Select Menu


Συγκλονιστική τροπή αναμένεται να λάβει το αμέσως προσεχές διάστημα η πολύκροτη υπόθεση της επενδυτικής ομάδας του καταζητούμενου επιχειρηματία Αγγ. Μεταξά, του δικηγόρου Στ. Παπασταύρου (γνωστός ως «δεξί χέρι» του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά) και των άμεσων συνεργατών τους, οι οποίοι έλεγχαν ή διαχειρίζονταν άνω του 50% της «λίστας Λαγκάρντ».

Επίκεντρο των ερευνών θα αποτελέσει η μεταφορά ποσού 65.750.000 δολαρίων για την αγορά, σε κεντρικά σημεία της Νέας Υόρκης, τριών ακινήτων που συνδέονται, εμμέσως πλην σαφώς, με τον καταζητούμενο Μεταξά. Στις αγορές των ακινήτων (από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Ιανουάριο του 2013) εμπλέκονταν εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (Limited Liability Company - LLC), που είχαν ιδρυθεί ελάχιστο χρόνο πριν από την υπογραφή των συμβολαίων και οι οποίες, όπως είναι αναμενόμενο, δεν διέθεταν κανένα περιουσιακό στοιχείο ή προηγούμενη δραστηριότητα. Αργότερα τα ακίνητα μεταβιβάζονταν σε άλλες LLC, με παρόμοιο όνομα, αντί χαμηλότερου τιμήματος.

Νέα τροπή

Η νέα τροπή στην υπόθεση θα δοθεί από μια πολύ πρόσφατη (εκδοθείσα στις 13 Ιανουαρίου 2016) απόφαση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (FinCen) του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με την οποία ζητείται η αποκάλυψη των στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών πίσω από εταιρίες LLC ή άλλα αδιαφανή εταιρικά σχήματα που αγόρασαν υψηλής αξίας ακίνητα. Η απόφαση αφορά ειδικά το Μανχάταν της Νέας Υόρκης και το Μαϊάμι, και αργότερα θα επεκταθεί σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, με βάση ειδικό μοντέλο ερευνών κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ξέπλυμα

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με τίτλο «Τo FinCen στοχεύει τη μυστικότητα στα ακίνητα του Μανχάταν και του Μαϊάμι», αναφέρεται ότι «με την πάροδο των ετών, οι κανόνες μας εξελίχθηκαν, ώστε να καταστήσουν την κανονική αγορά των στεγαστικών δανείων περισσότερο διαφανή και λιγότερο "φιλόξενη" για απάτες και ξέπλυμα χρήματος. Ομως οι αγορές με μετρητά (σ.σ. "all cash", όπως έγινε στις περιπτώσεις της επενδυτικής ομάδας Μεταξά - Παπασταύρου και λοιπών) παρουσιάζουν ένα πιο πολύπλοκο κενό, το οποίο επιδιώκουμε να καλύψουμε».

Η απόφαση του FinCen έχει προκαλέσει εγκωμιαστικά σχόλια, με χαρακτηριστικό πρόσφατο σημείωμα των «New York Times», όπου υπογραμμίζεται πως «πρόκειται για καλό βήμα», τονίζοντας: «Τα τελευταία χρόνια, ολιγάρχες, διεφθαρμένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και ύποπτοι εγκληματίες έχουν σωρεύσει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική αγοράζοντας διαμερίσματα. Οι αγορές γίνονται γενικά μέσω εταιριών LLC που δεν είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν τους ιδιοκτήτες ή δικαιούχους. Η μυστικότητα είναι τόσο απόλυτη που συχνά είναι αδύνατο στους εκπροσώπους του νόμου να αναγνωρίσουν τους πραγματικούς δικαιούχους».

Γνώστες της υπόθεσης στη Νέα Υόρκη προσθέτουν πως μπορούν να βρεθούν αρκετά ονόματα Ελλήνων ή εταιριών ελληνικών συμφερόντων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται από τους «New York Times» και άλλες πλευρές «να μοιραστεί τα στοιχεία που θα συλλέξει με άλλες (ξένες) κυβερνήσεις, ώστε να τις βοηθήσει να εντοπίσουν φοροδιαφυγή και άλλα εγκλήματα» στις χώρες τους.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «δ», ειδική ομάδα ερευνητών και νομικών, που γνωρίζει άριστα την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», συνέταξε ογκώδη φάκελο για το σκέλος της που συνδέεται με τη Νέα Υόρκη, ώστε να στηριχθεί το ερευνητικό έργο του FinCen. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αν ο φάκελος έχει ήδη κατατεθεί στις Αρχές των ΗΠΑ ή αν η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η έρευνα αρκετών παρόμοιων σοβαρών υποθέσεων, όπως το σκάνδαλο Siemens, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και τα στοιχεία απεστάλησαν αργότερα στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προχωρούσαν σε συναλλαγές εξ ολοκλήρου με μετρητά!

