Select Menu


Το υπουργείο Εργασίας "δουλεύει" τους 200 απολυμένους-Η Bolton Group είναι μία από τις επενδύσεις που θα "έσωναν" την Ελλάδα.

Γράφει ο Ξενοφώντας Ερμείδης

Ο ιταλικός επενδυτής Bolton Group αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην Softex αφήνοντας στον δρόμο 200 εργαζόμενους. Η εταιρεία χαρακτηρίζει το λουκέτο αναγκαίο μετά την πυρκαγιά του 2015 που δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή, όπως υποστηρίζει η εταιρεία. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα ξένου επενδυτή που θα ανορθώσει την οικονομία της χώρας και θα ανοίξει θέσεις εργασίας.

Η Bolton Group πήρε τα χρήματα από την ασφάλεια για την πυρκαγιά αλλά έκρινε ότι δεν την συμφέρει να έχει μια επιχείρηση ανοιχτή στην Ελλάδα. Ως ιδιώτης έχει κάθε δικαίωμα να ανοίγει και να κλείνει από την στιγμή που πληρώνει τις αποζημιώσεις των απολυμένων και τις υποχρεώσεις της στο κάθε κράτος που έχει την θυγατρική της. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εργασίας έβγαλε ανακοίνωση που μόνο γέλια δεν προκαλεί. Θέλει με το ζόρι να πείσει μία πολυεθνική ότι δεν έχει δικαίωμα να βάλει λουκέτο και μπαίνει στα χωράφια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για το πώς θα πρέπει να δίνουν τις αποζημιώσεις και ότι το τίμημα που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές στον κολοσσό δεν ήταν αυτές που έπρεπε. Αυτό οι υπηρεσίες του Κράτους έπρεπε να το ελέγξουν πριν μπει το λουκέτο και ίσως να ερευνήσουν λίγο καλύτερα τις αιτίες της τότε πυρκαγιάς.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με το υπ. Εργασίας, με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία. Αυτό αποτέλεσε το «πρόσχημα», καταγγέλλει το υπουργείο έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η Softex και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

Η κυβέρνηση ή έχει πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι πολυεθνική κολοσσοί ή προσπαθεί να κατευνάσει τους νέους απολυμένους που θα προστεθούν στους εκατοντάδες χιλιάδες. Φανταζόμαστε αν τέτοιου είδους οικονομική μεταρρύθμιση της χώρας έχει στο νου της η νυν κυβέρνηση τι θα γίνει όταν τα funds αρχίσουν να παίρνουν τα ελληνικά επιχειρηματικά δάνεια ασφαλίζοντας τις επιχειρήσεις για κάθε είδους "ατυχήματα".

Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση της Softex θα εξαντλήσει κάθε νόμιμη δυνατότητα προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. "Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν είναι πια η χώρα της αυθαιρεσίας σε βάρος της οικονομίας και της εργασίας", σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση όταν γίνεται το πανηγύρι της αυθαιρεσίας μόνο από τις fast track αδειοδοτήσεις που κάνει ή υπόσχεται η ίδια η κυβέρνηση για να προσελκύσει ξένους επενδυτές με ελληνικά εργατικά χέρια.

Επίσης, ποια είναι η πάσα κατεύθυνση μόνο το υπουργείο γνωρίζει αφού η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις λουκέτων που έχουν μπει τα τελευταία 6 χρόνια στην χώρα των "μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής ανάπτυξης". Η περίπτωση της Softex έρχεται να προστεθεί στα λουκέτα που έχουν βάλει οι υπόλοιπες μεγάλες χαρτοβιομηχανίες της χώρας τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι η Χαρτοποιία Θράκης (Diana) του Πάνου Ζερίτη, που κήρυξε πτώχευση το 2012 και η Delica στην Πάτρα που έκλεισε το 2013. Το 2002 είχε κλείσει και το εργοστάσιο της Softex στην Δράμα (παρήγαγε μεταξύ άλλων το χαρτί για τα σχολικά βιβλία) που απασχολούσε 600 εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση από τη μια μεριά είναι στο πλευρό των εργαζομένων και από την άλλη περνάει τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη προς ψήφιση από την Βουλή όπου το δικαίωμα της απεργίας καταργείται ενώ στο άρθρο 6 του εν λόγω Χάρτη που αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις προβλέπεται η άρνηση του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία!

Όσον αφορά την Bolton Group η ιστορία είναι μαύρη όπως και των περισσότερων πολυεθνικών που υπολογίζουν μόνο το κέρδος τους. Η Bolton Group έγινε μοναδικός μέτοχος της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας το 2002 μετά από την ιδιωτικοποίηση της κρατικοποιημένης επιχείρησης το 1999. Η συναλλαγή αυτή έγινε μέσα από ένα "διάδρομο" επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο ώστε ο όμιλος να πετύχει σημαντικές φοροαπαλλαγές ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και η νυν κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου διαφημίζοντας ότι ξένοι επενδυτές ήρθαν για να μάς σώσουν.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top