Select Menu


Στα χέρια των distress funds είναι υποψήφια να βρεθούν 250.000 ακίνητα με κόκκινα δάνεια με το γύρισμα του χρόνου

Ουσιαστικά μετά τις 15 Φεβρουαρίου, 150.000 δάνεια νοικοκυριών και 50.000επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία έχουν δοθεί ως εγγυήσεις ακίνητα βρίσκονται στην "διακεκαυμένη ζώνη" ενώ στην ίδια μοίρα βρίσκονται 30.000-50.000 εξοχικά.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο όπως γράφει η Ημερησία, κινδυνεύουν να πέσουν στα χέρια τωνdistress funds συνολικά 250.000 ακίνητα καθώς από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει νέα διαβούλευση για:
  • Tα στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας
  • Τα δάνεια μικρομεσαίων (ο νόμος θα καθορίζει ποιές επιχειρήσεις με βάση τζίρο και προσωπικό) 
  • Τα καταναλωτικά δάνεια.
Από την ψήφιση του νόμου και μετά δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό που χρωστάειδάνειο για δευτερεύουσα κατοικία.

Έτσι,
  • τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο.
  • όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες» μπορεί να βρεθούν να χρωστούν σε άλλες, άγνωστες σε αυτήν εταιρίες – distress funds, που θα έχουν αγοράσει το δάνειό τους.
  • από 15/2/2016 θα μεταπωλούνται σε funds και στεγαστικά δάνεια α΄κατοικίας.
Tο καθεστώς με τα κόκκινα δάνεια

Ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια (38%) δεν εξυπηρετείται και το ύψος τους φθάνει τα 39 δις ευρώ. Περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις έχουν δανειστεί με εγγυήσεις ακινήτων και κινδυνεύουν να τα χάσουν. Σε πολλές περιπτώσεις μικρομεσαίοι επιχειρηματίεςέχουν υποθηκεύσει την προσωπική τους περιουσία ή ακόμη και την α΄κατοικία τους και τώρα κινδυνεύουν να πωληθεί σε distress fund. Στο "κόκκινο" βρίσκονται και περί τις 30.000-50.000 δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

Το πρόβλημα με τα ξενοδοχεία

Περισσότεροι από 20 μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι με υποχρεώσεις γύρω στο 1,5 δις αντιμετωπίζουν πρόβλημα αφού δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν εγκαίρως τα δάνεια τους. Υπολογίζεται, σύμφωνα με την Ημερησία, πως συνολικά στον ξενοδοχειακό κλάδο οι υποχρεώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο φθάνουν τα 2,5 δις.

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top