Select Menu


Από το 2000 έως το 2008, ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης, δεν έκανε δήλωση Πόθεν Έσχες. Για την “παράβλεψη” αυτή δεν φαίνεται να ενοχλήθηκε κανένας παράγοντας από αυτούς που ήταν αρμόδιοι για τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες και η αποκάλυψη προέκυψε κατά τη διαδικασία ελέγχου των δανείων του ΔΟΛ που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια.

Η Βουλή φαίνεται πως έχει λάβει έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία μετά από έρευνα στον Άρειο Πάγο που ήταν υπεύθυνος την εποχή εκείνη για τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες, απάντησε πως ο εκδότης δεν έχει καταθέσει δήλωση για εννιά χρόνια.

Το θέμα δεν είναι ούτε απλώς ηθικό ούτε φιλολογικό σε σχέση με κάποια παράλειψη. Πρωτίστως είναι θέμα ουσίας για το αν δηλαδή η παράλειψη κρύβει διακίνηση μαύρου χρήματος.

Το 2005 ο Σταύρος Ψυχάρης απέκτησε το 25,1 % του ΔΟΛ έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ όπως είχε ανακοινωθεί είχαν προέλθει από Τραπεζικό δάνειο. Όπως όμως φαίνεται να προκύπτει από την ενημέρωση του δανείου, ο Ψυχάρης λίγες μέρες μετά τη δανειοδότηση, κατέβαλε 10 εκατομμύρια με τα οποία αποπλήρωσε τμήμα του δανείου. Έτσι ενώ στις επίσημες ανακοινώσεις την εποχή εκείνη φαινόταν πως ο Ψυχάρης δανείστηκε για να αγοράσει μετοχές του ΔΟΛ, κατέβαλε ο ίδιος 10 εκατομμύρια.

Το ερώτημα είναι από πού προήλθαν αυτά τα 10 εκατομμύρια και αν δικαιολογούνται από το Πόθεν Έσχες. Όλως τυχαίως δεν υπάρχει δήλωση γι’ αυτή τη χρονιά. Ώστε να ελεγχθεί.Είναι εντυπωσιακό επίσης το γεγονός πως κάποιος εκδότης καταβάλει στην Τράπεζα 10 εκατομμύρια και κανένας δεν μπαίνει στον κόπο τόσα χρόνια να ελέγξει αν είναι νόμιμα και από ποια δραστηριότητα προέρχονται, ούτε η Τράπεζα ενημερώνει τις Αρχές

Ο έλεγχος των δανείων του ΔΟΛ για τα οποία ο Σταύρος Ψυχάρης ερευνάται ως ύποπτος, έχει ήδη καθυστερήσει. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς έχουν δώσει στον Ψυχάρη πρωτοφανώς τρεις αναβολές για να καταθέσει. Την περίοδο των αναβολών τα δάνεια του Ψυχάρη παρουσίαζαν καθυστερήσεις.Την ημέρα που ο Ψυχάρης κατέθεσε στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δανείων 3,5 εκατομμύρια ώστε το δάνειο να φαίνεται ενήμερο. Την ίδια εποχή βέβαια οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ παρέμεναν απλήρωτοι λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Η έρευνα για τα δάνεια πρέπει να ολοκληρωθεί τώρα και προκύπτει άμεσα η ανάγκη να ξεκινήσει άλλη έρευνα που θα ερευνά το Πόθεν Έσχες του Ψυχάρη και τη διακίνηση των 10 εκατομμυρίων.

Το αδίκημα της μη υποβολής του Πόθεν Έσχες από τον Ψυχάρη έχει παραγραφεί αφού ήταν πλημμέλημα την εποχή που διαπράχθηκε. Αυτό δε σημαίνει πως η Εισαγγελία δεν έχει υποχρέωση να ελέγξει το Πόθεν Έσχες.

Αν προκειμένου να λάβει τα υπέρογκα δάνεια ο ΔΟΛ έχουν υποθηκευτεί λογαριασμοί στο εξωτερικό, η Εισαγγελία δεν μπορεί να ισχυριστεί απλώς πως τα δάνεια έχουν κάλυψη, αλλά είναι υποχρεωμένη να ερευνήσει με νέα έρευνα σε ποιόν ανήκουν αυτοί οι λογαριασμοί και το χρήμα και από ποιές ενέργειες προέρχονται.

Η καθυστέρηση της έρευνας που υπάρχει για τον Ψυχάρη, η οποία δεν προκύπτει για τεχνικούς ή νομικούς λόγους αλλά λόγω αδικαιολόγητων παρατάσεων που δίνονται στον εκδότη, δημιουργεί για μια ακόμη φορά φημολογίες και υποψίες για τη Δικαιοσύνη. Ήδη υπάρχουν φήμες πως κάποιοι περιμένουν πως δεν θα αντέξει ο Συριζα στην κυβέρνηση και γι αυτό παίζουν τις καθυστερήσεις στο παιχνίδι. Είναι έτοιμοι βεβαίως και αυτοί οι οποίοι περιμένουν την μη παραπομπή Ψυχάρη για να την χρεώσουν στην κυβέρνηση ξεχνώντας τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

koutipandoras.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top