Select Menu


Επειδή ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μας έχει πραγματικά "θαμπώσει" τελευταία με τις γνώσεις του, θα ήθελα ως επί πτυχίω φοιτήτρια του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με του οποίου τον Πρύτανη μάλιστα συνομιλούσε προχτές στον αέρα, να του παρέχω την ταπεινή μου γνώση, η οποία μπροστά στη δική του φυσικά... είναι το τίποτα! 

Επιτρέψτε μου όμως, κύριε Φίλη, να σας ενημερώσω πως η μόνη επιστημονική διάκριση η οποία προς το παρόν υπάρχει είναι μεταξύ "εθνοκτονίας" και "γενοκτονίας".

Εθνοκτονία είναι όταν ένας λαός αφανίζεται από έναν άλλον πολιτισμικά και ύστερα πολιτικά, όταν δηλαδή πρώτα αφομοιώνεται πολιτισμικά και ύστερα αφανίζεται και πληθυσμιακά. Πολλοί θεωρούν ότι από αυτό κινδυνεύει σήμερα η Ελλάδα λόγω της εισροής μεταναστών και προσφύγων. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από κανέναν άλλον εκτός από τη Δύση, η οποία ήδη έχει αφαιρέσει την πολιτική εξουσία από τους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς, ενώ πολιτισμικά - μη γελιόμαστε - επί δεκαετίες τώρα την έχει αφομοιώσει. Για να σε αφανίσει κάποιος πρέπει να έχει επιθετικές τάσεις εναντίον σου. Όχι να αναζητά καταφύγιο ή μια καλύτερη ζωή όπως ζητάς κι εσύ. Μια κρατική δύναμη μπορεί να σε αφομοιώσει σήμερα και από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Πρέπει να κάνει προπαγάνδα και πολλά άλλα. Δεν έρχεται απλά στο σπίτι σου, να ζήσει δίπλα σου, να σχετιστεί μαζί σου και - εντάξει - σε αφομοίωσε. Και φυσικά δεν αρκεί η πληθυσμιακή αφομοίωση δεν γίνεται με απλές φυλετικές επιμειξίες που ενδεχομένως προκύψουν ανάμεσα σε ανθρώπους. Επιπλέον, οι Σύριοι, Κούρδοι, Αφγανοί και όλοι οι άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες που καταφεύγουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας είναι και εκείνοι με τη σειρά τους θύματα γενοκτονίας, μαζικής οικονομικής καταστροφής και παρ' ολίγον δολοφονίας. Το να εγκλωβίζει λοιπόν η Δύση ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από την Ανατολή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (συγνώμη "φιλοξενίας") στην Ελλάδα, προφανώς δεν είναι τυχαία κίνηση και προφανώς εξυπηρετεί... συμφέροντα.

Γενοκτονία είναι όταν ο αφανισμός ενός λαού, ή η προσπάθεια αφανισμού του, γίνεται επιπλέον με φυσικό και πολιτικό τρόπο, δηλαδή με την κατάληψη της πολιτικής του εξουσίας συνοδευόμενη από τον φυσικό αφανισμό του, δηλαδή τη μαζική άμεση (π.χ. αιματηρή δολοφονία) ή έμμεση (π.χ. υποσιτισμό) δολοφονία των μελών του. Μπορεί κανείς να διαβάσει χαρακτηριστική εφαρμογή της διάκρισης στο παρακάτω απόσπασμα:
"Η ίδια τύχη ανέμενε πολλούς λαούς του αρχαίου κόσμου, μεταξύ των οποίων οι Χετταίοι, οι Φιλισταίοι, οι Φοίνικες του Λιβάνου και οι Ελαμίτες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια της πολιτικής δύναμης και ανεξαρτησίας υπήρξε προάγγελος του εθνοτικού αφανισμού, ο οποίος όμως στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε δια της πολιτισμικής αφομοίωσης και της εθνοτικής ανάμειξης. Επομένως, πρόκειται για περιπτώσεις εθνοκτονίας παρά γενοκτονίας, παρά τη δραματικότητα των πολιτικών γεγονότων που τις επέσπευσαν."
Πηγή: A. D. Smith (2000) Εθνική Ταυτότητα, εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα, σ. 54.

Αδημονούμε για τη δική σας επιστημονική βιβλιογραφία, κύριε Φίλη!

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top