να αποτύχει το «πρόγραμμα διάσωσης», θα έπρεπε να δούμε αν το πρόγραμμα πέτυχε, ακριβώς επειδή αυτοί που το συμφώνησαν είχαν κατά νου αυτά τα συγκεκριμένα -και καταστροφικά για τον λαό και την χώρα- αποτελέσματα;

Εν πάση περιπτώσει, μπορεί το ιστολόγιο να αρνείται εκ πεποιθήσεως τις συνωμοσιολογικές αναλύσεις αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχει δημοσιεύσει αναρίθμητα κείμενα σχετικά με την οικονομία, στα οποία μπορεί να προστρέξει ο αναγνώστης. Εξ άλλου, από την στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει στο Ευρωσύστημα υπό την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (*) η οποία είναι ένας από τους δανειστές μας (δηλαδή, ένας από τους «θεσμούς»), είναι λογικό να υπηρετεί τα συμφέροντα των προϊσταμένων της και όχι του ελληικού λαού. Συνεπώς, δεν παρουσιάζει πλέον ενδιαφέρον να αναλύουμε την στάση της διότι απλώς επαναλαμβανόμαστε.

Πάντως, θα συνεχίσουμε λίγο ακόμη αυτή την σειρά κειμένων, ασχολούμενοι με θέματα που έχουν σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος, επιχειρώντας να φωτίσουμε ορισμένες πλευρές της που δεν είναι ευρέως γνωστές. Σήμερα, λοιπόν, θα ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στην προσωπικότητα που λέγεται Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος είναι σίγουρα ο πιο σκοτεινός διοικητής που είχε ποτέ η Τράπεζα της Ελλάδος. Η εξαετής θητεία του (2008-2014) είναι γεμάτη σκιές, πολλές από τις οποίες συνιστούν σκάνδαλα ή απλώς θεωρήθηκαν ως τέτοια. Ας δούμε τις σημαντικώτερες απ’ αυτές τις σκιές επί τροχάδην:

(α) Υπόθεση Proton Bank

Στην υπόθεση αυτή, η οποία συγκλόνισε την χώρα όταν αποκαλύφθηκε η δράση τού ιδιοκτήτη της Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, κάναμε αναφορά όταν μιλούσαμε για τον Μιχάλη Σάλλα («… 14. Proton και… κύριος«), ένα κείμενο στο οποίο αξίζει ο κόπος να ανατρέξετε. Εδώ θα μείνουμε σε μια φράση που είπε ο Λαυρεντιάδης στον εισαγγελέα, όπως την διαβάζουμε στους New York Times της 16/10/2013: «Αν είμαι ένοχος, τότε είναι το ίδιο ένοχοι ο κ. Σάλλας και ο κ. Προβόπουλος».

(β) Υπόθεση Marfin

Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Proton, ξέσπασε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Κατά την διερεύνηση αυτού του σκανδάλου, προέκυψε ένα άλλο σκάνδαλο: η Marfin Egnatia Bank (μέλος του ομίλου MIG του Βγενόπουλου) είχε δανείσει με ύποπτους όρους πάνω από 150 εκατ. ευρώ την μονή Βατοπεδίου. Ψάχνοντας την υπόθεση, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανακάλυψε ότι η Marfin είχε χορηγήσει δάνεια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνδέονταν με την τράπεζα. Για την ακρίβεια, η Marfin Egnatia Bank έδινε δάνεια σε κάποιους, οι οποίοι αγόραζαν μ’ αυτά τα λεφτά μετοχές εταιρειών τού ομίλου Marfin με εγγύηση τις ίδιες τις μετοχές. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Marfin είτε χρηματοδοτούσε τις αυξήσεις των κεφαλαίων της χωρίς εγγύηση είτε (σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν πλήρωνε, άρα οι μετοχές-εγγυήσεις θα περιέρχονταν στην τράπεζα) αύξανε τα κεφάλαιά της με αέρα κοπανιστό.

