Select Menu


Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι έδωσε οδηγίες στο υπουργείο Εξωτερικών να προσφύγει επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Αμπάντι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατάξει την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από το Ιράκ.

Η Τουρκία δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ωστόσο σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Βαγδάτης.

Οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί εκεί δεν είναι στρατεύματα μάχης, αλλά έχουν σταλεί για να προστατεύσουν τους στρατιώτες που παρέχουν εκπαίδευση στις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Η Τουρκία είναι “αποφασισμένη” να συνεχίσει την εκπαίδευση, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε πως η Τουρκία αποφάσισε, σε συνομιλίες με ιρακινούς αξιωματούχους, να “αναδιοργανώσει” το στρατιωτικό προσωπικό της που βρίσκεται στο στρατόπεδο Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ.

Το Ιράκ απαίτησε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως εκατοντάδες στρατιώτες που στάλθηκαν πρόσφατα στο στρατόπεδο, λέγοντας ότι εισήλθαν στην ιρακινή επικράτεια χωρίς να το γνωρίζει η Βαγδάτη.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν επισκέφθηκαν χθες τη Βαγδάτη για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι για το θέμα.
“Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία της ιρακινής κυβέρνησης, ελήφθη η απόφαση να αναδιοργανώσουμε το στρατιωτικό προσωπικό στη δύναμη προστασίας στο στρατόπεδο Μπασίκα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τι θα περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση των στρατευμάτων, αναφέρει όμως ότι συμφωνήθηκε να αρχίσει εργασία για τη δημιουργία μηχανισμών που θα εμβαθύνουν τη συνεργασία με την κυβέρνηση του Ιράκ σε θέματα ασφαλείας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο ανώτατος ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, ο αγιατολάχ Άλι Σιστάνι, καταδίκασε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης.

Καμία χώρα δεν πρέπει “να στέλνει τους στρατιώτες της στο έδαφος ενός άλλου κράτους με τη δικαιολογία ότι βοηθά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας χωρίς την ύπαρξη μιας συμφωνίας (…) μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών”, τόνισε, εκ μέρους του αγιατολάχ Σιστάνι, ένας από τους εκπροσώπους του στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.

Reuters

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top