Select Menu


Οι περασμένες ευρωεκλογές ανέδειξαν την άνοδο των ακροδεξιών, νεοναζιστικών και ευρωσκεπτικιστών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα κόμματα εκπροσωπούνται πλέον στην Ευρωβουλή, και είναι ολοφάνερο πια πως η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης μουτζουρώθηκε για τα καλά.

Επειδή δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει πως το 25% των Γάλλων ψηφοφόρων -που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν- έγιναν ξαφνικά φασίστες, θα πρέπει να αναζητήσουμε αλλού τα αίτια της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

Είναι βέβαιο πως η ανεργία, η λιτότητα, η ξενοφοβία και η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων της μεσαίας τάξης έστρεψαν πολλούς Ευρωπαίους ψηφοφόρους στα ακροδεξιά κόμματα.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όμως, ο σημαντικότερος λόγος για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων είναι η ηγεμονία της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Η γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη –με τις πολιτικές της Άνγκελα Μέρκελ- είναι γερμανικός εθνικισμός.

Και ο γερμανικός εθνικισμός δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς «απάντηση» από τους πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο εθνικισμός επέστρεψε δυναμικά στην Ευρώπη μετά από 70 χρόνια.

Η Γερμανία μοιάζει να μην έχει διδαχτεί τίποτα από την πρόσφατη ιστορία της.

Και τρομάζει ξανά τους λαούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πιτσιρίκος

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top