Select Menu

Το ότι ως έθνος χρειαζόμαστε κοινά συνδετικά στοιχεία για να βαδίσουμε στο μέλλον, είναι κατανοητό και απέχει κάθε αντίρρησης. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει με όλα τα έθνη της υφηλίου. Το ίδιο επίσης και με τις κοινότητες, ομάδες κ.τ.λ. Τα μέλη τους οφείλουν να συμφωνούν και να προσυπογράφουν σε ορισμένες πίστεις κοινές και αδιαπραγμάτευτες

Γράφει ο Γιώργος Σ. Πολίτης

Θα πρέπει να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα γιατί είμαι σίγουρος πως δεν είναι κατανοητό από όλους. Π.χ. Ο σύλλογος Ποντίων θεωρεί δεδομένο πως τα μέλη τους υποστηρίζουν τα δίκαια των ομοϊδεατών, παρίστανται στις εκδηλώσεις στις οποίες μπορούν να παραστούν και θεωρούν ως γενοκτονία (όπως και είναι) τον διωγμό από τους Τούρκους. Ο σύλλογος των εμπόρων θεωρεί το ασφαλιστικό ως ένα πεδίο άξιων αγώνων, μη δεχόμενα -τα μέλη του- την κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. κ.τ.λ.

Εμείς όλοι ως Έλληνες αποφασίσαμε ως κοινό έδαφος υπεράσπισης, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τη σημαία ως σύμβολο, την εθνική μας κληρονομιά και κάποια άλλα που ενδεχομένως μου διαφεύγουν.

Πίσω από όλα αυτά -τα οποία είναι στην ουσία μόνο ιδέες που απαιτούν συνομολόγηση-, διατεινόμαστε και άλλα πάρα πολλά μικρότερα, ώστε να καταφέρουμε μια εν δικαίω μάχη στους όποιους αντιτιθέμενους.

Επιμένουμε καμαρώνοντας λοιπόν πως είμαστε οπαδοί της δημοκρατίας την οποία και εγένησαν οι πρόγονοί μας. Δίκαιοι όλοι μας, δίχως αμφισβήτηση, υπέρμαχοι της ελευθερίας όχι μόνο του δικού μας έθνους, αλλά και όλων των υπολοίπων. Πράγματι όλα ετούτα τα πιστεύουμε ως γνήσιοι απόγονοι των φιλοσόφων της αρετής και της θρησκείας μας που διακηρύσσει αγάπη.

Πλέον αυτών έχουμε θεσπίσει –επίσης καμαρώνοντας- κράτος ελευθερίας, δημοκρατικό.
  • Το μόνο μελανό σημείο όλων αυτών είναι ότι δεν έχουμε επαρκώς εμπεδώσει τα νοήματα των προτερημάτων μας. Καταντούμε λοιπόν, να μοιάζουμε καίτοι …παντρεμένοι, μοιχοί, ωρυόμενοι όμως σε όλους δικηγορώντας απαιτώντας κατανόηση …πως πίσω από τις όποιες κατά συρροή απάτες μας παραμένουμε μονογαμικοί!
Ανεξίθρησκοι λοιπόν, ναι, αλλά μαινόμενοι στην πρώτη μαντήλα της παρέλασης.

Μήπως θα έπρεπε να βγάλουμε το ανεξίθρησκοι από το κιτάπι των προτερημάτων μας. Τι σημαίνει ανεξίθρησκος; Να προσκυνώ το θρήσκευμα της αρεσκείας μου διατηρώντας το δικαίωμα να λέγομαι Έλληνας.

Βεβαίως, εξακολουθούμε να είμαστε: Ανθρωπιστές, υπερασπιστές των δικαίων των λαών.

Σίγουρα είμαστε τέτοιοι όντας ενάντιοι σε κάποιους ανθρώπους;
(Σύμφωνοι, κανείς δεν 'απολαμβάνει' τους μετανάστες στον τόπο του, αλλά τουλάχιστον τούς γνωρίζει την ανθρώπινη ιδιότητά τους. Τους αναγνωρίζει το δικαίωμα να προσπαθούν για μία καλύτερη ζωή και επειδή υπάρχουν αρκετοί σκάρτοι ανάμεσά τους δεν τους καταδικάζει όλους. Σάμπως οι Έλληνες είμαστε όλοι καλοί; Κι αν υποθέσουμε πως είμαστε άριστο έθνος για εμάς, είμαστε σίγουροι πως είμαστε το ίδιο και άριστοι και για τους άλλους;)

Ασφαλώς υπάρχουν εκατέρωθεν ορθά επιχειρήματα όμως επίσης σίγουρα θα πρέπει να αλλάξουμε και κάποια από τα επίθετα που στολίζουν τις ιδέες περί των εαυτών μας.

Η αλήθεια είναι πως τα μεταξωτά βρακιά μοιάζουνε με τις αξίες, με μόνη διαφορά πως τα πρώτα χρειάζονται επιδέξια οπίσθια οι δε δεύτερες επιδέξιους νόες… και λέγοντας επιδέξιους νόες εννοώ μυαλά όπου απέχουν της όποιας δογματικής σκλήρυνσης.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, αλλά υπάρχει και μία άλλη που μας αφορά. Εκείνη του ελάχιστου, ποταπού προσωπικού πολιτικού συμφέροντος.
Το καράβι έχει πάρει κλίση. Γέρνει εν μέσω θαλασσοταραχής και οι πολιτικοί ασχολούνται με την λεπτομέρεια της τάξης. Τακτοποιούν ως άριστες νοικοκυρές τα πιατάκια στα ντουλάπια, τα κουταλάκια στις θήκες τους ξσκονίζοντας επισταμένα ακόμα και τα πίσω μέρη των καθισμάτων, ως να έχουμε με άλλα λόγια φτάσει εκείνο το σημείο αριστότητας όπου τους ενοχλεί ακόμα και η μία λέξη που ξεστομίζεται από το στόμα του ανθρώπου του αντιπάλου κόμματος.

Η αλήθεια είναι δυστυχώς, πως περιμένουν στην γωνία καραδοκώντας το απόπημα.

Μεγάλη πολυτέλεια!

Καιροφυλακτούν ελπίζοντας στο ελάχιστο σαρδάμ, στην ελαχίστως ατυχή ατάκα στην οποία μπορούν να προσδώσουν διαστάσεις τρέλας… Έχουν την ικανότητα να συζητάνε ώρες, ημέρες και μήνες δίχως κούραση αναδεικνύοντας τα μεμπτά των αντιπάλων τους, κινδυνολογώντας λογοτεχνούντες σενάρια επί σεναρίων με δυστυχή αποτελέσματα. Πορδολογήματα που λέγονται απλά γιατί τα στόματα εντέλλονται να μην παραμείνουν κλειστά.

Και για όλα αυτά φταίει η γενικότερη υποκριτική λογική που δεν έχει σύνεση την ώρα όλοι εμείς δρέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της ελεεινής σκοπιμότητας.

politisg
www.politisg.weebly.com

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top