Select Menu


O πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια πρόσφυγες να εγκαταλείπουν βίαια τα σπίτια τους, την οικογένειά τους και την πατρίδα τους. Το χάος του πολέμου προκάλεσε ζημιές και καταστροφές σε αρκετά ιστορικά μνημεία, γιγαντώνοντας ακόμα περισσότερο την τραγωδία. Πρόσφατα μάλιστα, κατεδαφίστηκε η αρχαία πόλη της Παλμύρας, παγκόσμια κληρονομιά της Unesco.

Mία ομάδα καλλιτεχνών που ζουν προσωρινά σε στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα με την Ιορδανία, πήραν την πρωτοβουλία να αναδημιουργήσουν σε μικρογραφία τα μνημεία που έχουν καταστραφεί. Η καλλιτεχνική δημιουργία έγινε με αυτόν τον τρόπο ένα μικρό εργαλείο ανυπακοής, μέσα στη φρίκη και την απελπισία του πολέμου. Σε μία προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανό ένα κομμάτι της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης, οι άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στην τέχνη.


"Αυτός είναι ένας τρόπος για να μην ξεχνάμε. Ως καλλιτέχνες, μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο. Πολλά από όσα γνωρίζουμε για τους αρχαίους πολιτισμούς, σώζονται μέσα από τα ιερογλυφικά και τις ζωγραφιές στα σπήλαια", ανέφερε ο Mahmoud Hariri, ένας από τους καλλιτέχνες.


Τα αντίγραφα των μνημείων που δημιουργήθηκαν αποτελούνται από διαφορετικά υλικά και αυτοσχέδιες κατασκευές, έχουν ωστόσο μία μοναδική ομορφιά. Σκοπός τους; Η διατήρηση της μνήμης και της αρμονίας, της ελπίδας, ακόμα και στις πιο σκοτεινές συνθήκες.




Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top