Select Menu


Της Νεφέλης Τσιάπου

Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα ξενοφοβίας, λόγω της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η ακροδεξιά απλώνει ολοένα και περισσότερο τα «κλαδιά» της, εδραιώνοντας τη θέση της.



Χιλιάδες διαδηλώσεις κατά των προσφύγων, βίαιες πράξεις εναντίων τους, αλλά και τακτικές πιέσεων για την ανέγερση φραχτών στα σύνορα χωρών πραγματοποιήθηκαν από κόμματα της ακροδεξιάς, με μία μεγάλη μερίδα του κόσμου να τα υποστηρίζει.

Γερμανία: AFD, ο πολιτικός βραχίονας του Pegida

To AFD, ένα κόμμα 2 χρόνων, με ευρωσκεπτικιστικό – λαϊκό χαρακτήρα, αλλά στη πραγματικότητα με σκληρά ξενοφοβικές και ακροδεξιές απόψεις, φαίνεται πως τραβάει τον συντηρητικό λαό της Γερμανίας όλο και περισσότερο.

Ωστόσο, ο κόσμος είχε ήδη εκφραστεί εντόνως, μέσω ενός αντι-ισλαμικού κινήματος, του Pegida. Το κίνημα των «Πατριωτών Ευρωπαίων Κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης», με έδρα τη Δρέσδη της πρώην ανατολικής Γερμανίας, οργανώνει από τις 20 Οκτωβρίου του 2014 διαδηλώσεις ενάντια στο Ισλάμ. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αλλάξει η πολιτική παροχής ασύλου», φώναζαν υποστηρικτές. Τράβηξε πολύ κόσμο με τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, πραγματοποιώντας διαδηλώσεις που βρέθηκαν πάνω από 25.000 άνθρωποι.

Το AFD προσεταιρισμένο πλέον στην ξενοφοβική φιλοσοφία, βρίσκει έκφραση στις διαδηλώσεις του Pegida.

Όταν η προσφυγική κρίση άρχισε να κάνει την είσοδό της στην Ευρώπη, το AFD δεν δίστασε να πάρει θέση. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος ο οποίος είπε: «Η υπεράσπιση των γερμανικών συνόρων με τα όπλα ως έσχατο μέσο είναι αυτονόητη».

Ο Μάρκους Πρέτσελ είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις και κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης: «Αυτό μπορούμε να το αποτρέψουμε. Όταν ακουστεί ο πρώτος πυροβολισμός στον αέρα θα γίνει ξεκάθαρο ότι είμαστε αποφασισμένοι».

Το AFD στις τελευταίες εκλογές, δε μπόρεσε να μπει στη Βουλή, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο τα ποσοστά του δεν ξεπερνούσαν το 5%. Σε τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο, τα ποσοστά του έχουν εκτοξευτεί φτάνοντας το 13,5 %, σε απόσταση αναπνοής από το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στο 15,5%,


Αυστρία: Η ακροδεξιά φλερτάρει με τη πρώτη θέση

Το Κόμμα των Ελευθέρων, ένα κόμμα ακροδεξιό με έντονα ρατσιστικές απόψεις, από το καλοκαίρι, έχει διπλασιάσει τα ποσοστά του, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Οκτώβριο, στις τοπικές εκλογές της Βιέννης, έλαβε ποσοστό 31%, ενισχύοντας περαιτέρω τη δύναμή του.

Νέες δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως λίγες μέρες πριν, δείχνουν το Κόμμα των Ελευθέρων πρώτο, με σχετική διαφορά.

«Ήμασταν από την αρχή αισιόδοξοι αλλά το αποτέλεσμα ξεπερνά τις προσδοκίες μας» είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του κόμματος, Χανς-Κρίστιαν Στράχε.

Το ακροδεξιό κόμμα, μέσα στο Δεκέμβριο, κατηγόρησε την κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ως υπεύθυνη για «μια απειλή της ασφάλειας των Αυστριακών πολιτών επειδή επέτρεψε μια παράνομη μαζική μετανάστευση χωρίς τους κατάλληλους ελέγχους και χωρίς ακριβή καταγραφή των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα της χώρας».

Κατήγγειλε ακόμη ανεπάρκεια των συρματοπλεγμάτων, στα αυστρο-σλοβενικά σύνορα λέγοντας ότι «είναι απλή περίφραξη, δεν είναι αγκαθωτά και το ύψος τους είναι μόλις δύο μέτρα και δεν απομένει παρά να τοποθετηθούν και βοηθήματα ώστε αυτά να μπορούν να υπερπηδηθούν».

Παράλληλα, το Κόμμα των Ελευθέρων τάσσεται κατά της απαγόρευσης της κατοχής όπλων στην Αυστρία και υπέρ του κλεισίματος ριζοσπαστικών μουσουλμανικών τεμενών και συλλόγων.



