Select Menu


Οι διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στη Συρία πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο της Γερμανίας την Πέμπτη με φόντο την επίθεση, που υποστηρίζεται από τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, για να σπάσει τον κλοιό των «επαναστατών».

Του Χρήστου Κατσέα

Οι συνομιλίες είχαν συγκληθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (17ο μέλος), το οποίο περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ και των περιφερειακών συμμάχων, Σαουδικής Αραβίας, την Τουρκία και το Κατάρ, στον πόλεμο για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν, οι οποίες έχουν τη συμμαχία τους και στηρίζουν ενεργά το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Ουάσινγκτον απαίτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν η Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Οι ΗΠΑ, μαζί με τις αραβικές μοναρχίες και το καθεστώς στην Τουρκία, φοβάται ότι χωρίς μια παύση των εχθροπραξιών, οι ισλαμιστές πολιτοφύλακες που έχουν υποστηριχθεί εδώ και καιρό, και χρηματοδοτούνται και οπλίζονται για σχεδόν πέντε χρόνια τώρα μπορεί να αντιμετωπίσουν μια ανεπανόρθωτη ήττα.

Η Ρωσία, από την πλευρά της φέρεται να πρότεινε μια κατάπαυση του πυρός που να ξεκάνει την 1η Μαρτίου, επιτρέποντας έτσι τη συριακή κυβέρνηση να αποκαταστήσει τον έλεγχο πάνω από το Χαλέπι. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν ότι είχαν φτάσει σε αρχική συμφωνία προς κατάπαυση του πυρός «μέσα σε μια εβδομάδα» μαζί με ταχεία ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Kerry δέχτηκε ότι ενώ η συμφωνία φαινόταν καλή «στα χαρτιά», θα έπρεπε όμως να δοκιμαστεί.

Την παραμονή των συνομιλιών στο Μονάχο, ο Κέρι, σε μια συνέντευξη στη Washington Post είπε «Αυτό που κάνουμε είναι μια δοκιμή για τη Ρωσική και την Ιρακινή σοβαρότητα, και αν δεν είναι σοβαρή, τότε θα πρέπει να υπάρχει η εξέταση ενός σχεδίου Β. Δεν γίνετε απλά να καθόμαστε εκεί».

Το «Σχέδιο Β»

Θα αποτελείται από μια απότομη κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Συρία, η οποία θα πραγματοποιείται υπό την κάλυψη της καταπολέμησης του ISIS, αλλά θα απευθύνεται και στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ φέρεται να έχουν περάσει της τελευταίες ημέρες σε συζητήσεις για ένα «Σχέδιο Β» που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή τους με άμεση στρατιωτική επέμβαση για να σώσει τους «αντάρτες» που έχουν υποστηρίξει.

Αυτό θα μπορούσε γρήγορα να φέρει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τις σε διαμάχη με τη Ρωσία, σε μια ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μιλήσει τις τελευταίες ημέρες για τι δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» στο Χαλέπι και σε άλλες περιοχές των ανταρτών που βρίσκονται υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ένας τέτοιος διάδρομος θα απαιτούσε μια στρατιωτική δύναμη, και την επιβολή μιας εναέριας προστασίας, «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», που θα σημάνει μια αντιπαράθεση όχι μόνο με την κυβέρνηση της Συρίας, αλλά και με τα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Δυστυχώς ο λαός της Συρίας είναι τα θύματα ενός ενορχηστρωμένου πόλεμου, που οδηγείται από την παγκόσμια στρατηγική του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού (και όχι μόνο) να αντιστρέψει την οικονομική παρακμή της, μέσα από τη χρήση ή την απειλή της στρατιωτικής δύναμης.

Η Ουάσιγκτον ζήτησε αλλαγή καθεστώτος στη Συρία ως ένα μέσο για ένα τέλος, αλλά και την αποδυνάμωση των δύο βασικών συμμάχων της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, και την επαναβεβαίωση του Δυτικού ασφυκτικού κλοιού για τους τεράστιους ενεργειακούς πόρους της Μέσης Ανατολής.

Η απειλή ενός Παγκοσμίου Πολέμου τίθεται όχι μόνο από την προοπτική των ΗΠΑ και της Ρωσίας, αλλά και από ολόκληρη την λογική του Συριακού πολέμου για την αλλαγή του καθεστώτος, και των ευρύτερων στρατηγικών στόχων που εξυπηρετεί. Αυτό βρίσκει έκφραση στην κλιμάκωση της στρατιωτικής περικύκλωσης της Ρωσίας και την ολοένα και πιο προκλητική αντί-κινεζική πολιτική του ΝΑΤΟ που ακολουθείται από το Πεντάγωνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Ουάσιγκτον πρέπει να εμποδίζει την εμφάνιση οποιασδήποτε εξουσίας, που θα είναι σε θέση να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Αμερικανικού καπιταλισμού σε παγκόσμια ή ακόμα και περιφερειακή κλίμακα. Αυτή η «μεγάλη στρατηγική» έχει οδηγήσει σε αδιάκοπους για τις ΗΠΑ πολέμους στο πρόσφατο παρελθόν, και τώρα αποτελεί μια πραγματική απειλή ενός πυρηνικού παγκόσμιου πόλεμου όσο και αν αυτό φαίνεται μακρινό.

Γεωπαρατήρηση


Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top