Select Menu


Σε «στρατηγικούς κακοπληρωτές», δηλαδή άτομα που ενώ είναι σε θέση δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες οφείλεται το 19% των «κόκκινων» δανείων.

Σημειώνεται πως οι συνολικές χορηγήσεις των τραπεζών είναι 204,5 δισ. ευρώ (υπόλοιπα δανείων) εκ των οποίων προς επιχειρήσεις 96,5 δισ. ευρώ, ελεύθερους επαγγελματίες 13,5 δισ. ευρώ και νοικοκυριά 94,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 107 δισ. ευρώ ευρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση είτε κοντά σε καθεστώς αθέτησης.

Σύμφωνα με εκτίμηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σε σύνολο «κόκκινων» δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ που βαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, ποσό 20 δισ. ευρώ αφορά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτό αφορά τόσο στα επιχειρηματικά όσο και στα στεγαστικά δάνεια.

Από το επίπεδο του 4,5% που ήταν στο τέλος του 2007 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διπλασιάστηκαν στο 9% τον Ιούνιο του 2010, ξεπέρασαν το 18% τον Μάρτιο του 2012, το Σεπτέμβριο του 2013 ξεπέρασαν και το επίπεδο του 30% και σήμερα, ξεπερνούν το 50%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ανέρχονται συνολικά στα 900 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 δισ. ευρώ, ήτοι το 11% βαραίνουν αποκλειστικά την Ελλάδα.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top