Ο καταζητούμενος (από τον Ιούνιο του 2015) Αγγ. Μεταξάς εμφανιζόταν ως «secured party», δηλαδή ως έχων απαίτηση επί του ακινήτου κάθε εταιρίας LLC, κατόπιν -κατά περίπτωση- παροχής εκ μέρους του εγγύησης ή υπογραφής σύμβασης πρώτης υποθήκευσης την περίοδο 2011-13. Το καλοκαίρι του 2014, δηλαδή αφού είχαν αρχίσει οι έρευνες της Δικαιοσύνης και του ΣΔΟΕ, ο Αγγ. Μεταξάς αποχώρησε από το επενδυτικό σχήμα των δύο από τα τρία ακίνητα που μεταβιβάστηκαν σε άλλες εταιρίες LLC, εκ των οποίων -η καθεμιά- έχει όνομα παρόμοιο με την προηγούμενη ιδιοκτήτρια.

Το πρώτο ακίνητο αγοράστηκε αντί 28.000.000 δολαρίων και μεταβιβάστηκε (αφού είχε τερματιστεί η εγγύηση από τον Αγγ. Μεταξά) αντί δέκα (10) δολαρίων! Το δεύτερο ακίνητο προκάλεσε το ενδιαφέρον των «New York Times», που αναφέρθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011 «σε ομάδα επενδυτών, οι οποίοι αγόρασαν το κτίριο σε μια συναλλαγή εξ ολοκλήρου σε μετρητά»! Η αγορά του τρίτου ακινήτου είχε γίνει από ξένο επενδυτικό fund που, σύμφωνα με κύκλους μεσιτών της Νέας Υόρκης, ήταν αμιγώς ελληνικών συμφερόντων. Τονιζόταν μάλιστα σε εξειδικευμένο περιοδικό ότι «οι μεσίτες της εταιρίας Marcus & Millichap είχαν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν για λογαριασμό των πωλητών μια συναλλαγή εξ ολοκλήρου σε μετρητά».

Η σχέση του καταζητούμενου με τον δικηγόρο

Μείζονα ερωτήματα προκαλεί η τακτική του καταζητούμενου Αγγελου Μεταξά ως προς την περιγραφή των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεών του με τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος (αν και αρνείται την ενοχή του) πρόσφατα κατέβαλε πρόστιμο 3.100.000 ευρώ, ώστε να αποφύγει την ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της φοροδιαφυγής μεγάλης αξίας και ξέπλυμα χρήματος.

Ενώ ο ίδιος ο καταζητούμενος και συνεργάτες του δήλωναν το 2006-2007 (δηλαδή προτού αποκαλυφθεί η «λίστα Λαγκάρντ») ότι ο κ. Παπασταύρου ήταν «δικηγόρος και εταίρος» του ομίλου και «ο τρίτος βασικός διαχειριστής», ο Αγγ. Μεταξάς υποστηρίζει σε πρόσφατη αγωγή του κατά της «δ» ότι δεν ήταν συνεταίροι. Παραμένει άγνωστο, αν οι σχέσεις τους έχουν όντως διαταραχθεί ενώπιον των συνεπειών του νόμου, κατά αυτών και συνεργατών τους, ή αν πρόκειται για απλό τακτικισμό.

Αμετανόητος για τα λάθη του ο Αντ. Σαμαράς - Υποστήριξε σε ομιλία του στην Καλαμάτα τον Ευ. Βανιζέλο!

Ούτε ψήγμα αυτοκριτικής δεν περιείχε η χθεσινή -πρώτη- παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά. Ουσιαστικά ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε από την Καλαμάτα ότι ο ίδιος και ο συνοδοιπόρος του Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκαναν κανένα λάθος και πως για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται αποκλειστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα λογοδοτήσει. Επίσης, ο κ. Σαμαράς δήλωσε «παρών», αφού δεν πρόκειται, όπως είπε, να «υποστείλει τη σημαία του αγώνα», ενώ διακήρυξε ότι θα είναι δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι αισθάνεται υπερήφανος «γιατί στις μέρες που υπηρέτησα τη χώρα τη φέραμε σε πολύ καλύτερη θέση απ' ό,τι τη βρήκαμε», επιμένοντας ουσιαστικά στο περίφημο success story. Εμφανίστηκε δε ως... προφήτης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα κλείσουν τις τράπεζες. Και έκλεισαν τις τράπεζες. Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα βάλουν capital controls. Και έβαλαν capital controls -πιστωτικούς ελέγχους- που δεν ξέρουμε πότε θα αρθούν!

Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα γεμίσει η χώρα από παράνομους μετανάστες. Και τώρα βλέπετε τι γίνεται». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο ίδιος παρέδωσε κράτος «και εκείνοι το κατάντησαν ένα απέραντο hot spot!».


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top