Select Menu


Έτοιμο είναι λοιπόν το ''δημοκρατικό'' κράτος της Ευρώπης, Δανία να υψώσει ένα επιπλέον τείχος έναντι των μεταναστών. Με σκοπό να περιορίσουν την εισροή μεταναστών και προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας τους και να καταστίσουν σε αυτούς τη Δανία ως ένα μη ελκυστικό και φιλικό κράτος προς εγκατάσταση λοιπόν, οι Δανική βουλή ψήφισε στις 26/1/16 το νόμο που δίνει το δικαίωμα στην κατάσχεση χρημάτων και τιμαλφών από τους πρόσφυγες και δυσχεραίνει την άσκηση των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από τις Διεθνείς Συνθήκες για τους πρόσφυγες .

Σαφέστατα ο νόμος αυτός, έχει δεχθεί ήδη έντονες κριτικές από κράτη - μέλη της Ε.Ε καθώς μας γυρνάει σε άλλες εποχές, παλιότερες και απάνθρωπες θυμίζοντας κάτι από ολοκαύτωμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα οικονομικό ολοκαύτωμα εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Το γεγονός όμως το οποίο προκαλεί φόβο, καθώς και μας δείχνει το πρόσωπο της σημερινής Ε.Ε απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πραγματική δημοκρατία είναι το ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η δανική κυβέρνηση να βρει κι άλλους μιμητές στην Ε.Ε. Κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει φυσικά στη δυσκολία και στη μη εφαρμογή μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό και θα δυσχεράνει όλο και περισσότερη τη θέση της χώρας μας.

«Είναι απαράδεκτο για τους Δανούς φορολογούμενους να πληρώνουν για αιτούντες άσυλο που μεταφέρουν μαζί τους πλούτο», δήλωσε ο Νάσερ Κάντερ, επίτροπος μετανάστευσης του Συντηρητικού Κόμματος. Το προηγούμενο μήνα ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν προειδοποίησε πως η Κοπεγχάγη δεν βλέπει να μπαίνει τέλος στο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στις σκανδιναβικές χώρες και σκοπεύει να σκληρύνει τη μεταναστευτική πολιτική της. Ενώ το κόμμα των Φιλελευθέρων κέρδισε τον Ιούνιο της εκλογές βασιζόμενο σε σκληρή πολιτική εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Δεν χρειάζεται λοιπόν και πολύ νόηση έτσι ώστε να καταλάβουμε τη δημοκρατικότητα ενός από τα αγαπημένα μέλη της Ε.Ε, Δανίας.

Πιο αναλυτικά ο νόμος που ψηφίστηκε το απόγευμα της 26ης Ιανουαρίου αναφέρει:

-Η αστυνομία έχει το δικαίωμα ελέγχων των αποσκευών των μεταναστών και κατάσχεσης των μετρητών άνω των 10.000 κορωνών (1340 ευρώ) ή και αντικειμένων άνω της συγκεκριμένης άξιας. Οι βέρες γάμου και άλλα συναισθηματικής αξίας αντικείμενα θα εξαιρούνται. Στις αρχές του μήνα το όριο αυτό είχε ορισθεί στις 3000 κορώνες προκαλώντας γενική κατακραυγή καθώς συγκρίθηκε με την κατάσχεση χρυσού και τιμαλφών των εβραίων από τους Ναζί. Το αποτέλεσμα αυτής της αντιπαράθεσης ήταν να...αυξηθεί το «ακατάσχετο» ποσό στις 10.000 κορώνες. Το επιχείρημα που επικαλείται η δανική κυβέρνηση είναι πως και οι ίδιοι οι δανοί πολίτες υποχρεώνονται να πωλούν πολύτιμα αντικείμενα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Η Ελβετία από το 1990 έχει εφαρμόσει το μετρό δήμευσης μετρητών αλλά όχι τιμαλφών, σε όσους ζητούν άσυλο στην χώρα και έχουν στην κατοχή τους άνω των 1000 ελβετικών φράγκων (915 ευρώ).

-Οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν χαμηλότερου επιπέδου προστασίας υπό την Δανική νομοθεσία. Για παράδειγμα θα πρέπει να περιμένουν τρία χρόνια, αντί για έναν χρόνο, μέχρις ότου μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση αλλά και όταν υποβληθεί αυτή η αίτηση η απάντηση της θα μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχει καταγγείλει ήδη τον επίμαχο νόμο, καθώς συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των παιδιών και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

-Οι άδειες προσωρινής παραμονής περιορίζονται από πέντε στα δυο χρόνια για αυτούς που δικαιούνται υψηλότερου επιπέδου προστασίας, ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για διακρίσεις των αιτούμενων άσυλου βάσει του χρώματος, της εθνικότητας, της θρησκείας ή ακόμη και των πολιτικών πεποιθήσεων τους. Οι πρόσφυγες θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος μεταφοράς των μελών των οικογενειών τους που θα έρθουν στην χώρα.

-Για άδεια μόνιμης εγκατάστασης θα απαιτείται η γνώση της Δανικής γλώσσας και η μόνιμη απασχόληση του τα 2,5 από τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε η προϋπόθεση απασχόλησης τα 3 από τα τελευταία 5 χρόνια. Η αίτηση για άδεια μόνιμης εγκατάστασης θα συνοδευτεί και από παράβολο 500 ευρώ.

-Η επιλογή των 500 προσφύγων ανά έτος που βάσει των Συνθηκών του ΟΗΕ αναλογούν στην Δανία, θα γίνεται με κριτήρια όπως η γλώσσα, οι δεξιότητες, η μόρφωση, η εργασιακή εμπειρία και η ηλικία.

Κλείνοντας και αφού διαβάσουμε αυτούς τους εξοργιστικούς και τα μάλα μισανθρωπικούς όρους που προβλέπει ο νέος νόμος των Δανών καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η ιδέα μια ρομαντικής, ελεύθερης με ανοιχτές πύλες και ορίζοντες Ευρώπης που ξετυλίχθηκε με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αρχίζει να γκρεμίζεται τόσο εύκολα όσο ένα κομμάτι χαρτί. Και πιστέψτε με μία τέτοια Ευρώπη όχι μόνο δεν προστατεύει τους κατοίκους της αλλά τους φέρνει σε όλο και πιο δύσκολη θέση, αναδύοντας τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα τόσο της Ε.Ε όσο και των πολιτών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ταυτόχρονα. Ο κλήρος λοιπόν πέφτει στην Ελλάδα και δύσκολα θα φύγει από αυτήν λίαν συντόμως.

Χριστόδουλος Φερεντίνος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top