Select Menu



Ένα email-“βόμβα” έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο οποίο ερωτάται από Αμερικανό δημοσιογράφο για την αμερικανική δυσαρέσκεια αναφορικά με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και ιδίως για την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό πλοίο Αμερικανών υπαλλήλων της εταιρείας Noble Energy. Ρωτήθηκε αν θεωρεί τις τουρκικές ενέργειες παράνομες, κάτι το οποίο έκρυψε όταν υποβλήθηκαν ερωτήματα επανειλημμένα από δημοσιογράφους. 

Η πραγματικότητα ήταν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν ενοχλημένη, διότι το θέμα αφορούσε υπηκόους των ΗΠΑ, αλλά οι Αμερικανοί διπλωμάτες επέλεξαν να μην καταδικάσουν δημόσια την Τουρκία ως όφειλαν. Το ηλεκτρονικό μήνυμα περιλαμβάνεται στο πακέτο των e-mails της τότε υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το περιεχόμενο δημιουργεί πρόβλημα στους Αμερικανούς γραφειοκράτες και διπλωμάτες οι οποίοι στα θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα επέλεξαν να μην ενοχλούν τους Τούρκους και να μην απαντούν δημόσια για τις θέσεις τους. Στο επίμαχο email αναφέρει ότι η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη με τις τουρκικές ενέργειες. Το τηλεγράφημα έστειλε ο στενός της συνεργάτης Jacob Sullivan στην ίδια την κ. Κλίντον και σημείωνε τα εξής, για τα οποία ρωτήθηκε από Αμερικανό δημοσιογράφο: 


“Αναφέρθηκε πως η υπουργός είναι άκρως ενοχλημένη με τον Νταβούτογλου και πως οι ΗΠΑ δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια βλέποντας τα τουρκικά πολεμικά να εισέρχονται στα κυπριακά ύδατα και να παρενοχλούν Αμερικανούς εργαζομένους της Noble Energy. Ξεκαθάρισε ότι η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών τέθηκε σε κίνδυνο. 

“Πως σου φαίνεται αυτό; Φαίνεται πως η κυπριακή κρίση δεν έχει κοπάσει. Τουρκικά πλοία εξακολουθούν να επιχειρούν παράνομα εντός των κυπριακών υδάτων και να πραγματοποιούν ασκήσεις σε απόσταση 60 χλμ. από την πλατφόρμα της Noble”, αναφέρει το email που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Η αμερικανική ενόχληση υπήρξε λοιπόν και ήταν έντονη. Το θέμα είναι γιατί δεν εκφράστηκε πιο ανοικτά ή πιο δυναμικά; Και γιατί οι Αμερικανοί δεν “άδειασαν”, ως όφειλαν, δημόσια την κατοχική δύναμη Τουρκία. Και γιατί όταν πρόκειται για τον άλλο μεγάλο σύμμαχό τους, το Ισραήλ, οι Αμερικανοί σπεύδουν να το κατακρίνουν; Τι είναι αυτό που τους φοβίζει με την Τουρκία και τον ισλαμιστή Πρόεδρό της;

Mιχάλης Ιγνατίου

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top