Select Menu


Σε τι διαφέρει το ΔΝΤ από έναν δουλέμπορο; Σε τίποτα! Και δεν είναι υπερβολή μόλις διαβάσετε την πρότασή του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

Τι κάνει ένας δουλέμπορος. Φέρνει στην αγορά εργασίας αναξιοπαθούντες που εγκατέλειψαν λόγω πολέμου και πείνας την πατρίδα τους και τους εκμεταλλεύεται πληρώνοντάς τους με πολύ λιγότερα χρήματα από έναν ντόπιο για την ίδια εργασία.

Αυτή την πρακτική έρχεται τώρα να επιβραβεύσει το ίδιο το ΔΝΤ που με έκθεσή του καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν, προσωρινά, μέτρα έτσι ώστε οι πρόσφυγες να πληρώνονται με λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται σε κάθε χώρα!

Και το προτείνει με τη λογική ότι έτσι θα περιοριστεί το κόστος της διαχείρισης των προσφύγων για τις χώρες υποδοχής ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους ίδιους να βρουν πιο γρήγορα εργασία!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση όσο πιο γρήγορα μπουν οι πρόσφυγες στην αγορά εργασίας τόσο περισσότερο θα βοηθήσουν τη χώρα υποδοχής πληρώνοντας φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές.

Έτσι το ΔΝΤ ως δουλέμπορος με PHD νομιμοποιεί αυτή την πρακτική προτείνοντας για παράδειγμα ένας Σύρος πρόσφυγας που θα προσληφθεί σε ένα εργοστάσιο να πληρώνεται με λιγότερα χρήματα από έναν Γερμανό ή ένα Γάλλο εργαζόμενο στο ίδιο εργοστάσιο και στην ίδια θέση εργασίας!

Η έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «Το μεγάλο κύμα των προσφύγων στην Ευρώπη και οι οικονομικές προκλήσεις», προτείνει μια βραχυπρόθεσμη διαφοροποίηση μεταξύ των αιτούντων άσυλο και των πολιτών της ΕΕ, μέσα από «προσωρινές και περιορισμένες παρεκκλίσεις του κατώτατου μισθού για τους πρόσφυγες».

Προτείνει μάλιστα το μέτρο αυτό να συνδυαστεί με επιδότηση των μειωμένων μισθών στις επιχειρήσεις προκειμένου να απασχολούν «τα άτομα που μεταναστεύουν στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την κρατική βία από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Το άγιο δισκοπότηρο των νεοφιλελεύθερων

Όμως η πρόταση του ΔΝΤ δεν είναι προκλητική και προσβλητική μόνον ως προς την βασική αρχή ότι ένας παγκόσμιος οργανισμός δεν πρέπει να νομιμοποιεί το trafficking και να προτείνει την εκμετάλλευση των αναξιοπαθούντων προσφύγων στο όνομα της ένταξής τους στην αγορά εργασίας μιας άλλης χώρας.

Είναι εξόχως προκλητική, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι, και ως προς τον σκοπό που πραγματικά επιδιώκει να υπηρετήσει. Και αυτός δεν είναι άλλος από την πάγια θέση των νεοφιλελεύθερων και του ΔΝΤ ότι όσο μειώνονται οι μισθοί τόσο αυξάνεται η απασχόληση και οι δείκτες ανάπτυξης.

Όπως σημειώνουν οι επικριτές της πρότασης, το πρώτο αποτέλεσμα που θα φέρει η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα είναι η αντικατάσταση των εργαζομένων με φθηνότερους πυροδοτώντας έτσι ακόμα περισσότερο την ξενοφοβία. Το δεύτερο αποτέλεσμα το οποίο είναι και το ζητούμενο τελικά για τους νεοφιλελεύθερους θα είναι η μείωση των μισθών ως ποσοστό του ΑΕΠ, η αύξηση των κερδών για τις επιχειρήσεις και η αύξηση των ανισοτήτων.

Βέβαια, οι προτάσεις αυτές του ΔΝΤ, έχουν εμμέσως και ισχυρούς συμπαραστάτες. Για παράδειγμα στη Γερμανία η οποία φιλοξενεί ήδη 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και ο κατώτερος μισθός υπολογίζεται με 8,50 ευρώ την ώρα, ήδη από το Νοέμβριο το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, προειδοποίησε ότι λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη προσφορά φθηνού εργατικού δυναμικού, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τεθεί θέμα αύξησης του κατώτερου ημερομισθίου γιατί αυτή η αύξηση θα αποτελέσει εμπόδιο για την είσοδο στην αγορά εργασίας για πολλούς πρόσφυγες…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top