Select Menu


Με την ψήφιση των παράλογων προαπαιτούμενων οι βουλευτές της μνημονιακής συγκυβέρνησης έδωσαν τη χαριστική βολή στον ελληνικό λαό και γράφουν τις πιο μαύρες σελίδες της μεταπολίτευσης. Ναι, κύριες και κύριοι, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες μας υποσχέθηκαν το σκίσιμο των μνημονίων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και μας έδωσαν την υπόσχεση για εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, καταδίκασαν μια χώρα στην ύφεση με τις ψήφους τους – 154 «ΝΑΙ» επί της αρχής βάζοντας ταφόπλακα στην πατρίδα μας.

Με τα μέτρα του τρίτου και επαχθέστερου αριστερού μνημονίου οι απολαβές των μισθωτών θα υποστούν καθολική βουλγαροποίηση, οι συντάξεις στο μεγαλύτερο μέρος τους θα πέσουν κάτω από 400 ευρώ και θα αφανιστεί η ελληνική επιχειρηματικότητα, αφού τα ξένα funds (κοράκια) θα αγοράσουν έναντι πινακίου φακής όσες επιχειρήσεις έχουν παραμείνει στην Ελλάδα. Εν ολίγοις, ξεχάστε την Ελλάδα που όλοι ξέραμε.

Την αρχή έκανε η εισήγηση της Επιτροπής Σοφών. Αλήθεια ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν να οδηγήσουν στην λαιμητόμο χιλιάδες Ελλήνων; Ποιες είναι οι απολαβές τους; Θα μπορούσαν οι »κύριοι» αυτοί να ζήσουν με 360 ευρώ; Δεν νομίζουμε.

Μία πρόταση η οποία -εφόσον θεσμοθετηθεί- θα αλλάξει όλα όσα γνωρίζουμε σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Το κείμενο του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό περιγράφει σε 28 σελίδες τις βασικές προτάσεις για τη ριζική αλλαγή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και προτείνει τη δημιουργία ατομικού «βιβλιαρίου» για κάθε έναν ασφαλισμένο στον οποίο θα συγκεντρώνονται οι ατομικές εισφορές.

Μια από τις βασικές ανατροπές αφορά στην εγγυημένη, βασική σύνταξη των 360 ευρώ καθώς σύμφωνα με την πρόταση, η βασική σύνταξη που θα απονέμεται θα συνδέεται με την περιουσία, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις – εισοδήματα, που θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.

Έτσι, τα 360 ευρώ σύνταξη θα είναι εγγυημένα μόνο για τους φτωχότερους (και όταν συμπληρώσουν τα 67 τους χρόνια), καθώς όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μικρότερη θα είναι η βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήγει και σε μηδέν ευρώ, για τους πλούσιους, μοντέλο που προσομοιάζει με αυτό που ισχύει στην Αυστραλία.

Για την επικουρική σύνταξη υποβλήθηκαν δύο προτάσεις α) να ενσωματωθεί στην κύρια με στόχο να εξαερωθεί σε λίγα χρόνια καθώς καταργείται η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων από το ΑΚΑΓΕ. Β) να παραμείνει το ενιαίο επικουρικό ταμείο με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή το αναδιενεμητικό σύστημα που ίσχυε έως τώρα να μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό.

Η Επιτροπή «Σοφών» για το ασφαλιστικό συγκροτήθηκε μετά από απόφαση (δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια στις 21 Αυγούστου 2015) του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου. Αποτελείται από 12 άτομα, πανεπιστημιακούς, εργατολόγους, δικαστικούς.

Αυτά είναι τα δώδεκα μέλη της Επιτροπής: Άννα Λιγωμένου (αντιπρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Βασίλης Ανδρουλάκης (δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας), Διονύσιος Γράβαρης (καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής), Ξενοφών Κοντιάδης (καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας), Κωνσταντίνος Κρεμαλής (ομότιμος καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας), Σταυρούλα Κτιστάκη (δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας), Φρόλη Κουσκουνά (πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής), Σπύρος Μαρκάτης (δικαστής Συμβουλίου της Επικρατείας), Δημήτρης Μπούρλος (δικηγόρος εξειδικευμένος σε συνταξιοδοτικά θέματα), Μιλτιάδης Νεκτάριος (καθηγητής Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης), Αθηνά Πετρόγλου (δικηγόρος, εξειδικευμένη σε συνταξιοδοτικά θέματα) και Αγγελος Στεργίου (καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας).

Το επόμενο σοκ για την ελληνική κοινωνία στην εβδομάδα που μας πέρασε είναι αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας Ελλάδος που «ανοίγει το παράθυρο» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Όπως αναφερετε σε παράγραφο του σχετικού ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 2219) εάν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στις δόσεις, του αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας, προειδοποιητική επιστολή. Εάν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος μπορεί η τράπεζα να δώσει το πράσινο φως ώστε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες για τον πλειστηριασμό της μοναδικής του κατοικίας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος κώδικας, η καθυστέρηση στην πληρωμή δόσης των δανείων που ξεπερνά τις 30 ημέρες, αρκεί για την τράπεζα να στείλει την πρώτη ειδοποίηση και να καλέσει τον δανειολήπτη να προσέλθει εντός 15 ημερών για να ρυθμίσει το δάνειο του.

