Select Menu


Η ανεργία χωρίζει στα δύο την Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση. Οι νέοι Ελληνες και Πορτογάλλοι θεωρούνται «χαμένη γενιά». Η Φινλανδία είναι ο «νέος ασθενής».

Η Ευρώπη είναι κολλημένη στην κρίση εργασίας. Οχτώ χρόνια μετά την οικονομική ύφεση του 2008 η ανεργία αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή στον κοινωνικό ιστό των οικονομιών που ανήκουν στη Νομισματική Ενωση.

Οι τελευταίες μετρήσεις για την απασχόληση, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο η ανεργία στις 19 χώρες του Ευρώ υποχώρησε στο 10,4% από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ομως κοιτάζοντας προσεκτικά τον χάρτη που δημοσιεύει η Daily Telegraph βλέπει κανείς να ξεδιπλώνεται μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου. Ετσι οι χώρες της Νομισματικής Ενωσης χωρίζονται σε δυνατές και σε αδύναμες – με πιο αδύναμη την Ελλάδα (24,50%) και πιο δυνατή τη Γερμανία (4,5%). Πρέπει εδώ να σημειωθεί, α) ότι τα προαναφερθέντα ποσοστά είναι τα επισήμως δηλωμένα και β) το 4,5% της Γερμανίας είναι το καλύτερο ρεκόρ για τη χώρα μέχρι σήμερα.


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η οικονομία της Γερμανίας πηγαίνει σταθερά μπροστά - τα τελευταία έξι χρόνια ανοίγουν 33.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα! Αντιθέτως στην Ελλάδα, το 1/4 του πληθυσμού δεν εργάζεται καθόλου από το 2014. Αδυνατεί δηλαδή να βρει σταθερή δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια.

Στην Ιταλία ο δείκτης ανεργίας παρέμενε στο 11,4% (τέλος Δεκεμβρίου) παρά τις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να προωθήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι τα τελευταία δύο χρόνια. Ομως ο αριθμός των εργαζομένων Ιταλών έπεσε τον Δεκέμβριο κατά 21.000 συγκριτικά με τον Νοέμβριο - στα μητρώα ανεργίας ανεγράφησαν 18.000 Ιταλοί.

Στη Γερμανία τα τελευταία έξι χρόνια ανοίγουν 33.000 θέσεις εργασίας κάθε μήνα!


Αλλά πάλι δεν είναι μόνο ο Νότος που υποφέρει... Ο δείκτης ανεργίας της Φινλανδίας ανέβηκε κατά 0,4% στο 9,2% του πληθυσμού της χώρας στο τέλος του 2015. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό για τη Φιλανδία από το 1998, την προ-ευρώ εποχή δηλαδή. Η χώρα, σύμφωνα με τους οικονομικούς μελετητές είναι ο «νέος ασθενής» της Ευρώπης.


Η ανεργία θεωρείται δείκτης για την υγεία μιας οικονομίας και η πτώση στους δείκτες τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιούνιο του 2015. Παρότι λοιπόν ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί συνολικά -θα μπορούσε να θεωρηθεί καλό νέο το ότι οι άνεργοι μειώνονταν τους τελευταίους 15 μήνες- οι οικονομολόγοι αυτή τη στιγμή εκφράζουν φόβους ότι η φόρα της κυκλικής ανάκαμψης υποχωρεί. 

Αν λοιπόν η ανάκαμψη χάσει τον ρυθμό της τους επόμενους 18 μήνες η Ευρώπη θα ξαναπέσει σε ύφεση με αποτέλεσμα διπλάσια ψηφία στους ανέργους, συγκριτικά με τα προ κρίσης ποσοστά (7,5%). Σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία η ανεργία έπεσε στο 5%.

Στην Ελλάδα, το 1/4 του πληθυσμού δεν εργάζεται καθόλου από το 2014. Αδυνατεί δηλαδή να βρει σταθερή δουλειά τα τελευταία δύο χρόνια

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ανεργία ως το 2020 θα έχει πέσει στο 9% στις χώρες της Ευρωζώνης. Αλλά το χειρότερο όταν μιλάμε για ανεργία είναι τα ποσοστά των νέων χωρίς δουλειά στην περιφέρεια του Νότου. Τα ποσοστά εδώ παραμένουν κολλημένα στο 50% του πληθυσμού της Ισπανίας και της Ελλάδας, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την Ευρωζώνη είναι 22%.

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) εκτιμά ότι 4,454 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι στην ΕΕ και τα 3 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 68%, ζουν σε χώρες της Νομισματικής Ενωσης.

Αυτή η κρίση στον τομέα της εργασίας, οδηγεί σε κύματα μετανάστευσης μορφωμένων και με εύρος δεξιοτήτων νέων, από την Πορτογαλία και την Ελλάδα προς ισχυρές χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης. Πρόκειται για τη λεγόμενη «χαμένη γενιά» στην περιφέρεια της ΕΕ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top