Η επιτροπή κάλεσε τον Προβόπουλο να δώσει εξηγήσεις κι εκείνος είπε πως όλα ήσαν μια χαρά, ενώ στις περιπτώσεις που κάτι δεν είχε γίνει σωστά, η ΤτΕ είχε επιβάλει κυρώσεις. Μόνο που ο διοικητής ξέχασε να πει στους βουλευτές ότι υπήρχε ένα παλιότερο πόρισμα ελέγχου, τον οποίο είχαν κάνει από κοινού οι κεντρικές τράπεζες Ελλάδας και Κύπρου και το οποίο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Marfin είχε υποπέσει σε πολύ σοβαρές παραβάσεις σχετικά με τα δάνεια που έδινε.

Όταν ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης κατηγόρησε τον Προβόπουλο ότι δεν έκανε τίποτε όταν διαπιστώθηκε πως η Marfin Egnatia Bank είχε δώσει δάνεια 700 εκατ. ευρώ για να αγοραστούν μετοχές σε αύξηση κεφαλαίου της MIG, ο Προβόπουλος απάντησε ότι δεν υπάρχει τίποτε παράνομο σ’ αυτό διότι (εδώ γελάστε με την καρδιά σας) «δεν προκύπτει ότι η MIG ασκεί κυρίαρχη επιρροή επί των δυο τραπεζών (Marfin Popular Bank και Marfin Egnatia Bank) ούτε ότι αυτές υπάγονται σε ενιαία διεύθυνση»(!!). Δηλαδή, ο διοικητής της ΤτΕ δεν έβλεπε σχέση ανάμεσα σε δυο τράπεζες που λέγονταν Marfin και στην Marfin Investment Group (MIG).

Παρένθεση. Αν διαβάσατε το κείμενο για τον Σάλλα και την Proton, στο οποίο σας παρέπεμψα πιο πάνω, ρίξτε μια ματιά και στο επόμενο («… 15. Μια ενδιαφέρουσα αύξηση κεφαλαίου«), όπου τα δυο σκάνδαλα Proton και Marfin συνδέονται. Κλείνει η παρένθεση.

(γ) Υπόθεση «Τ+10»

Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, η ιστορία με το «Τ+10» συνιστά το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Γιώργου Προβόπουλου και ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά της ελληνικής οικονομίας. Θα σας παραπέμψω και πάλι σε δυο παλιότερα κείμενα αυτού του ιστολογίου (από το 2010 παρακαλώ!), όπου αναλύονται όλες οι λεπτομέρειες αυτού του πρωτοφανούς εγκλήματος, για το οποίο κανείς δεν πήγε ποτέ φυλακή. Διαβάστε, λοιπόν, τα κείμενα «Παρθενώνες και τσαντίρια» και «Ξεφτιλίσαμε και τις παράγκες» και φρίξτε, βλαστημήστε, κλάψτε ή μουτζώστε κατά βούληση.

(δ) Υπόθεση Καρούζου

Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας αποκαλύπτεται ότι οι υπό πτώχευση εταιρείες του Καρούζου έχουν πάρει θαλασσοδάνεια 250 εκατομμυρίων, κατά παράβαση κάθε νόμου και κανόνα. Μια σειρά υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τεσσάρων τραπεζών (Πειραιώς, Εμπορική, Αττικής, Millenium) βρίσκονται κατηγορούμενα για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Και τότε έρχεται ένα πόρισμα της ΤτΕ να τους βγάλει όλους λάδι, δικαιολογώντας τα θαλασσοδάνεια: «Ο λόγος (ενν.: που δόθηκαν τα δάνεια) ήταν ότι σημαντικό ρόλο στις εγκριτικές αποφάσεις διαδραμάτισε η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου από τον φορέα, καθώς και η λήψη καλυμμάτων – εξασφαλίσεων υψηλής διασφαλιστικής αξίας. Επισημαίνεται η προαναφερθείσα ιδιαιτερότητα του κλάδου real estate και η διαφορετικότητα των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο κατά την υπό εξέταση χρονική περίοδο, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ακολουθούσαν εν γένει επεκτατική πιστωτική πολιτική». Δηλαδή: οι άνθρωποι δεν φταίνε γιατί όλες οι τράπεζες μοίραζαν δάνεια όπου και όπως προλάβαιναν!