Ο Προϋπολογισμός «πνίγει» και το ΕΣΥ!

Οπως όλα δείχνουν η πρόσβαση στο ΕΣΥ τείνει πλέον να γίνει όνειρο θερινής νυχτός, καθώς η δωρεάν πρόσβαση των 2.000.000 ανασφάλιστων στο ΕΣΥ και η κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, δεσμεύσεις των οποίων η υλοποίηση μάλλον… μετατίθεται για το μέλλον.

Ειδικότερα, με την αύξηση του ποσοστού της εισφοράς των ασφαλισμένων για την υγειονομική κάλυψή τους υπέρ ΕΟΠΥΥ, από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και τη θέσπιση της αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, οι συνταξιούχοι αναμένεται να χάσουν από την τσέπη τους 352.000.000 ευρώ το 2015 και 714.000.000 ευρώ το 2016.

Ο αφανισμός της μεσαίας τάξης


Όπως προκύπτει από την έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, η αξία των περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας τάξης (ακίνητα, μετοχές κ.λπ.) κατακρημνίστηκε από τα 1,16 τρισ. δολάρια το 2007 στα 678 δισ. δολάρια σήμερα, καθιστώντας την Ελλάδα τη μοναδική χώρα της ευρωζώνης και την πέμπτη χώρα του κόσμου όπου τα περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων της μειώθηκαν το εν λόγω διάστημα.

Δραματική ήταν η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης στη διάρκεια της κρίσης: από 5.800.000 πολίτες που αριθμούσε το 2008, σήμερα έχει περιοριστεί σε 4.600.000. Δηλαδή, μέσα σε σχεδόν οκτώ χρόνια 1.200.000 Ελληνες υποβαθμίστηκαν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Τα κόμματα όμως, όπως φαίνεται, εξαιρούνται και… δεν καταλαβαίνουν τι εστί κρίση

Την ίδια ώρα που ο Ελληνας καλείται να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και η Βουλή ψήφιζε τα νέα μέτρα εξόντωσης των Ελλήνων, υπογραφόταν η απόφαση για τη χρηματοδότησή τους.

Το ποσό του 1.412.800 ευρώ αποτελεί «κατανομή ποσοστού 40% της εκλογικής χρηματοδότησης στα πολιτικά κόμματα για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015» αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.

Σύμφωνα λοιπόν με την υπ” αριθμ. 35525 απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, που φέρει ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2015, τα πολιτικά κόμματα λαμβάνουν τα ποσά που τους αναλογούν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 487.776 ευρώ, Ν.Δ. 400.052 ευρώ, Χρυσή Αυγή 129.790 ευρώ (παρακρατείται το ποσό και δεν αποδίδεται μέχρι να ξεκαθαρίσει η δικαστική υπόθεση), Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗ.ΜΑΡ.) 48.387 ευρώ, ΚΚΕ 92.181 ευρώ, Ποτάμι 84.955 ευρώ, ΑΝ.ΕΛ. 28.394 ευρώ, Ενωση Κεντρώων 26.427 ευρώ, Λαϊκή Ενότητα 10.996 ευρώ, Ελιά 64.920 ευρώ, ΑΝΕΛ – Ευρωπαϊκό Αντιμνημονιακό Μέτωπο – Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών, Πυρίκαυστος Ελλάδα – Ελληνικό Κίνημα Αμεσης Δημοκρατίας 28.012 ευρώ και ΛΑΟΣ 10.904 ευρώ.

Η ομερτά της κατ” επίφαση Δημοκρατίας »σκοτώνει» τον Ελληνα πολίτη και ταυτοχρόνως μοιράζει εκαταμμύρια ευρώ στα κόμματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή.

Η πλήρης διάλυση του κοινωνικού ιστου είναι γεγονός, με τη σφραγίδα της τρόικας και της συγκυβέρνησης. Με το μπαράζ των αποκρατικοποιήσεων δεν θα μείνει τίποτα υπό τον έλεγχο του κράτους και επίσημα πλέον η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «μπανανία».

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε απόλυτη συνεργασία με τα μνημονιακά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ αλλά και με τον πρόθυμο Β. Λεβέντη στοχεύουν ξεκάθαρα στην ολοκληρωτική καταστροφή της εθνικής μας οικονομίας και στον εξανδραποδισμό των Ελλήνων.

Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να αντισταθεί, εάν δεν επιθυμεί να μείνει αδιάφορος παρατηρητής του αργού του θανάτου.

Ανδρέας Μουντζουρούλιας Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, ithesis.gr

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top