Select Menu


Έψαχνα στο πολύ ενδιαφέρον site της οργάνωσης Democracy International να δω τι ισχύει στον κόσμο όσο αφορά τα Συνταγματικά δημοψηφίσματα.

Στο συγκεκριμένο site μπορεί κάποιος να δει τι ισχύει σε κάθε χώρα όσο αφορά τα δημοψηφίσματα και σε όλα τα πολιτικά επίπεδα.

Χώρες για τις οποίες δεν ακούμε συχνά, αν και διαθέτουν ένα εντυπωσιακό δημοκρατικό «οπλοστάσιο» όπως για παράδειγμα η Βολιβία με 2 μορφές των θεσμών σε τοπικό, 2 σε περιφερειακό και 8(!) σε εθνικό επίπεδο. Στην Ιταλία έχουμε αντίστοιχα 5 είδη δημοψηφισμάτων σε εθνικό επίπεδο αλλά κανέναν θεσμό σε τοπικό και περιφερειακό (παρά το μέγεθος της χώρας). Στον Καναδά υπάρχουν 25 θεσμοί σε τοπικό, 20 σεπεριφερειακό και μόλις ένας (1) σε εθνικό επίπεδο.

Φυσικά, από μόνη της η ποσοτική σύγκριση μας δίνει μικρή εικόνα της πραγματικότητας αφού οι θεσμοί διαφέρουν σημαντικά σε ισχύ από χώρα σε χώρα.

Η έκπληξη έρχεται φυσικά από την Ελβετία. Πολλοί από εμάς έχουν ίσως ακούσει για τους θεσμούς αυτής της χώρας σε ομοσπονδιακό επίπεδο (τρεις και ιδιαίτερα ισχυροί υπέρ των πολιτών) αλλά τι συμβαίνει στα 26 καντόνια και στους περισσότερους από 2.000 δήμους (2.551 τον Απρίλιο του 2011 με τον αριθμό τους όμως να φθίνει) αυτής της λιλιπούτειας χώρας; Κρατηθείτε! 113 διαφορετικές μορφές δημοψηφισμάτων σεπεριφερειακό επίπεδο (δηλαδή σε επίπεδο καντονιών) και 35 θεσμοί σε τοπικό επίπεδο.

Τα παραπάνω αποτελούν μία ακόμα απόδειξη πως η δημοκρατία δεν μπορεί να βρίσκεται μακριά από τους πολίτες. Κοιτίδα της είναι η μικρή κλίμακα των τοπικών κοινωνιών, εκεί κατανοούμε τι πραγματικά σημαίνει δημοκρατία, εκεί μπορούμε να την δούμε να λειτουργεί στην πράξη και μέσω αυτής της εμπειρίας μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα δημοκρατικό πολιτικό μοντέλο (ο κάθε λαός το δικό του) στο επίπεδο ενός κράτους.

Βουρλής Πέτρος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top