Βέβαια, εδώ υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: ο όμιλος Καρούζου άρχισε να παίρνει δάνεια το 2003 από την Εμπορική αλλά τα χοντρά λεφτά τα πήρε την εποχή που πρόεδρος της τράπεζας ήταν ο Γιώργος Προβόπουλος. Αργότερα, πήρε επίσης χοντρά λεφτά από την Πειραιώς και την Millenium (την αγόρασε η Πειραιώς), τότε που αντιπρόεδρος της Πειραιώς ήταν ο Γιώργος Προβόπουλος. Συμπτώσεις.

(ε) Η απάτη με το PSI

Κάποια στιγμή θα αναφερθούμε αναλυτικά σ’ αυτή την ιστορία. Εδώ θα αναφέρουμε επιγραμματικά ότι η Τράπεζα της Ελλάδος συνεπικούρησε το «κούρεμα» Βενιζέλου (δηλαδή το PSI) της 9/3/2012, με το οποίο τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν πάνω από τα μισά αποθεματικά τους. Και τα έχασαν επειδή λίγο νωρίτερα η Τράπεζα της Ελλάδος είχε υποχρεώσει τα ταμεία να μετατρέψουν τα αποθεματικά τους σε ομόλογα του δημοσίου.

Λεπτομέρεια πρώτη: Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ανάμεσά τους και η Τράπεζα της Ελλάδος, φυσικά), είχαν εξαιρεθεί από το κούρεμα. Με απλά λόγια: ο Προβόπουλος δεν είχε αντίρρηση να κουρευτούν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, αρκεί να μη πειράζονταν τα ομόλογα του μαγαζιού το οποίο διοικούσε. Ωραία μαγκιά;

Λεπτομέρεια δεύτερη: «Η απόφαση συμμετοχής ή μη του Κ.Κ. Ν.Π.Δ.Δ. και Α.Φ. σε πρόγραμμα ανταλλαγής τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, ή άλλης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, κατ’ εφαρμογή προγράμματος για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος ως διαχειριστή του Κ. Κ., η οποία, καθώς και τα στελέχη της, κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, δεν υπέχουν καμία ευθύνη, ποινική, αστική, διοικητική ή άλλη». (Ν.4046/2012, άρθρο 3, παράγραφος 8). Άλλη ωραία μαγκιά, ε; Η ΤτΕ αποφασίζει ποιανού τα λεφτά θα γίνουν ομόλογα (που στην συνέχεια θα κουρευτούν) αλλά κανένας από τα στελέχη της δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για ό,τι κι αν συμβεί! Μη μου πείτε ότι πίσω απ’ αυτή την διάταξη δεν βλέπετε τον Βενιζέλο και τον Προβόπουλο σκασμένους στα γέλια!


Οι επιτυχημένες προβλέψεις ενός αρχιτραπεζίτη.

Σταματώ εδώ, κλείνοντας με το παραπάνω κολλάζ, το οποίο πιστοποιεί την επιστημονική επάρκεια του Γιώργου Προβόπουλου. Αύριο θα συνεχίσουμε μεν με την ΤτΕ αλλά θα αλλάξουμε τελείως θέμα.

cogito ergo sum

(*) Έχουμε υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι, στην εποχή της ΟΝΕ, ο τίτλος «Τράπεζα της Ελλάδος» είναι ψευδεπίγραφος. Το αληθές θα ήταν «Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Υποκατάστημα Ελλάδος».

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top