Select Menu


Παρά τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους που απαγορεύουν τη χρήση της πείνας ως όπλο εναντίον αμάχων, στους πολέμους στη Μέση Ανατολή, έχει κλιμακωθεί και τα τρόφιμα έχουν γίνει ένα όπλο πολέμου.

Όλες οι πλευρές των συγκρούσεων στη Συρία την Υεμένη και το Ιράκ έχουν χρησιμοποιήσει ως εξοντωτική τιμωρία τα μπλόκα για να αναγκάσουν την άλλη πλευρά σε παράδοση, είναι μια τακτική που αποδείχθηκε «αποτελεσματική» σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ομάδες βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) επισκέφτηκαν αρκετές πολιορκημένες πόλεις στη Συρία σε μια ανθρωπιστική αποστολή. Αυτή η αποστολή περιελάμβανε τη Madaya, μια πόλη βορειοανατολικά της Δαμασκού, με πληθυσμό 40.000, όπου και κυκλοφόρησαν πρόσφατα εικόνες του πεινασμένου πληθυσμού, ιδιαίτερα τα υποσιτισμένα παιδιά, και «κέρδισαν» τη διεθνή προσοχή.

Μετά την επιστροφή από αυτό το ταξίδι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε ότι η χρήση των τροφίμων ως όπλο για σύγκρουση συνιστά έγκλημα πολέμου.

«Οι ομάδες του ΟΗΕ έχουν γίνει μάρτυρες σκηνών που στοιχειώνουν της ψυχές μας», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν.

Ενώ οι πολιορκίες θεωρείται από το στρατό ότι είναι μια «βιώσιμη τακτική» για να αποτραπεί η περαιτέρω αναταραχή σε ζώνες συγκρούσεων, οι δυνάμεις των μπλόκων, αναμένεται να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το 2015, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) αναγκάστηκε να μειώσει το μέγεθος των μερίδων τροφίμων που παρέχει σε οικογένειες στο εσωτερικό της Συρίας έως και 25%, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων πόρων (χρημάτων). Ο οργανισμός αναφέρει ότι θα πρέπει να αυξήσει ως και 25 εκατομμύρια $ κάθε εβδομάδα για την κάλυψη των βασικών αναγκών σίτισης των ανθρώπων που πλήττονται από την συριακή σύγκρουση.

Στην Υεμένη, περίπου 14,4 εκατομμύρια πολίτες, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού είναι σε επισιτιστική ανασφάλεια, μέσα σε οκτώ μήνες, αυξήθηκε 12% σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Η πρόσβαση στο νερό και τα καύσιμα παραμένουν σπάνια για τι χώρα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Μια νέα έκθεση από τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα , διαπιστώθηκε ότι πολίτες της Υεμένης υποβάλλονται σε τακτικές «πολιορκίας», που «αποτελούν απαγορευμένη χρήση ως μέθοδος πολέμου».

Για την πρόληψη μιας ανθρωπιστικής επισιτιστικής κρίσης, θα έπρεπε να παρέχεται η ασφάλεια των τροφίμων για τη διατροφή, και να απαιτηθεί η παύση των επιθέσεων κατά των πολιτικών υποδομών, και η ελευθερία των κινήσεων για όλους τους πολίτες με την άμεση άρση όλων των πολιορκιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Υπάρχουν 1 εκατομμύριο άνθρωποι σήμερα που ζουν υπό πολιορκία, όπου η πείνα χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου.

Χρήστος Κατσέας
Πηγή/πληροφορίες, ΟΗΕ.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top