Select Menu


Σε μία έκθεση 64 σελίδων το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, με πολύ κόπο και προσπάθεια, καταφέρνει να μην φωνάξει προς την Task Force: «αποτύχατε, ξοδέψατε χρήματα χωρίς έλεγχο σκοπιμότητας και αποτελεσμάτων, δεν προσφέρατε λύσεις τουναντίον προσθέσατε προβλήματα».

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται οι συστάσεις του Συνεδρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένας προσεκτικός αναγνώστης μπορεί ίσως να διακρίνει και υπόνοιες κατασπατάλησης προϋπολογισμού που εγείρουν σοβαρά ερωτήματα. Τόσο για την επιλογή προσώπων και παρόχων υπηρεσιών, όσο και για την επιστημονική και τεχνοκρατική επάρκεια των εμπειρογνωμόνων της Ομάδας Δράσης.

Συγκεκριμένα συνιστάται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • να δημιουργήσει μια δεξαμενή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα μπορούν να τοποθετούνται, αναλόγως των αναγκών, σε έργα τεχνικής βοήθειας στα κράτη μέλη (ευθεία αμφισβήτηση της επιστημονικής και τεχνοκρατικής επάρκειας των μελών της Task Force)


  • να εξορθολογίσει τον αριθμό των εταίρων με σκοπό να διασφαλιστεί η συνοχή και να απαιτούνται λιγότερες προσπάθειες συντονισμού των πολιτικών (ευθεία αναφορά σε ασυνεννοησία και λανθασμένες επιλογές πολιτικής),


  • να επιλέγει παρόχους υπηρεσιών βάσει συγκριτικής ανάλυσης των διαθέσιμων επιλογών και να καθορίζει σαφώς το πεδίο αναφοράς της τεχνικής βοήθειας (λίγο απέχει από το να εγείρει υποψίες για τον λόγο επιλογής ανεπαρκών παρόχων υπηρεσιών που κατέληξαν σε άχρηστες συστάσεις)


  • να διασφαλίσει ότι η υλοποίηση της τεχνικής βοήθειας παρακολουθείται και αξιολογείται συστηματικά, καθώς και ότι τα διδάγματα που αντλούνται αξιοποιούνται στην όλη διαδικασία (ουσιαστικά καταλογίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδράνεια τόσο σε σχέση με την παρακολούθηση, όσο και την αξιολόγηση της τεχνικής βοήθειας).

Σοφία Σακοράφα

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top