Η ακροδεξιά κατέκτησε και τη Σουηδία

Παρά τις -από πάντα- προοδευτικές απόψεις και πρακτικές της Σουηδίας, η ακροδεξιά καλπάζει στο Σκανδιναβικό κράτος.

Το 2014, το ακροδεξιό κόμμα, Σουηδοί Δημοκράτες, είχε αναδειχθεί τρίτο με ποσοστό 12,9%, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα, αφού το 2010 είχε συγκεντρώσει 5,7%, ενώ το 2006 μόλις 1,49%.

Εκμεταλλευόμενοι τη προσφυγική κρίση, αλλά και το πρόβλημα της τρομοκρατίας μπόρεσαν να αγγίξουν το 26,7%, κατακτώντας τη πρώτη θέση, αφήνοντας 5 μονάδες κάτω το δεύτερο κόμμα, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις.

«Μας θεωρούσαν εξτρεμιστικό κόμμα, αλλά από τότε που μπήκαμε στο κοινοβούλιο, ο κόσμος είδε ότι δεν είμαστε πολύ διαφορετικοί από τα άλλα κόμματα, απλώς θέλουμε να μειώσουμε την μετανάστευση», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα μετανάστευσης και ιθαγένειας, Μάρκους Βίχελ.


Στην ίδια τροχιά και η Ολλανδία

Το κόμμα της Ελευθερίας, αντι-ευρωπαϊκό, ακροδεξιό και αντι-ισλαμικό, ιδρύθηκε το 2006. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προηγείται, με πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, και συγκεκριμένα με 19 μονάδες διαφορά! Οι επόμενες εκλογές στην Ολλανδία διεξάγονται το Μάρτιο του 2017.

Εξαιρετικά προκλητική ήταν η στάση του κόμματος από την αρχή της προσφυγικής κρίσης. Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του αρχηγού του κόμματος, Γκερτ Βίλντερς: «Χιλιάδες νέοι και έφηβοι με γένια υμνούν τον Μωάμεθ σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια εισβολή που απειλεί την ευημερία μας, την ασφάλειά μας, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας». Ο ίδιος παλαιότερα είχε προτείνει την απαγόρευση του Κορανίου στην Ολλανδία.

Η ακροδεξιά Ουγγαρία

Όσο δεν ήξεραν το πρόσωπο του Ορμπάν και του κόμματός του, Φίντες και τις πολιτικές του, τις έμαθαν τους προηγούμενους μήνες. Ανέγερση φραχτών, τακτικές «σκούπας» σε πρόσφυγες αλλά και τη χρήση στρατού για να «αντιμετωπιστεί» η προσφυγική κρίση.

«Τα σύνορά μας απειλούνται. Όπως και ο τρόπος ζωής μας, που βασίζεται στο σεβασμό του νόμου. Η Ουγγαρία και η Ευρώπη απειλούνται. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι κατακλυσμός. Μας κατακλύζουν, αλλά στην ευρωπαϊκή καθημερινότητα, αυτοί που δέχονται την εισβολή δεν μπορούν να δεχθούν τους ανθρώπους αυτούς», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Παρά τις έντονα ρατσιστικές πολιτικές του, στην αρχή του καλοκαιριού, 1,6 εκ. ψηφοφόροι στήριζαν το κόμμα Φίντες, δηλαδή ποσοστό 20 %. «Πλέον έχει κερδίσει άλλους 300.000, δηλαδή αύξηση 4%», τόνισε ο αναλυτής Τίμπορ Ζάβετς.

Ωστόσο η κυβέρνηση Ορμπάν υποβοηθιέται για τις κινήσεις της από το απόλυτα φασιστικό κόμμα, Γιόμπικ. Το ουγγρικό νεοφασιστικό κόμμα Γιόμπικ έχει καταφέρει να θεωρείται ως η ισχυρότερη αντιπολίτευση στην Ουγγαρία. Το Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία (Jobbik) κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο στις εθνικές αλλά και σε τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2015.



Γαλλία: Η δεξιά κέρδισε την ακροδεξιά (προς το παρόν)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ υπογράφει με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος , η οποία προβλέπει την αφαίρεση της υπηκοότητας από τους πολίτες που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα, εάν κάποιος καταδικαστεί για τρομοκρατία ή άλλες «πολύ βαριές πράξεις».

Συμπερασματικά, ένα κόμμα Σοσιαλιστικό ψηφίζει νομοσχέδια που έγκεινται στις απόψεις του Εθνικού Μετώπου, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Στις πρόσφατες εκλογές, παρά το προβάδισμα που είχε αποκτήσει στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν δεν κατάφερε να κερδίσει σε καμία περιφέρεια στον δεύτερο γύρο.

Η Μαρίν Λε Πέν ωστόσο μπορεί έμμεσα να πανηγυρίζει. Ακόμα κι αν δεν κατάφερε να κερδίσει καμία έδρα στις εκλογές, οι απόψεις και οι πολιτικές της «πέρασαν»…

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top