Select Menu


Πρωθυπουργοί πέρασαν πολλοί. Άλλοι καλύτεροι, άλλοι χειρότεροι. Άλλοι πιο κοντά στην ιδεολογία του καθενός, άλλοι μακριά. Μετά την δικτατορία, και κυρίως από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ακολουθεί μία ενιαία πολιτική ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία.

Η πολιτική αυτή, πέρα από την πρόσκαιρη ευχαρίστηση που προσέφερε, οδήγησε στην οικονομική κρίση και στην χρεοκοπία του 2009. H Ελλάδα πρέπει να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να γίνει σύγχρονο ευρωπαικό κράτος. Μεταρρυθμίσεις που αρνούταν να κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια γιατί δεν ήθελε να χαλάσει το πάρτι που γινόταν και να δυσαρεστήσει τους μόνιμους ψηφοφόρους.

Έχει δημιουργηθεί ένα άκρως κρατικό-ορθόδοξο κράτος, το οποίο δεν παράγει σχεδόν τίποτα. Τέλος στο πελατειακό κράτος, ποινικοποίηση του ρουσφετιού, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, είναι μεταρρυθμίσεις επιτακτικές για την αλλαγή του κλίματος και την δημιουργία ενός υγιούς κράτους.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πολλά, αλλά προς το παρόν αρέσκεται στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στο να μην κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ιδεολογικές σαχλαμάρες, αλλά με ουσιαστικές αλλαγές στους τομείς που χωλαίνει η χώρα. 

Τον Ιούλιο, την περίοδο που γινόταν η διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας, ο Guy Verhofstadt μέσα στο ευρωκοινοβούλιο έβγαλε έναν τόσο απλό, αλλά και τόσο μαγευτικό λόγο. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κ.Τσίπρα είπε:
Πώς θέλετε να σας θυμούνται; Ως ένα εκλογικό ατύχημα που έκανε τον λαό πιο φτωχό ή θέλετε να σας θυμούνται, κύριε Τσίπρα, ως έναν πραγματικά επαναστατικό μεταρρυθμιστή ακολουθώντας την παράδοση του Τρικούπη και του Βενιζέλου; Δείξτε μας ότι είστε ένας πραγματικός ηγέτης και όχι ένας ψευδοπροφήτης. Κάντε το.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρωθυπουργό. Μεταρρυθμιστή χρειάζεται. 

Τον άνθρωπο που θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές, χωρίς να φοβηθεί το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος. 

Να κάνει τις αλλαγές που ισχύουν σε όλα τα προηγμένα κράτη του δυτικού κόσμου. 

Το που θα τον βρούμε όμως είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία...

Πάνος Πουρναράς

Σχόλια

Στο logiosermis.net δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Περισσότερα στις οδηγίες χρήσης.

 
Top